Dolar 32,3154
BİST 9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Az Bulutlu

Ahşap Pencereler

Ahşap Pencereler
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ahşap pencereler ahşabın olumlu özellikleri nedeni ile asırlardır kullanılmış bugünde aynı kullanım değerini koruya gelmiştir. Ahşap pencere iyi korunursa hava etkileri ile değişmez. Yağmura, güneşe, havadaki çeşitli gazlara, soğuk ve sıcağa dayanıklıdır. Hafiftir, gereği kadar serttir, işleme tekniği açısından uygundur, her biçime uyar, her isteği yerine getirebilir. Ahşap başka hiçbir malzemede olmayan özelliklere sahip olduğu için pencere yapımı için en uygun malzemedir. Diğer malzemelerle kolaylıkla birleştirilebilir.

Değişen hava şartlarına uygun ahşap seçimi iyi bakım, gereği gibi kurutma deformasyonları önlemeye yardımcı olur. Ahşap pencere özellikle konut yapımında oldukça düşük olan maliyetinden dolayı her zaman için geçerlidir. Isı kabı az olduğundan ısıtma masrafının azaltılmasına yardımcı olur. İç hacim rutubeti ne olursa olsun ahşap yüzeylerinde su buharı yoğuşması olmaz.

Doğramalık Ahşabın Seçimi

Pencere doğramaları için kullanılan ahşap çıralı çamdır. Sarı veya kara çam olabilir. Çıralı çamın yapım sırasındaki rutubeti en çok %12-20 olmalıdır. Çürümüş ahşap kullanılmaz. Mavi renklenme olabilir. 1 metre uzunlukta bulunduğu yüzeyin kısa kenarın 1/3’nü geçmeyen çapta yalnız bir tane bulunabilir. Budaklar parçaların birleşim noktalarına getirilmez. Kaynamamış düşücü budaklar çıkarılır. Yeri sağlam ahşapla doldurulur. Dolgu parçasının lifleri ana parçanın lifleri doğrultusunda olur. Bu tamir parçaları 1 metrede 2 adetten fazla olamaz. Çatlaklar bir yüzde kalmak üzere 1milim geniş 5 cm uzun olabilir. Daha iri çatlaklar doldurularak tamir edilir.

Ahşabın lifleri eğri olmamalı, içinde reçine keseleri bulunmamalı, 5mm geniş 5cm uzun keseler varsa temizlenerek tamir edilmelidir. Yapımda piyasada her zaman bulunabilecek standart ölçülere uymalıdır. Bu nedenle 4 m uzunluğu ve 5cm ve katlarını aşmamak lazımdır. Kasa, kanat ve kayıtlar eks.ksiz yapılmalıdır. Yapımı tamamlanan pencerelerin atölyeden çıkmadan evvel bezir ve bir kat astar boya ile boyanması ahşabın rutubetini sabit tutabilme ve deformasyonları önleme bakımından yararlı olmaktadır. Atölye ve şantiyede hazırlanmış olan doğramaların depolama sırasında bir birine dokunmadan aralarına latalar yerleştirilerek istif edilmesi ve kapalı hacimlerde tutulması gerekir.

Pencerelerin Görevi

·  Pencere binalarda en çok görevi olan yapı elamanlarından biri olması nedeni ile binanın kullanış olanaklarına ve içindekilerin sağlık ve yaşamını büyük ölçüde etkiler.

·  Pencere  iç hacimlerle dış dünyanın bağlantısını kurar. Hacimlere gün ışığı, güneş ve temiz hava sağlar. Kışın yağmur, kar, rüzgar ve soğuktan yazın yüksek ısı ve güneş ışınlarından korur. Sokak gürültüsünün de önlenmesi de pencerelerin görevleridir. İçeriden dışarının görülmesini sağladığı gibi, dışarıdan görünmeyi önler.

·  Bütün bu görevlerin yanında pencere bina dış yüzeyinde ve iç hacimlerde düzenlenişi biçimi ve boyutları ile estetik açıdan da büyük katkıda bulunur.

Bir pencerenin  yerine getirmesi gereken görevler şöyle özetlenebilir:
1.    İç hacimlerin yeterli ölçüde aydınlanması
2.    Etkili bir havalandırma,
3.    İç hacimlerin dışla bağlantısını kurma,
4.    Hacimlerin yerleşme düzenine katkıda bulunmak,
5.    Sıcak, soğuk, yağmur, rüzgar ve gürültüye karşı korumak,
6.    Işığa ve güneşe karşı korunum sağlamak,
7.    Kolay kullanış ve rahat temizlik yapmayı sağlamak
8.    Ekonomik oluş, yapımda ucuzlukla beraber diğerinden kaybetmemek ve az bakım masrafı ile korunumun sağlanmasıdır.

Bütün bu nedenlerle bir pencerenin boyutları biçimi bütün içinde düzenlenmesi ve yapısal açılardan titizlikle incelenerek seçilmesi gerekir.

Gün Işığı İle Aydınlatma

Bir hacmin maksada yararlı bir şekilde ışıklandırılması pencere boyutlarının yeterli ve maksada uygun seçilmesine bağlıdır. Büyük şehirlerde yaşayan insanın günlük yaşantısının 21 saati kapalı hacimlerde geçer. Buralarda görme, doğal veya yapay ışıkla sağlanır. Görmeyi sağlayan kesin bir ışık şiddeti belirlemek olasılığı yoktur. Ancak 40-80 lüks görme için gereklidir.

Görmeyi sağlayan ışığa karşı ruhsal açıdan rahatlık sağlayan ışık şiddetini saptamak olasılığı yoktur. Ancak güneş ışınlarının olumu etkisinin nedeni bellidir. 400 mm dalga boyundaki ışık kanda kamçılayıcı bazı maddelerin oluşmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Dışarıda tam kapalı gök olması halindeki ışık görüş için yeterli ışıktır. Güneşi az bölgelerde güneşin ruhsal etkisi göz önünde tutularak içinde oturulan veya çalışılan hacimlerin güneşe göre yönlendirilmesi gerekir.

Oturma, çalışma, çocuk odaları hatta mutfak evin güneş alan yönünde tertiplenmelidir. Ev kadınının günün oldukça bir bölümünün mutfakta geçirmesi bunu zorunlu hale getirilir. Yatak odaları doğu, batı hatta kuzeye bakabilir. Çünkü güneşin olmadığı saatlerde kullanılır. Oturma hacimlerinde yeterli ışık sağlamak için pencere büyüklüğünü oda yüzeyi metrekaresine göre veya içindeki eşya ve buna benzerin durumuna öre saptamak yeterli olmak. Yapılan incelemeler 1/3, 1/5, ½ orantılar vermiştir. Böyle olmakla beraber sürekli oturulan hacimlerde 1/6-1/10 döşeme yüzeyi=pencere yüzeyi olarak kabul edilebilir.

Hacmin ortasında pencere önünden ölçülen derinliğin yarısında yerden 80-100 cm yükseklikteki P noktasında ışık şiddeti 50 lüksten az olmamalı ve yan duvarlardan 1m uzaklıkta bu miktar % 1’den fazla fark etmemelidir. Pencerelerin gelen doğal ışığa bağlı olarak hesap edilip boyutlandırılmasının uygun olacağı doğru olmakla beraber alt katların büyük pencereli üst katların gittikçe küçülen pencerelerle düzenlenmesi binadaki kitle birimlerine nadiren uygun düşer. Ekseri pencereler. Mimari düzenleme nedeni ile birbirlerine uygun olarak boyutlandırılırlar. Bu nedenle bazı nedenlerle, bazı hallerde aydınlatma bakımından en uyumsuz pencereyi uygulamak zorunda olabilir.

Havalandırma

Pencereler aracılığı ile havalandırma rüzgarın binanın iki yüzeyinde doğurduğu basınç farkından veya dış ve iç ısı farkları ile sağlanır. Havalandırma kanatları pencerenin alt kenarında temiz hava girişi üst kenarında ki kirli hava çıkışı sağlayacak biçimde düzenlenir bu giriş çıkışın döşeme ve tavan sayesinde olması havalandırmayı daha etki hale getirir ve özellikle döşeme seviyesindeki kirli havanın değişmesi mümkün olur. Hem rüzgarla hem de iç dış sıcaklık farklarından faydalanarak yapılacak havalandırmayı sağlayabilmek için hava giriş çıkış kanal veya kanatlarının ayrı ayrı 300 cm2 olarak kabul edilmesi uygun olmaktadır.

Havalandırma kanatlarında yağmur etkisi de göz önünde tutularak bir değerlendirme yapılırsa hava giriş çıkış kanatlarının ya dışa yada her ikisinin de iç açılması gerektiği görülür. Yağmur etkisi göz önünde tutulmadığında düşey sürme pencereler sürekli havalandırma bakımından uygun pencerelerdir. Ayarlanabilir havalandırma kapakları hacim içinde zararlı olabilecek aşırı hava akımını önler. Yan dönel, alt dönel, yatay sürme, düşey eksenli paralel açılan pencereler sürekli havalandırma içi n elverişli değildir. Boy yüksekliği içinde hızlı hava akımına neden olurlar. Düşey sürme ve üst dönel açılışlı pencereler ayarlanabilir hava akımı sağlayabilirler.

Hava giriş çıkış kanalları ayarlanabilir olmalıdır. Yan dönel açılan pencereler sürekli havalandırma için uygun değildir. Soğuk havada hacmin soğumasına sebep olabilirler. Sıcak sakin havada iç dış hava aynı ıs derecesinde kalacağından faydasız olur. Tek noktadan örneğin; yalnız pencere altı veya döşeme üstü yada lento veya pencere üst kenarındaki hava kanalı akım sağlayamadığından hemen hemen etkisiz kalır. Başka olanak yoksa yan dönel açılan pencerelerde havalandırma kısa süreli kesintili bir şekilde yapılabilir. Ancak odanın havası soğumadan pencere kapatılır.

İç Dış Bağlantı

Pencerelerin görevlerinden biride iç dış bağlantıları kurmaktır. Kurulacak bu bağlantılar görse, fiziksel ve ruhsal bağlantılardır. Görsel bağlantı içten dışın gözle kavranmasıdır. Fizik bağlantı insan vücudunun yapısı ve boyutları ile ilgilidir. Dışa eğilmek ve yangında dışarıya atlamak gibi eylemler söz konusudur. Bu nedenle kanat genişliği saptanırken bu eylemlerde göz önünde tutulmalıdır. Pencere yüksekliğinin saptanmasında korkuluk yüksekliği esas olarak kabul edilir. Bu yükseklik en çok 1 m olarak kabul edilir. Pencerenin üst kenarı lento altı bitmiş döşeme üzerinde en fazla 2 m olmalıdır. İskemle ya da koltuktan otururken dışarının rahat görünebilmesi için korkuluk yüksekliğinin 0,75 ten daha yüksek olmaması gerekir.

Bir yatak odasında yatarken dışarının görünebilmesi için korkuluk yüksekliği 0,65 m olmalıdır. İnsan boyutlarına göre en küçük pencere 0,65×0,85 olmalıdır. Korkuluk yüksekliklerinin katlar yükseldikçe azalması gerekir. Ancak doğuracağı sakıncalar göz önünde tutularak koruyucu tedbirler alınmalıdır. Ruhsal bağlantı için gerekli pencere boyutları kesin olarak saptanamaz. Kişilerin ruhsal durumları çok değişik olduğundan ayrı ayrı pencere boyutları olmalıdır. Çok şeffaf yüzeylerle düzenlenen hacimler bir bakımı emniyetsizlik ve korunmamış olma duyguları uyandırırken, bir bakıma da uzaklık ve bağımsızlık duygusunu da getirir. Hiç penceresi olmayan hacim darlık ve tutuklanma duygusu doğururken emniyette olmanın verdiği içsel rahatlığı da sağlar. Sağlam ve kapalı olma hallerini belirleyen bu iki uç arasında huzursuzluğu ortadan kaldıran pencere boyutlarının kabul edilmesi gerekir.

Özet olarak:  Sabit, paralel açılışlı alt ve üst kenar açılışlar, fizik bağlantı için uygun olmayan pencerelerdir. Şeffaf yüzeyleri sık kanatlar kayıtlar ara başlıklarla bölünmeyen küçülmeyen pencereler görsel bağlantıyı iyi sağlar. Yatay sürme, çok kanatlı, katlama pencereler görsel bağlantıyı engeller. Ruhsal bağlantı açısından uygun olacak pencereler için hiç biri veri saptanamaz.

Isı Yalıtımı

Bir konutta, pencerelerde kullanılan camın tek katlı olması, kanadın sabit çerçeveye tam oturmayışı, rüzgarların etkili oluşu gibi nedenlerle ısı korunumu önemli bir konu haline gelmektedir. Birkaç tabaka cam kullanmak, sabit çerçeve-kanat, sabit çerçeve-duvar  derzlerini elastik bantlarla yalıtmak ve titiz bir yapımla iyi bir ısı tutucu pencere elde etme olanağı vardır. Ancak bu tutum pencereler için alışılmış olan maliyetin sınırını açar. Bu nedenle ısı korunumu pencerenin diğer görevlerini yerine getirmesinde olduğu gibi yapısal açıdan olmaktan öte, maliyetle de ilgili bir problem olmaktadır.

Hacimlerde kışın sıcağın, yazın serinliğin minimum bir masrafla sağlanması için pencerelerin ısı geçirgenliğinin mümkün olduğu kadar az olması gerekir. Bu açıdan ele alındığında pencereler, yeteri kadar küçük olmalı ve duvarlarında katkısı ile dengelenebilmeli büyük pencereler güneş ışıklarından yararlanarak hacmin ısınmasına yararlı olurlar. Özel binalarda yüzeyleri büyük tutulabilir. Mal sahipleri ısıtma giderlerini ön planda görmeyebilirler. Ancak sosyal konutlarda az gelirli kiracı ailelerin bütçelerine göre yaşama zorunluluğundan ötürü yakıt giderlerini göz önünde tutmak ve pencerelerin ısı geçirgenlik kat sayısını standart değerlerle mümkün olduğu kadar yaklaştırmak gerekir.

Derzlerin Etkisi

Isı geçirgenlik kat sayısının saptanmasında derzlerin uzunluğu ve yalıtma olanağı göz önünde tutulmalıdır. Değişik pencere tiplerinde, belli bir havalandırma ihtiyacına göre pencere yüzeyinin derz uzunluğuna oranı, rüzgar etkisine ve iç kapıların hava geçirme durumuna bağlıdır. Pencerenin malzemesi kanat-telöre birleşim derzleri yapım sistemi  daha az etkili olur. Metal pencere, uygun boyutta iyi kaplanır, derz uzunluğu az ve binanın rüzgarsız yönünde ise ahşap ya da plastik pencereye kıyasla aynı değerdedir. Buna karşılık, ahşap ve plastik pencereler derzlerin uzun ve geçirimli olması ve rüzgarlı yönde bulunmaları halinde metal pencerelere kıyasla %50 daha fazla kayba neden olur. Isı geçirgenliği ve buna bağlı olan ısı yalıtımı açısından ele alınarak değişik pencereleri birbiri ile karşılaştırmak ısı yalıtımı ile ilgili bütün faktörler göz önünde tutulmadıkça yararsız olur. Bir çift yüzeyli pencere için yapılan hesaplamalarda 5, 3,5,2,5 yıl gibi süreler içinde yakıt masraflarından yapılan ekonomi ile pencerelerin kendilerini ödeyebileceği görülmüştür. Ancak pencerelerin planlanması ve detaylandırılmasında aşağıda belirlenen etkenler göz önünde tutulması gerekir.

1.      Pencere yüzeyinin derz uzunluğuna oranı,
2.      İç-dış ısı farkı,
3.      Isıtmaya, yakıp söndürerek ara verme,
4.      Pencerenin yönü,
5.      Derzlerin uzunluk ve geçirimliliği,
6.      Rüzgar şiddeti,
7.      Her ısıtıcı birim için ısıtma tesisinin maliyeti,
8.      Pencere maliyeti,
9.      Her ısı birimi için verilen ısının maliyeti,
10.  Isıtma tesisinin tamir ve işletme masrafları,
11.  Pencerelerin tamir ve idame masraflar vb. gibi etkenler,

Pencerelerde Isı Yalıtımı İçin Özet Olarak

Pencere küçük veya açılan kanat derzleri uzunluğu az olursa daha az ısı kaybolur. Sabit camlı bir bölümü olan pencere, aynı boyutta tümü ile açılan bir pencereden daha iyi yalıtıcıdır. Şiddetli rüzgarlı bölgede ısı kaybı malzemenin ısı iletkenliğinden fazla, iyi kapanmayan derzlere bağlıdır. Rüzgarların girişini iyi kapanan kanat yapısı ile önlemeyi ve elastik yalıtıcı profiller kullanılmalı ya da sabit camlarla rüzgar girişini önlemelidir. Çift yüzeyli pencerelerde iki cam arasında hareketsiz ve kuru bir hava kütlesi sağlanmalıdır. Dışarı açılan kanatlarda rüzgar basıncından faydalanarak  kanadın telöreye sıkı basmasını sağlamak olanağı da vardır. Pencerelerin ısı yalıtımı açısından hesabında, perde, stor, panjur ve kepenklerin katkısı hesaba girmez. Fakat bunlar da yalıtımın artmasına yardımcı olurlar.

Yağmurdan Korunum

Yağmur hangi yönden gelirse gelsin kapalı bir pencerede, kanat-telöre derzlerinden, telöre-duvar bağlantısından sular sızmamalı. Sızarsa rutubetten ötürü bir zarara neden olmamalıdır. Sızan suların doğuracağı zararları önlemek için doğramaların bu suları bir kanalda topla….. silinebilir veya tekrar dışarıya atılabilir bir detayla çözümlenmesi gerekir. Açık duran sürekli havalandırma kanatlarından yağmurun girmesini önlemek için, bu kanatların tertiplenmesinde tedbirli olmalıdır. 900C den daha az eğimle yağan yağmurun pencere yüzeyine gelmesi halinde suyun tekrar dışarı atan bir açılış şekli alt dönel içe veya üst dönel dışa açılan havalandırma kanatları seçilmelidir. Havalandırma gerekli değilse sabit pencere en elverişli çözümdür.

Güneşten Korunum

Güneş ışınları verdikleri ısı ve fazla ışık nedeni ile rahatsız edici olabilirler. Bu nedenle korunum için etkili olacak yapısal önlemleri almalıdır. Güneş ışınları pencereye dik, 900C gelmesi halinde %90 etkili olur. 450C’ye kadar ışık şiddeti değişmez. Daha küçük açılarda şiddet azalır. Fazla güneş ışığı rahatsız edicidir. Gözler kamaşır. Dış duvardaki dolu-boş bölümler kuvvetli konstras yüzeylerin oluşmasına ve gözlerin rahatsız olmasına neden olur. Kırmızı üstü ışınlarını %80’i normal camlı bir pencereden girer. Bu ışınlar, kış aylarında yakıtta ekonomi sağlar, yaz aylarında rahatsız edici olur.

Bu nedenle korunma tedbirlerine baş vurulur. Güneşten korunum için ya yapıya ek koruyucu elamanlardan yararlanılır. Ya da güneşin vereceği rahatsızlığı gidermek gerekir. Işık tutucu camlar iki cam arasına, cam liflerinden oluşan 3. Bir levha eklenmesi ile sağlanır. Bu ara katman ışık şiddetini azaltır ve yaygın ışık verir. Isı tutucu camlar demir oksit yada diğer metal katkılı camlardır, yeşil, mavi, kızıl, sarı görünüşlü olurlar. Isıyı %68, ışığı %38 keserler ve dışarıdan görünmeyi de  önlerler.

Gürültü Korunumu

Pencerelerde camların yüzey kitlelerinin azlığı ve kanat-telöre, telöre-duvar derzlerinin bulunması nedeni ile içeri soğuk havanın girmesine ve ısı kaybına sebep olmakla beraber gürültü korunumu bakımından da sakıncalıdırlar. Tek yüzeyli bir pencerenin sağladığı ses korunumu 20 dB, bir duvarın sağladığı ses korunumu 35-56 dB’dir. O halde pencereden giren sesin şiddeti, duvardan girene kıyasla 2-3 mislidir. Bir ticaret bölgesinde sokakta 60 phon şiddetinde gürültü olduğuna göre iç hacimde bu miktar 40 phon, sokakta 50 phon ise iç hacimlerde 30 phon olacaktır. 30-40 phonluk gürültü şiddeti devamlı olursa insan sağlığına zararlıdır. 30-65 phon ‘luk gürültü insanın ruhsal durumunu etkiler. 90-120 phon duyma hastalığının doğmasına neden olur. İnsan için gündüzleri 40-45 phon, geceleri 30-35 phon dayanılabilir sınır olarak kabul edilebilir. 70 phon rahatsız edici sınır olarak saptanmıştır.

Dış gürültü pencerelerinden iç hacimlere 2 yolla girer:
1.    Doğrama ve camların titreşiminden,
2.    Telöre-kanat, telöre-duvar aralıklarından,

400 kg/m2’lik bir duvarın sağladığı ses yalıtımı elde edebilmek için 16 mm kalınlığınca cam kullanmak gereklidir. Kalın cam ekonomik olmayacağından ana caddeler üzerindeki pencerelerde kalınlığı 4,5-5,5-6,5 mm olan camlar kullanılır. Bu kalın camlar 40 dB’lik bir yalıtım sağlar. Çift camın sağladığı ses yalıtımı daha büyüktür. Aynı kalınlıktaki çift camlar belli frekanslarda biri diğerinin rezonans kaynağı olacağından çift camlı ses yalıtıcı olarak düzenlenen pencerelerde cam kalınlıklarını farklı seçmelidir. Rezonans frekanslarını düşük tutabilmek ve çift camlı pencereler camın birinin ağırlığını iki cam arasında ki açıklık ile çarpımının 100’den büyük olması kabul edilir.

Gürültü ve seslerin büyük çoğunluğu telöre-kanat, telöre-duvar bağlantılarının doğru yapılması nedeni ile kalan aralık ve derzlerden girer. Bu aralıklar nemli ahşabın kuruması sonucu ortaya çıkar. Kanatlarda iyi kapanmayan ispanyoletler aralıkların kalmasına, ses ve gürültünün girmesine neden olurlar. Pencere büyüklüğünün ses ve gürültü korunumu açısından etkisi azdır. Kanat-telöre arasında ki derzlerin lastik veya plastik profil bantlarla kapatılması ile ahşap pencere doğramalarında da etkili bir ses ve gürültü yalıtımı sağlamak mümkündür.

Özet olarak bir pencerede açılan kanatlar mümkün olduğu kadar az ve kanat telöre arasındaki derzleri aralıksız ve kısa olmalıdır. Tek yüzeyli pencerede kalın cam kullanılmalı yada çift yüzeyli pencereyi seçmeli. İki cam arasındaki uzaklık yeterli olmalıdır. Dış tarafa gelen cam kalın olmak üzere camların birbirine farklı ve bir misli kalınlıkta seçilmesi gerekir. Çift yüzeyli pencerelerde ses yalıtımını daha etkili hale getirmek olanağı da vardır. bu maksatla cam, kanat, telöre derzlerinin plastik yada lastik özel bantlarla yalıtılmasında başka ahşap kasa yerine, lento ve yanlarda ses emici dolgularla düzenlenmiştir. Üzeri delikli saç levha ile kaplı bir kasa sistemi gürültünün ve seslerin hemen hemen tam yalıtılmasına yardımcı olur.

Yapım Sistemlerine Göre Pencere Türleri

1.    Kanatların hareketlerine,
2.    Kanatların sayısına,
3.    Kanatların yapım sistemine,
4.    Sabit çerçevenin yapım sistemine,
5.    Sabit çerçevenin duvara bağlanışına
6.    Sabit çerçevenin duvar kalınlığı içinde oturduğu yere göre ayrılırlar,

1.    Kanatların Hareketine Göre :

·     Düşey kenar üzerinde hareket edenler içe veya dışa açılanlar (yan dönel)
·     Alt kenar üzerinde hareket edenler (alt dönel)
·     Alt kenar ve yan kenar üzerinde hareket edenler (karma veya yan alt dönel)
·     Sürülerek kenara toplanan ve yan kenara açılanlar (sürme-yan dönel)
·     Yatay ve düşey eksenliler
·     Yatay sürülerek katlananlar (katlama)
·     Düşey sürülerek açılanlar (düşey sürme)
·     Tümü ile düşey sürülerek gömülen kanatlar (düşey gömme)
·     Aynı düzlemde yatay sürülen kanatlar (yatay sürme)
·     Yatay sürülmekle beraber duvar içinde kaybolan kanatlar (yatay gömme)
·     Kendi düzlemine paralel açılan kanatlar (paralel açılanlar) ismini alırlar. Bu tip kanatları yan dönel olarak açmakta gerekli takımları kullanarak mümkün olur.

2.    Kanatların Sayısına Göre:

·      Tek kanatlı,
·      Çift kanatlı,
·      Üç kanatlı,
·      Çok kanatlı,
·      Çift kanatlı sabit ayaklı

3.    Kanatların Yapım Sistemine Göre

Tek Yüzeyli Pencereler:
·      Tek yüzeyli camlı
·      Tek yüzeyli çift camlı
·      Tek yüzeyli çift yalıtıcı camlar
·      Tek yüzey üzerine bileşik ahşap kanat
·      Tek yüzey üzerine bileşik metal kanat

Çift Yüzeyli Pencereler:
·      Derin telöre üzerinde içe ve dışa açılan ayrık kanatlar oturur.
·      Çift yüzeyli, iki yüzey içe açılır ve çift yüzeyli ayrık kanatlı ismini alır, kanatlar ayrı ayrı açılır.
·      Çift yüzeyli, iki kanat tek sabit çerçeve üzerine oturur, iki kanat bir kerede, beraber açılır ve Çift yüzeyli bileşik kanat ismini alır.

4.    Sabit Çerçevenin Yapım Sistemine Göre:

Sabit  çerçeve ya kanat ahşabı kalınlığında veya telöre kasadan meydana gelir, kasa, pencere iç kenarlarını lentoda ve yanlarda örten bir kaplamaya benzer bir gereğinde, çift yüzeyli ayrık kanatlı pencerede olduğu gibi, iç kanadı da taşır.

5.    Sabit Çerçevenin Duvara Bağlantısına Göre:

Duvarın bitiş örgüsüne göre değişiktir, bitiş örgüleri dişli veya dişsiz olabilir. Dişli bitişler lentoda da devam eder, diş çıkıntısı tuğla boyutlarına göre saptanır, uygulanacak pencere tipine göre diş çıkıntısı ¼ tuğla=5,75 cm yada ½ tuğla=10 cm olur.

Dişler duvarın iç veya dış yüzünde olabilir, buna göre sabit çerçeve (telöre) dişe içten veya dıştan basar. Dişler sabit çerçevenin oturmasına ek olarak yardımcı olduğu gibi yalıtım olanaklarını artırır. Duvar dişine içten oturan telöre-kanat bağlantısını sağlayan menteşelere yeter genişlik bırakılmasına elverişli olmalıdır.

6.    Sabit Çerçevenin Duvar Kalınlığı İçinde Oturduğu Yere Göre:

Sabit çerçevenin dişli duvara oturuşunda dış tarafta geniş bir denizliğin oluşmasına neden olur ve dış görünüşte bina yüzeyine derin bir profillenme ve gölgelenme yapar. Telörenin derinliği artırılarak gerektiğinde, panjur ve kepeklerin bağlantısı sağlanır, telöre derinliği yetmezse, parçalı hale getirilerek artırılabilir.

Telörenin bitmiş sıvanmış dış duvar yüzey üzerine gelecek şekilde oturuşu olumlu sonuçlar getirir içeride pencere önü genişler, gereğinde bu genişlikten faydalanmak mümkün olur, bina dış görünüşü daha çekici hale gelir. İçe açılan kanatlar az çıkıntı yapar. Ancak bakım ısı yalıtımı ve gürültüden korunum bakımından gerekli önlemler alınmazsa sakıncalıdır.  Duvarın birkaç cm çıkıntı yapması telöre-duvar bağlantısı bakımından yararlı olur.

Ancak, bina yüzeyinden içeri çekilen pencere birikmiş tozların yağmurla yıkanmasına engel olur, bu nedenle pencere doğramasının dışa oturması ve yağmur suyu akıntısının kesilmemesi doğrudur, ısı, ses ve gürültü yalıtımı için ayrıca gerekli önlemler alınabilir.

Pencere Bölümlerinin Adları:

Pencerelerin detaylandırılmasında adı geçecek bölümlerin anlaşılabilmesi için, bunların adlarını kısaca özetlenmesi faydalıdır: Pencerenin duvarla bağlantısını sağlayan hareketsiz bölümü: sabit çerçeve (telöre) hareketli bölümler: kanatlardır. Cam kanatlara veya kanatsız pencerede, sabit çerçeve üzerine oturur. Sabit çerçevenin, yan duvarlara oturan düşey parçaları: yan dikmelerdir. Araya gelen sabit dikme (ara dikme) dir.

Lento ve pencere tabanına oturan yatay ağaçlar (üst ve alt) başlıklardır. Pencereyi yatay olarak bölen sabit ağaç (ara başlık) tır. Cam yüzeylerini bölerek küçük parçalara ayıran ağaçlar (kayıt) ismini alır.

Çift kanatlı pencerelerde orta bileşim de derzlerini içten ve dıştan örten düşey çıtalar (bini) adını alırlar. Pencere tabanında dış taraf (dış denizlik) iç tarafı (iç denizlik) ismini alır. Pencere kayıtları bir bakıma kanatları takviye eder, daha ince ve küçük cam kullanılabilir, kırılma halinde ucuz değiştirilebilir. Ancak, kayıtların mahzurlu tarafları da vardır: kanatların takviyesi için kayıtlara ihtiyaç yoktur, kanat ağaçlarının kesintilerini artırmak yeter. Kayıtlar ışıklandırmada etkili cam yüzeyini azaltır ve büyük ışık kaybına neden olurlar, pencere maliyetini yükseltirler, malzeme ve işçilik artar, temizliği zorlaştırır. Nihayet kayıtlar, günümüz mimarisi ile bağdaşmaz.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.