Binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu 1 Ocakta başlıyor

Bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan binaların enerji performans sınıfının en az B olacak şekilde inşa edilmesi zorunlu hale geldi

Binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu 1 Ocakta başlıyor
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen detaylı çalışmalar neticesinde hazırlanan yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, aşamalı olarak 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle zorunlu hale getiriliyor. Yönetmelik değişikliğine dair düzenleme, Türkiye’nin açıkladığı “2053 net sıfır emisyonlu binalar” hedefi kapsamında Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliği ile hazırlandı.

Yüzde Beş Yenilenebilir Enerji ve 5 Bin Metrekare Sınırı Var

Yapılan yeni düzenlemeye göre 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden daha büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az “B” olacak şekilde inşa edilecek. Ayrıca bu binaların, kullandığı ve/veya kullanacağı enerjinin en az yüzde 5’lik kısmı güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası vb. gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak.

Pencerelerin Isı Yalıtım Değerleri İyileştirilecek

1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle birlikte bu yapıların halen “C” olan asgari enerji performansının “B”ye çıkarılması amacı ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılması gerekecek. Bu doğrultuda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara’da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkarılacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri mutlaka iyileştirilecek.

Yapılacak olan bu iyileştirmelerle birlikte binaların, ısıl konfor şartları bozulmadan ortalama yüzde 25 daha az enerji tüketmeleri sağlanacak.

Türkiye’nin Enerji İthalatı Faturasında Yıllık 10 Milyar Lira Düşüş Hedefleniyor

Yürürlüğe giren yeni düzenleme gereği, 1 Ocak 2023’tarihinden itibaren projeleri yukarıda belirtilen hususlara göre hazırlanmayan binalara kat-i surette ruhsat düzenlenemeyecek.

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ise toplam inşaat alanı 2 bin metrekareden daha büyük olan tüm binalarda da yukarıda belirtilen hususların yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlaması zorunluluğu da getirildi.

Yapıların 2023 yılından sonra bu hususlara uygun inşa edilmesiyle Türkiye’nin enerji ithalatı faturasında yıllık 10 milyar liraya yakın düşüş sağlanması, 2025 yılından itibaren ise yıllık düşüşün 15 milyar lira seviyesine ulaşması amaçlanıyor.

Benzer İçerik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.