Aile konutu miras ile kime kalır? Yaşayan eşin hakkı nedir?

Ölen eşe ait olan ve aile konutu olarak kullanılan ev kime kalır? Aile konutunun mirastaki yeri nedir? sorusunu sizin için araştırdık. Detaylar yazımızda…

Aile konutu miras ile kime kalır? Yaşayan eşin hakkı nedir?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Vefat durumunda vefat eden kişiye ait gayrimenkul mirasının paylaştırılması konusunda ülkemide sık sık büyük sorunlar yaşanmaktadır. Vefat eden bir kişinin sahibi olduğu tüm gayrimenkuller onun mirasçıları arasında Miras Hukukuna uygun bir şekilde paylaştırılmaktadır. Ancak miras paylaşımlarında zaman zaman herkesin aklını karıştıran bazı özel durumlar ortaya çıkabilmektedir. Aile konutu meselesi de bu özel durumların başında yer almaktadır.

Aile Konutu Mirasla Kime Kalır?

Bir kişinin vefat etmesi durumunda kanun nezdinde onun mirasçısı ilk olarak eşi ve çocuklarıdır. Bu kişiler mirastan paylarını kanunun verdiği hakla rahatlıkla alabilmektedirler. Ancak miras konusunda bazı özel durumların da yaşanabilmesi mümkündür. Örneğin, aile konutunun miras paylaşımındaki yeri bu özel durumların başında yer almaktadır ve herkesin kafasını karıştırmaktadır. Şayet vefat eden kişinin eşi hayattaysa aile konutundan tüm mirasçıların pay alması mümkün müdür?

Aile konutunun miras kalması durumunda yaşayan eşe TMK Madde 652 ile kanunla özgüleme hakkı verilmiştir. Bu durumda ilgili merciler nezdinde gerekli başvurular yapılır ve mahkeme süreci başlatılırsa aile konutunda yaşayan eş bu gayrimenkule dair tek hak sahibi olmaktadır. Hatta evde bulunan tüm eşyalar da sağ olan eşe kalmaktadır. Lakin bu miras dağılımı yapılırken diğer mirasçıların hakları da kanunen gözetilmektedir. 

Aile Konutu Şerhi Nedir

Mahkeme ilk iş ve işlem olarak aile konutunu tespit etmektedir. Akabinde bu konutu yaşayan eşe bırakmaktadır. Bunun gerçekleşebilmesi için yaşayan eşin kanun nezdinde yasal mirasçı olması gerekmektedir. Eğer yaşayan eş kanun nezdinde mirasçı değilse aile konutunda herhangi bir hak ve iddia da bulunamaz.

Yaşayan eşin mirastaki payı mahkemece tespit edilir ve aile konutu ona bırakılır. Diğer mirasçılar aile konutunda hak sahibi olamazlar. Ancak yaşayan eşe düşen miras payı aile konutunun değerinden azsa o zaman diğer mirasçılar aradaki farkı talep etme hakkına sahiptirler. Bu fark ödemesi yapılarak miras paylaşımı sorunsuz şekilde yapılır ve aile konutu yaşayan eşin mülkiyetine geçer.

Yaşayan eşin mirastaki payı mahkemece ilgili usullere göre tespit edilir ve aile konutu ona bırakılır. Diğer mirasçılar aile konutu için herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Ancak yaşayan eşe düşen miras payı aile konutu için yapılan araştırmalar neticesinde tespit edilecek değerinden azsa o zaman diğer mirasçılar aradaki farkı talep etme hakkına sahiptirler. Bu fark ödemesinin gerçekleşmesi halinde miras paylaşımı sorunsuz şekilde gerçekleşir ve yaşayan eşin mülkiyetine aile konutu geçer.

Benzer İçerik

Alıntı: https://www.emlak365.com/aile-konutu-miras-ile-kime-kalir-tum-mirascilar-pay-alabilirler-mi-yasayan-esin-hakki-nedir

ETİKETLER: ,
Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.