Ahşabın Bozulması
Fiziksel Bozulma
Odun ile Rutubet arası ilişki;
Odun ile rutubet arasındaki ilişki çürümeye karşı alınacak önlemlerde önemli bir etkendir. Odunu tahrip eden mantarlar yaşamını sürdürebilmek için suya ihtiyacı vardır. Rutubet %20 ile %22 altında olursa ahşap çürümez odun higroskopik bir malzemedir. Çevresindeki havanın nippi rutubeti ile sıcaklığına bağlı olarak bünyesine buhar halinde suya alır verir. Odun ile hava arasında bir denge oluşu. Bu denge higroskopik denge denir.bu durumda ahşap %30 oranın su ihva etmektedir.
Lif doygunluluğunun altındaki rutubet değişikliklerinde ahşabın bünyesi ne su alarak veya kaybederek boyut değiştirmesine ahşabın çalışması denir.
AHŞABIN ÇALIŞMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
- Su miktarı ve sıcaklık
- Yoğunluk
- Salgılar
- Mekanik gerilmeler
- Doğal kusurlar
ÇALIŞMA SONUCU OLUŞAN KUSURLAR
- Kamburlaşma
- Kuruma çatlağı
- Çarpılma
İKLİMSEL YIPRANMA
Hava koşullarına açık olan ahşabın yüzeyi pek çok etken altındadır. Buna bir örnek olarak iklimsel etkilenir. Şiddeti, süresi, ve niteliği, yanında ahşabın güneşe ve hakim güneşe hakim rüzgar yönüne göre denizden yüksekliği deniz suyu serpintileri varlığı hava ile taşınan kum diğer katı parçacıklar, atmosfer kirliliği don vb. etkenler sayabiliriz.
Yağmur, kar, sıcak değişimleri, havanın oksijeni güneş ışınları uv rüzgar gibi iklimsel etkilere açık olan ahşabın görünümü değişir birleşim yerleri açılır, yarılma, çatlama, çukurlaşma, burulma olur.