Dolar 32,3666
BİST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Az Bulutlu

Asmolenin Deprem Davranışı

Asmolenin Deprem Davranışı
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Asmolen döşemede kucuk kirişcikler ana kirişlere bağlanır. Bu küçük kirişcikler ana kirişlere bağlandığı noktada tekil yük oluşturur. Bu nedenle deprem yüklemesi altında ana kirişin boyutlarını daha büyük buluruz. Ayrıca betonarmede yükün en kısa yoldan temele iletilmesi gerekir.biz ilk olarak kucuk kirişlerden ana kirişe oradan kolona yük aktarmış oluyoruz yani yükün aktarımını uzatmış oluyoruz.Ayrıca asmolen döşemede yönlerede çok dikkat etmek gerekir…

  1. Birbirine paralel, aynı boyutlu, aynı donatılı, aynı kesitli, kirişlere nazaran daha küçük olan dişlerle ve üzerine ince bir plak dökülerek oluşturulan döşemelere nervürlü(dişli) döşeme denir. Dişlerin arasındaki boşluklar asmolen adı verilen dolgu malzemesi ile doldurulduğundan bu döşeme tipine piyasada asmolen döşeme denir.
  2. Asmolen döşemede oluşturulan dişler kiriş değildir. Deprem yönetmeliğindeki kiriş şartlarını sağlamaz.
  3. Asmolen döşemede esas tehlike deprem anında dolgu maddesinin diş aralarından kurtulup düşmesinden daha ciddidir.

Asmolen döşemedeki riski açıklamak gerekirse;

  • Asmolen(veya nervürlü veya dişli) döşemede, döşeme yükü dişleri taşıyan ana kirişlere aktarılır.Dişlere paralel ana kirişlere döşemeden yük aktarılmaz.Bu nedenle diş taşıyan ana kirişler taşımayanlara nazaran deprem anında çok daha fazla zorlanırlar.
  • Asmolen döşemede ana kiriş yükseklikleri genelde tavandan kiriş sarkmaması için diş yüksekliğinde yapıldığından, yüksekliği az genişliği fazla olan yastık kirişler oluşur. Ve kirişin taşıyıcılığı büyük ölçüde yüksekliğiyle alakalıdır.(bh3/12)
  • Deprem anında dişler doğrultusunda döşeme rijit davranır.Ancak dişlere dik doğrultuda gelen deprem yükünün aktarılmasında dişlerin hiçbir katkısı olmaz. Bu görevi ince plak(7 cm) üstlenir ve yine ince olan döşeme yeterince rijit davranamaz.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.