Dolar 32,5691
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Az Bulutlu

Tuğla Duvarların Köşe Birleşimleri

Tuğla Duvarların Köşe Birleşimleri
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

TUĞLA DUVARLARIN KÖŞE BİRLEŞMELERİ

Tuğla duvarlar köşede birleşme açılarına göre üç şekilde yapılır:
a.       Dik açılı köşe birleşmeleri
b.      Geniş açılı köşe birleşmeleri
c.       Dar açılı köşe birleşmeleri

DİK AÇILI KÖŞELİ BİRLEŞMELER

Dik açılı birleşmelerinde şu kurallara dikkat edilmelidir.
1.      Duvarlarda genellikle ince olanın birinci sırası dış köşeye kadar devam ettirilir. Buna devam eden sıra denir. Diğer duvarın birinci sırası yanaştırılır. Bu sıraya da yanaşan sıra denir.
2.      Bir tuğla veya daha kalın olan duvarlarda devam eden sıranın sonuna, duvar kalınlığı kaç yarım tuğla ise o kadar düz üç çeyrek tuğla konulacak, düz dizi ile devam ettirilir. Diğer duvar sırası kilit dizi ile yanaştırılır. Dik açılı köşe birleştirmelerine önden veya yandan bakıldığında aynı sıranın biri düz, biri kilit dizi olarak görülür.
   3. Devam eden sıranın içteki ilk derzi, iç köşeden itibaren çeyrek veya üç çeyrek tuğla içerisinde olmalıdır. Yarım tuğla kalınlığındaki duvarlarda ilk düşey derz yarım tuğla ileride olmalıdır.

GENİŞ AÇILI KÖŞE BİRLEŞMELERİ

Geniş açılı köşe birleşmelerinde şu kurallara uyulmalıdır.
   1. Duvarlarda birinci sırası düz dizi ile devam ettirilir. Diğer duvarın aynı sırası kilit örgü ile yanaştırılır.
   2.Devam eden sıranın sonuna konulan tuğlanın uzunluğu (a) ve genişliği (b) sırasında
A  =  b 1/4t  veya  a  =  b – 1/4 t bağlantısı olmalıdır.
   3. Devam eden sıranın iç köşesindeki ilk düşey derz, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olmalı ve yanaşan sıranın ilk düşey derzi köşeden geçmelidir. Yarım tuğla kalınlığındaki duvarlarda, devam eden sıranın ilk düşey derzi, yarım tuğla ileride olmalıdır.

DAR AÇILI KÖŞE BİRLEŞMELERİ

Dar açılı köşe birleşmelerinde aşağıdaki kurallara uyulmalıdır. Duvarlardan birinin birinci sırasında, yalnız dış yüzeydeki düz dizi köşeye kadar devam ettirilir. Diğer duvar aynı sırası bu derze yanaştırılır. Devam eden sıranın sonuna konulan tuğlanın uzunluğu (a) ve (b) arasında

A  =  b  1 t                    a  =  b – 1 t

————– veya        —————-

      4                                    4

Devam eden sıranın iç köşesindeki ilk düşey derz, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olur. Yanaşan sıranın ilk düşey derzi köşeden geçer, yarım tuğla kalınlığındaki duvarda devam eder.

TUĞLA DUVAR SAPLAMASI

Bina projesine göre inşa edilirken, bölme duvarlar dış duvarlara veya birbirlerine saplanırlar. Saplamalarda genellikle dik açılı köşeler meydana gelir. Seyrekte olsa dar veya geniş açılı saplanan duvarlar da olabilir.

Saplama açılarına göre dik ve eğik olmak üzere iki kısma ayrılır.
1. Dik Saplama Duvarlar:  Dik saplanan tuğla duvarlar örülürken aşağıdaki üç kurala uyulmalıdır.
a.             Birinci sırada saplanan duvar düz dizi olarak devam ettirilir. Duvar kalınlığı kaç ayrım tuğla kalınlığında ise, sonuna o kadar düz üç çeyrek tuğla konur. Diğer duvarların aynı sırası kilit dizilerle yanaştırılır.
b.             İkinci sırada, birinci sıranın kilit dizi ile yanaştırılır.

2. Eğik Saplama Duvarlar:  Eğik saplanan duvarların örülmesinde şu kurallara uyulmalıdır:
a.             Birinci sırada ana duvar kilit dizilerle devam ettirilir. Eğik saplanan duvar, kilit düz dizi ile yanaştırılır.
b.             İkinci sırada, ana duvarın dış yüzündeki düz dizi devam ettirilir. Eğik saplama duvar kilit dizi ile ana duvarın düz sırasına yanaştırılır.
c.             Devam eden sıraların iç köşedeki ilk düşey derzleri, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olur. Yarım tuğla kalınlığındaki duvar, düz dizilerle ve yarım tuğla bağlantı yapacak şekilde yapılır.
 

TUĞLA DUVARLARIN KESİŞMELERİ
Binanın iç duvarları bölmeleri meydana getirirken bir birlerini genellikle dik, bazen de eğik olarak keserler. Kesişen duvarlar kalınlıklarına ve aralarında meydana getirdikleri açılara göre isim alırlar.

Kesişen duvarların yapımında şu kurallara uyulmalıdır:

a.             Birinci sırada kesişen duvarlardan biri düz dizilerle devam ettirilir. Diğer duvar aynı sırayla kilit dizi olarak yanaştırılır.
b.            İkinci sırada ise; birinci sırada yanaşan duvar düz dizilerle devam ettirilir. Diğer kilit dizi ile yanaştırılır.
c.             Devam eden sıraların iç köşelerindeki ilk düşey derzleri, çeyrek veya üç çeyrek tuğla ileride olur.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.