Bakanlıktan depreme karşı çelik ev tavsiyesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının deprem şurasında tek katlı evler ile köy evlerinin çelik konstrüksiyon yapılması görüşü ağırlık kazandı.
Son yıllarda başta iklim değişikliği olmak üzere yaşanan sel, kuraklık, deprem gibi her türlü doğal afete karşı bütün dünya ülkeleri yeni ev yapım teknolojisi için var güçleriyle çalışmaya başladılar. Bilhassa deprem kuşağında bulunan ülkeler daha güvenilir, daha sağlam ve can kaybını minimuma indirecek yapılar inşa etmek için tüm güçleriyle çalışmalar yürütüyorlar. Bu kapsamda sık sık doğal afetlerle yüzleşmek zorunda kalan ülkelerde, bilim insanları insanoğlunun en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacının karşılanması için çelik ev tavsiye ediyor.
Uzmanlar Gündeme Getirdi
Bu çalışmalar kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da “çelik ev” yapımını gündeminin ilk sırasına aldı. İlgili Bakanlığın Türkiye’deki deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm sürecine yönelik düzenlediği “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası”na katılan bilim adamları ve konunun uzmanları da çelik konstrüksiyon evlerin ülke genelinde hızla yaygınlaştırılması önerisinde bulundu. Şura’nın sonuç bildirgesinde “çelik ev” vurgusu yapılacak.
Depremlere Karşı Dirençli Konut
Öncelikle köy, belde ve kırsaldaki tek katlı yapılarda kullanılması amaçlanan çelik konstrüksiyon evlerin zamanla tüm Türkiye’de yaygınlaşması hedefleniyor. Konu hakkında yürüttükleri detaylı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan bilim insanları; “Çelik konstrüksiyondan inşa edilen evlerin başta deprem olmak üzere diğer tüm doğal afetlere daha dayanıklı olduğunu, Çelik konstrüksiyon yapıların gerek sağlamlığı gerekse de sahip olduğu statik özellikler sayesinde en şiddetli depremlerde bile zarar görmeden işlevini yerine getirebileceğini ve çelikten inşa edilen evlerin bir diğer önemli özellliğinin de, betonarme bir yapıya göre çok daha kısa sürede tamamlanabilir olduğunu söylediler.
Tek katlı yapılar çok katlı yapılara nazaran depremden daha az etkilendiği düşünüldüğünde çelik veya betonarme yapılmasının önemli olmadığını; ancak yapım süresi düşünüldüğünde en kısa zamanda deprem bölgesindeki binaların tamamlanması için inşaat süresini hızlandıracak adınlar atılmasının doğru olduğunu düşünüyorum
Hakan Bey öncelikle haklı tespitiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Fikirlerinize katılmakla birlikte deprem bölgesinde beton temin ve tedariğin de yaşanması muhtemel sıkıntılar da göz önünde bulundurulduğunda çelik yapılar daha cazip olabilir.