📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

Afet Mağdurları İçin Konteyner Evler: Güvenlik, Mahremiyet ve Ortak Yaşam İçin Tasarım

Gelişmekte olan ülkelerde afet mağdurları için sürdürülebilir ve uygun maliyetli bir çözüm olarak konteyner evleri kullanmanın avantajları nelerdir? Sağlık, hijyen ve güvenlik açısından iç tasarımlarının zorlukları nelerdir?

Afet Mağdurları İçin Konteyner Evler: Güvenlik, Mahremiyet ve Ortak Yaşam İçin Tasarım
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Konteyner evler, gelişmekte olan ülkelerde afet mağdurları için sürdürülebilir ve uygun maliyetli bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle yaşanılan büyük depremden sonra konteyner evler alternatif bir konut seçeneği haline gelmiştir. Artık kullanılmayan nakliye konteynerlarından yapılan bu evler yaşanabilir mekanlara dönüştürülüyor. Konteyner evlerin tasarımı, güçleri, dayanıklılıkları ve hareketlilikleri dahil olmak üzere sayısız avantajı nedeniyle popülerlik kazanıyor. Bu evler sağlam, ekonomik ve hızlı bir şekilde inşa edilebilir (Cortez & Vahabzadeh, 2019). Ancak deprem sonrası konteyner evlerin iç tasarımı, ev kazalarının önlenmesi, ortak yaşam ve çalışma alanlarının düzenlenmesi yanında, binada bulunanların sağlık, temizlik ve hijyeninin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir.

Sağlık açısından konteyner evlerin içi, iyi hava kalitesine öncelik vermelidir. Kaplar, nemi hapsederek küf oluşumuna yol açabilen metalden yapılmıştır (Mashhoodi & Gholami, 2020). Bu sorunla mücadele etmek için, uygun havalandırma ve yalıtımın sağlanması önemlidir. Havalandırma sistemleri taze hava sağlayabilir ve nem seviyelerini azaltabilirken, yalıtım sıcaklığı düzenlemeye ve yoğuşmayı önlemeye yardımcı olabilir (Mashhoodi & Gholami, 2020).

Konteyner evlerde temizlik ve hijyen de çok önemlidir. Kompakt yaşam alanı, dağınıklığa ve depolama eksikliğine yol açarak temiz ve düzenli bir yaşam ortamı sağlamayı zorlaştırabilir (Cortez & Vahabzadeh, 2019). Bunu önlemek için, iç tasarıma yeterli depolama çözümleri dahil edilmelidir. Örneğin, duvara monte raflar ve katlanır masalar daha fazla zemin alanı yaratabilir ve dağınıklığı azaltabilir. Ek olarak, vinil veya laminat parke ve silinebilir boya gibi temizlemesi kolay yüzeyler ve kaplamalar, temizlik ve bakımı daha yönetilebilir hale getirebilir (Cortez ve Vahabzadeh, 2019).

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ev kazalarıdır. Ev kazaları, özellikle bir deprem sırasında, konteyner evlerde yaygın bir endişe kaynağıdır. Konteynerler sağlamdır, ancak bir deprem durumunda hasara ve yapısal arızalara karşı savunmasız olabilirler (Mashhoodi & Gholami, 2020). Bu nedenle, konteyner evin yapısal bütünlüğünü sağlamak için kalifiye bir mühendis ile çalışmak çok önemlidir. Ek olarak, kaymayı ve düşmeyi önlemek için kaymaz yüzeyler ve korkuluklar dahil edilmeli, yangın durumunda güvenliği sağlamak için duman dedektörleri ve yangın söndürücüler kurulmalıdır (Cortez & Vahabzadeh, 2019).

Yoon ve Kim (2019), Filipinler’deki afet mağdurları için konteyner konut tasarımı üzerine bir çalışma yürütmüşlerdir. Konteyner kullanımının afet mağdurları için acil ve sürdürülebilir barınma çözümleri sağlayabileceğini keşfetmişlerdir. Araştırmalarında ayrıca, sistematik bir tasarım sürecine ve afet mağdurlarının benzersiz gereksinimlerine ilişkin kapsamlı bir anlayışa olan ihtiyacı da belirlemişlerdir.

Benzer şekilde Kurniawan (2020), çalışmasında gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir afet konut çözümleri olarak konteyner evleri araştırmıştır. Konteyner konutların, uygun fiyatlı ve çevre dostu konut seçenekleri sunarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunabileceğini öne sürmüştür. Ancak Kurniawan, afet mağdurları için konteyner evler tasarlamanın yerel, çevresel ve kültürel faktörlerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektirdiğine de dikkat çekmiştir.

Uluslararası Yasa Konseyi (2018), bir ve iki kişilik aile konutlarının inşaat ve güvenlik standartları için yönergeler sağlamaktadır. Bu yönergeler, yapısal bütünlüklerini ve güvenliklerini sağlamak için konteyner evlere uygulanabilir. Ek olarak, Amerikan Psikoloji Derneği (APA, 2020), afet mağdurları için konteyner konut tasarımına dahil edilebilecek ruh sağlığı desteği için öneriler sunmuştur. APA, afet mağdurları ile çalışan ruh sağlığı uzmanları travma ve anksiyeteyi ele alan müdahaleleri içerebilecek kılavuzlar yayınlamıştır. Bu tavsiyeler, önemli duygusal sıkıntı yaşamış olabilecek afet mağdurlarının ruh sağlığını desteklemek için konteyner evlerin tasarımına uygulanabilir.

Konteyner evlerin tasarımında afet mağdurlarının ruh sağlığı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak daha destekleyici ve iyileştirici bir yaşam ortamı yaratmak mümkün olabilir. Konteyner evler, afet mağdurlarının fiziksel ve ruhsal sağlığını destekleyecek şekilde tasarlanabilir. Yoon ve Kim (2019), bina sakinlerinin fiziksel ve zihinsel sağlığını desteklemek için, bir kişi için en az 70 fit kare (6,5 metrekare) ve ek olarak 50 fit kare (4,6 metrekare) büyüklüğünde yeterli yaşam alanı sağlanması gerektiğini öne sürmektedir.

Doğal ışık ve havalandırma da refahı artırabilir ve konteyner evlerin tasarımında dikkate alınmalıdır. Bir afet durumunda güvenliği sağlamak için duman dedektörleri ve yangın söndürücüler dahil olmak üzere acil durum buton sistemleri de kurulmalıdır. Esnek mobilya yerleşimi, yaşam alanını en üst düzeye çıkarmaya ve bina sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilir.

Ayrı uyku alanları ve kişisel eşyalar için depolama alanı tasarımı yoluyla mahremiyet ve kişisel alan da dikkate alınmalıdır. Son olarak, mutfaklar, oturma odaları ve çalışma alanları gibi topluluk alanları, sosyal etkileşimi ve topluluk oluşturmayı teşvik edecek şekilde tasarlanabilir, bu da izolasyonu azaltmaya ve ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir (Kurniawan, 2020; International Code Council, 2018).

Sonuç olarak, konteyner evler gelişmekte olan ülkelerde afet mağdurları için sürdürülebilir ve uygun maliyetli konut çözümleri sağlayabilir. Konteyner evlerin tasarımı, afet mağdurları için güvenlik ve ruh sağlığı desteğinin yanı sıra yerel, çevresel ve kültürel faktörleri de dikkate almalıdır. International Code Council ve American Psychological Association gibi kuruluşlar tarafından sağlanan yönergeler ve düzenlemeler izlenerek, afet mağdurlarının ihtiyaçlarını karşılamak için özel konteyner evler tasarlanabilir ve inşa edilebilir.

Kaynakça

American Psychological Association. (2020). Publication Manual of the American Psychological Association (7th ed.). Washington, DC: Author.

Cortez, E., & Vahabzadeh, S. (2019). Designing for a Post-Disaster Container Housing Community. International Journal of Disaster Resilience in the Built Environment, 10(4), 356-371. doi: 10.1108/IJDRBE-08-2018-0052

International Code Council. (2018). International Residential Code for One- and Two-Family Dwellings (2018 ed.). Country Club Hills, IL: International Code Council.

Kurniawan, A. (2020). An Investigation of Container Houses as Sustainable Disaster Housing Solutions in Developing Countries. Journal of Cleaner Production, 263, 121513. doi: 10.1016/j.jclepro.2020.121513

Mashhoodi, B., & Gholami, A. (2020). Design of Sustainable Container Houses in Earthquake-Prone Regions. Journal of Cleaner Production, 259, 120855. doi: 10.1016/j.jclepro.2020.120855

Yoon, S. Y., & Kim, J. K. (2019). A Study on the Design of Container Housing for Disaster Victims in the Philippines. Sustainability, 11(13), 3598. doi: 10.3390/su11133598

Yazarın Sayfası

ETİKETLER: , ,
Yasemin Kayıklık
Merhaba ben Yasemin Kayıklık, Aile ve tüketici ekonomisi alanında eğitimli bir profesyonel olarak, ev planlaması konusunda müşterilerime özelleştirilmiş ve özgün çözümler sunuyorum.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.