Aile içi tapu devri nedir Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Gayrimenkul devir işlemi üçüncü kişiler arasında yapılabildiği gibi aile bireyleri arasında da gerçekleştirilebiliyor Peki, Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Aile içi tapu devri nedir Aile içi tapu devri nasıl yapılır?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gayrimenkul devir işlemleri üçüncü şahıslar arasında gerçekleştirilebildiği gibi aile bireyleri arasında da gerçekleştirilebiliyor. Aile içerisinde yapılmak istenilen gayrimenkul devir işlemleri için iki yol bulunmaktadır.

Bu yollar;

  • İlki sanki üçüncü bir şahısla yapılan devir işleminden farksız olarak belirli bir bedel karşılığında yapılan satış işlemi,
  • İkicisi ise alıcının satıcıya herhangi bir bedel ödemeden gerçekleştirilen hibe işlemidir.

Aile İçerisinde Satış İşlemi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde aile içerisinde gerçekleşecek tapu devirleri gerçek bir satış işlemi olabileceği gibi çoğu zaman belirli kişilerle bedelsiz yapılan işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hibe yönteminde harçlar satışa göre oldukça yüksek olduğundan, gayrimenkul devrinde en çok tercih edilen yöntem satış olarak karşımıza çıkıyor.

Eğer ortada gerçek bir satış işlemi varsa kat-i suretle gayrimenkulün reel değeri üzerinden satış işlemi gerçekleştirilmeli ve herhalükarda ödenecek para elden değil banka kanalı ile ödenmelidir. Aksi durumda 3. şahıslar bakımından bu işlemin geçersiz sayılma ihtimali bulunmaktadır.

Aile İçerisinde Gayrimenkul Hibesi Nasıl Yapılır?

Aile büyükleri veya bireyleri kendi aralarında herhangi bir ücret talep etmeden gayrimenkullerini hibe edebilirler. Satış işleminden farklı olarak gayrimenkulü bağışlayan taraf gayrimenkulu devralan tarafa bazı sorumluluklar yükleyebilir. Bu sorumluluklar, bir şeyi yapma veya yapmama şeklindeki sorumluluklardır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse bağış yapan kişi hibe edilen arazinin veya konutun ticari amaçla kullanılması gibi şerhler koyma hakkına sahiptir. Her ne kadar hibe edilen mülkün harç tutarı satışa göre çok yüksek olsa da ileride herhangi bir problemle karşılaşmamak adına taraf iradeleri hibe ise tapu işlemlerinin de bu şekilde yapılması gerekir.Hibe ile gerçekleşen tapu devir işlemlerin de harç tutarı binde 68,31’dir.

Aile İçi Tapu Devri İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

1) Bahse konu olan taşınmaza ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge,

2) Alıcı ve satıcının, devreden ve devir alacak olan şahısların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları,  

3) İşlem taraflarında temsilci ünvanıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

4) İlgili belediyeden talep edilen “Vergi borcu yoktur” yazısı ve emlak rayiç bedel yazısı,

5) İşleme konu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

Aile İçi Tapu Devir Masrafları Ne Kadar

Tapu devir ücreti, diğer bir bilinen adıyla tapu harcı, devri gerçekleşecek olan taşınmazın tapu dairesinde gösterilen değerinin %4’ü olacak şekilde hesap ediliyor. Söz konusu %4’lük oran ise alıcı ve satıcı arasında %2 pay olacak şekilde paylaştırılıyor. Alıcı ve satıcı kendi aralarında mutabakata vararak tapu devir ücretini farklı oranlarda da ödeyebiliyorlar.

Benzer İçerik

Alıntı:https://bursamirasavukati.com/aile-ici-tapu-devri-nedir/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.