Başkent Ankara’da kaçak emlakçılar hız kesmiyor
Ankarada ili genelinde 2 bin civarında kaçak emlakçı olduğu düşünülüyor. Çoğu, internet ve sosyal medya üzerinden ofis veya dükkan olmadan emlakçılık yapıyor.
Ticaret Bakanlığı’nın yetkisiz ve sahte emlakçılara uyguladığı ağır yaptırımlar ve verdiği ağır cezalar, Türkiye’nin göz bebeği başkent Ankara’da büyük bir sorunu ortaya çıkardı. Ankara’da benzer metodlarla faaliyet göstermekte olan yaklaşık 2 bin adet kaçak emlakçının olduğu tahmin ediliyor. Bu kaçak emlakçıların büyük çoğunluğu, farklı mesleklerde çalışmalarına rağmen internet veya bazı sosyal medya mecraları üzerinden gayrimenkul ticareti yapıyorlar. Pek çoğunun fiziksel bir dükkanı veya ofisi maalesef bulunmamakta.
Gayrimenkul sektöründe bilhassa son dönemde yaşanmakta olan fiyat spekülasyonlarına karşı savaş tüm hızıyla devam ediyor. Ticaret Bakanlığı, hergangi bir yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetleri yürütüen emlak piyasasını manipüle etmekten çekinmeyen sahte emlakçılara karşı denetimlerini sıklaştırmak için bağlı il müdürlükleri, belediyelerin kolluk kuvveti zabıtaları ve meslek odalarıyla sıkı bir işbirliği içerisinde çalışmalarına devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın bu hafta içerisinde verdiği 349 bin TL idari para cezasının yankıları devam ederken, Ticaret Bakanlığı şimdide herhangi bir yetkisi olmadığı halde ev kiralayıp satmaya çalışanların yani kaçak emlakçılık faaliyeti yürütenlerin faaliyetlerine odaklandı.
Bu yazımızda yetkileri olmadığı halde kaçak olarak ev kiralayıp bu evleri satmaya çalışanlatın çalışma yöntemlerini siz değerli okurlarımız için araştırdık.
Herhangi Bir Yetkileri Yok Ama!
Herhangi bir kanuni yetkisi bulunmadığı halde 2 milyon 100 bin lira ile 2 milyon 300 bin lira arasında bedeli bulunan bir evi internet üzerinden 3 milyon 870 liradan satmaya çalışırken yakayı ele veren sahte emlakçıya verilen ceza Başkent Ankara’nın Mamak ilçesinde kesilmişti. Ticaret Bakanlığı ekiplerinin itinalı incelemeleri neticesinde tespit edilen sahte emlakçı gibi Ankara’da kaçak yöntemlerle emlakçılık faaliyetleri gösteren yüzlerce yetkisiz kişi bugüne kadar tespit edildi.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam’ın konu hakkında verdiği bilgiye göre: Ankara ili genelinde, toplam 2 bin civarında kaçak emlakçı var.
Çoğu Amiyane Tabirle Ayakçı Rolünde
Ankara’nın daha çok doğusunda bulunan Altındağ, Mamak ve Keçiören ilçelerinde yoğunlaşan ve amiyane tabirle “Ayakçı” diye tabir edilen bu kişilerin yüzde 95’inin fiziki olarak herhangi bir ofisi veya dükkanı bulunmuyor. Emlak alım-satım işlerini büyük oranda internet veya sosyal medya kanalları üzerinden yapıyorlar. Farklı meslek gruplarında faaliyet göstermekte olup emlakçılık yapanlar da bulunmaktar. Eş, dost, akraba ve arkadaş çevrelerinin yanı sıra sosyal medya sayesinde ağlarına düşürdükleri kişilerin evlerini arsalarını satıp ciddi komisyon geliri elde ediyorlar. Hatta ve hatta bazıları nalbur dükkanları ve müteahhitlik ofisleriyle işbirliği halinde çalışıyor.
Çoğu İhbarla Yakalanıyor
Yasal izinlere uygun ve kayıtlı çalışmadıkları için kaçak emlakçıların piyasayı manipüle etme ihtimali son derece yüksek. Piyasa değerinin çok üzerinde kira isteyen ve spekülatif rakamlarla satılık daire piyasasını olumsız yönde etkileyenlerin bazısı yapılan ihbarlar sonucunda kıskavrak yakalanıyor. Emlak odaları veya konuya duyarlı vatandaşlar, tespit ettikleri veya karşılaştıkları sahte emlakçıları, Vergi Dairelerine, Ticaret İl Müdürlüklerine ve zabıta ekiplerine hiç zaman geçirmeden ihbar ediyor. Bazı zamanlarda da şüpheli para transferlerinden yola çıkarak yapılan takip sonucu kayıt dışı iş yapıp vergi kaçıranlar kolayca tespit ediliyor.
İhbar Sayısı Bu Yıl Tam 2 Katına Çıktı
2022 yılı içerisinde tüm Ankara ili genelinde 48 kaçak emlakçı yetkili birimlere ihbar edildi. Bu ihbarlar içerisinde 20 kişi Ankara Ticaret İl Müdürlüğü’ne, 7 kişi Zabıta Müdürlüklerine, 21 kişi de Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne ihbar edildi. 2023 yılında ise yine Ankara genelinde 121 yetkisiz emlakçı ilgili kurumlara vatandaşlar tarafından ihbar edildi. Bu ihbarların 16’sı Ankara Ticaret İl Müdürlüğü’ne, 2’si Zabıta Müdürlüklerine, 4’ü Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne ve 99 kişi de Gelir İdaresi Başkanlığı’na şikayet edildi.