Dolar 32,3669
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23 °C
Az Bulutlu

Özgül Direnç Deneyi…

824
A+
A-
Özgül Direnç Deneyi…
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Deneyin Anlam ve Önemi:

Özgül direnç deneyi çamur içerisindeki katı madde ile suyun zaman içinde ayrılmasına bağlı kalınarak çamurun özgül direncinin belirlenmesinde kullanılır.

Aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı çamurun içinde bulunan su miktarını azaltmak için fiziksel temel işlem olan susuzlaştırma yapılmaktadır.

  1. Susuzlaştırma işlemi yapıldığı zaman çamurun taşınma maliyeti azalmaktadır.
  2. Susuzlaştırılmış çamurun taşınma işlemi yoğun veya sıvı çamurunkinden daha kolaydır.
  3. Susuzlaştırma genelde yakmada kullanılacak çamurun kalorifik değerinin yükselmesi için gereklidir.
  4. Bazı durumlarda çamurun kokusunun giderilmesi için susuzlaştırma gereklidir.

Susuzlaştırma aletleri nemin alınmasında değişik birkaç çeşit yöntem kullanılmaktadır. Bazıları buharlaşma ve filtrasyon esasına dayanmaktadır. Mekaniksel susuzlaştırma aletlerinde fiziksel metotların mekanik olarak desteklenmesi ile çamurun susuzlaştırma işlemi daha çabuk meydana gelir. Bu metotlar filtrasyon sıkışma, kapilarite, vakumla süzme, santrifüjle süzme ve kompaktlamayı kapsar.

Susuzlaştırmada kullanılacak aletin seçiminde çamurun özelliği yeterli arazinin bulunup bulunamaması rol oynar. Arazi sorunu olmayan küçük yerlerde kurutma yatakları veya havuzları tercih edilebilir. Fakat arazi sorunu bulunan yerlerde mekaniksel susuzlaştırma aletleri seçilmektedir. Bazı çamurlar özellikle, aerobik olarak çürümüş çamurlar mekaniksel susuzlaştırma ile kontrol edilemez. Bu tip çamurlar kum yataklarında susuzlaştırma işlemlerinde iyi sonuçlar verir. Özel bir çamur mekaniksel olarak susuzlaştırılması gerekiyorsa susuzlaştırma cihazını bulmak için ön çalışmalar yapılmadan karar vermek çok  zordur.

Susuzlaştırma için kullanılan yöntemler şunlardır: Vakum filtreleri, santrifüjler, pres filtreler, yatay belt filtreler, kurutma yatakları ve havuzları

Deneyde Kullanılan Aletler:

  1. Vakum Pompası
  2. Kronometre
  3. Filtre Kağıdı
  4. %20’lik kireç çözeltisi
  5. 100 ml ölçekli mezür
  6. 100 ml’lik buhner hunisi

Deneyin Yapılışı:

Özgül direnç deneyi için daha önce TKN miktarı belirlenmiş çamur numunesi alınır. Buhner hunisi deney düzeneği hazırlanır. Buhner hunisinin alnı hesaplanır. Filtre kağıdı huni içerisine yerleştirilip bir miktar suyla ıslatılır. Sonra sırasıyla 3, 5, 7 ml %20’lik kireç çözeltisi ilave edilmiş 30 ml çamur numunesi buhner hunisine alınır. Çamur numunesinin süzülmesi için 1,5 dakika beklenir. Vakum pompası çalıştırılarak ilk basınç değeri tespit edilir. Daha sonra 10 saniye aralıklarla hacim ve basınç değerleri okunur. Bu işlem 3, 5, 7  ml %20’lik kireç çözeltisi ilavesi için aynen tekrar edilir.

Darcy Kanununa göre:

r = (2*P*A2*b)/µ*w

= Özgül Direnç.
P = Basınç farkı (N/m2)
A = Alan (m2)
*b = V, V/t grafiğinin eğimi (sn/m6)
µ = Viskozite =11*10-4(N.sn/m2)
w = Kek ağırlığının süzüntü hacmine oranı

*b  değerinin bulunmasını gösteren grafik aşağıda verilmiştir.

Özgül direnç deneyi

Çevre mühendisliğinde karşılaşılan değişik tipteki çamurlara ait özgül direnç değerleri aşağıda verilmiştir: 

Çamur cinsir (m/kg)
Primer(1.5 – 5)*1014
Aktif Çamur(1 – 10)*1013
Çürümüş Çamur(1 -6 )*1014
Çürümüş + Kimyasal Dozlanmış(3 – 4)*1011

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.