Dolar 32,4375
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24 °C
Az Bulutlu

Yüzey Sertleştirici Uygulanmış Endüstriyel Zemin Yapım Prosedürü

Yüzey Sertleştirici Uygulanmış Endüstriyel Zemin Yapım Prosedürü
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kullanıma hazır toz karışım Master Top 100 – 200 veya 300 – Sırasıyla Kuvars , Çelik , Sentetik Mineral  agregalı özel yüzey sertleştiricisi 20 – 30  cm. Kalınlıklı çift donatılı zemin betonu yüzeyine metrekareye 5  ila 8 kilogram gelecek şekilde uygulanacaktır.

Ano – derz ( Genleşme , yalıtım , inşaat ve çatlak kontrol derzleri ) planlamaları yapılarak yüzey suyu drenajı da düşünülerek hazırlanacak olan Projesine uygun kotuna sıkıştırılmış olarak getirilen base course ( Bazı Durumlarada base course gerekmeyebilir. )  zemin üzerine  150 – 200  micron kalınlıklı Polietilen  tabaka serilerek gerekli donatı ( Q 188 / Q 188  veya Q 221 / Q 221  Hesap Sonucu Belirlenerek ! ) alt ve üst hasır olarak  yerleştirilecek ve uygun kotuna getirilmiş ano kalıpları hazırlanmış olarak beton dökümü için  hazır duruma getirilecektir.

Kalıpların hazırlanması sırasında beton döküm ano şeritleri içerisinde kalan muhtelif amaçlı olası yağmursuyu ve yağlı su menholleri daldırma galvanizli çelik çerçeveleri ve yağlı su toplama ızgaraları çerçeveleri de projede belirtilen kotlarında yerlerine monte edilecek ve iç kalıpları betona hazır olunacak biçimde tamamlanacaktır.

Beton dökümü öncesi boyuna doğrultudaki anoların inşaat derzlerinde ve genleşme derzlerinde projenin gerektirdiği boyutlarda ve detayda dikiş donatıları da kalıplara açılan deliklere yerleştirilecektir. ( f 16 -20 mm. – l = 500 – 750 mm / 250 – 1000 mm aralıklarla ).

Sözkonusu bu dikiş donatıları betonun dökümünün bitiminden sonra 2 –3 saat içerisinde aderansın oluşmasından önce dikkatle çubuk doğrultusunda geri çekilerek betondan çıkarılacak ve bitişik ano beton dökümü öncesi tekrardan çıkartıldıkları yere – daha evvelce oluşturulmuş olan yuvalarına çakılarak yerleştirileceklerdir.

Böylelikle ikinci döküm anosuna tam aderansla sabitlenen dikiş donatılarının ilk anoda aderansı kırılmış ( Bonding Break ) olarak amaçlandıkları işlevi görecek biçimde işlemin yapılması gerçekleştirilecektir.

Beton dökümü öncesi Genleşme ve Yalıtım derzlerinde 20 mm kalınlıklı dense styrophor yerleştirilmesi de tamamlanacaktır.

Hazır karışım olarak temin edilecek beton ( BS 20 – 25 – 30 – 35 !!! ) hazırlanan ano şeritine yerleştirilmesi , vibrasyonlu mastarla mastarlanarak yüzeyin hazırlanması ve takiben de beton yüzeyinin uygun kıvama gelmesini hemen takiben  seçilmiş olan Master Top 100 – 200 veya 300  yüzey sertleştirici  malzemesinin  ilk aşamada  2 / 3 ‘ ü  daha  sonra  da 1 / 3 ‘ü nü  yüzeye helikopter mala / önce disk daha sonra perdah makinesi ile yedirilerek yüzey sertleştirici malzeme uygulaması pürüzsüz yüzey elde edilerek gerçekleştirilecektir.

Uygulamayı hemen takiben yüzeyin en az yedi gün boyunca kürlenmesi gerekecek ve bu amaçla yüzey uygulamanın bitmesini takiben önce naylon ile örtülecek ve yaklaşık olarak  6 – 8 saat sonra da yüzey basınçlı olmayan biçimde su ile nemlendirilerek tekrar naylon ile yüzey kürlendirilecektir.

Kürlemenin daha garantili ve sağlıklı olarak yapılabilmesi amacıyla Hazır Kür sıvısı Maccure – C veya Master Cure 181 ( Priyolit esaslı kür sıvısı )  0.150 – 200 LT. / m2 tüketim değeri ile yezeye rulo fırça ile sürülebilir veya püskürtme yolu ile gerekli kür film tabakası oluşumu sağlanabilir.

Endüstriyel  döşemede projelerde belirtilen boyutlarda  çatlak kontrol derzlerinin takip eden iki üç gün içerisinde üst donatıyı da kesecek şekilde yaklaşık 50 mm derinlikli olarak  ( 4.0 mm kesme diski ) kesilecektir.

İnşaat derzlerinin kesilmesi için yüzeyde çatlağın oluşması beklenecek ve çatlağın oluşmasını gördükten sonra çift bıçak veya 4 – 5 mm kalınlıklı kesme diski ile )  yaklaşık olarak 15 mm derinlikli olarak inşaat derzi oluşturulacaktır.

Betonun yaklaşık olarak üç hafta ( olabilirse 28 gün ) mukavemet kazanmasını takiben önce uygun polietilen derz fitili ( Thermaflexform veya ODE – derz genişliğinin 1.5 katı çapında ) daha sonra da derz dolgu malzemesi ( YKS – Sonolastik NP 1 veya SL 1 Tek komponentli poliüretan mastik ) kesilerek açılmış olan derzlere yerleştirilecektir.

Uygulamaların tamamının başarı ile tamamlanmasını takip eden bir ay süreden sonra arzu edilirse alternatifli olarak seçilebilecek uygun bir cila ile yüzey nihai görünümüne ulaşacak ve koruma altına alınmış olacaktır.

Tüm bu işlemlerin tamamlanması ile arzulanan kalitede aşınma ve darbelere dayanımlı endüstriyel zemin oluşturulacaktır.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.