Bir rüzgar türbini 16 milyon avroluk ekonomik etki yaratıyor
Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope’un analizine göre, Avrupa’da 1 yeni rüzgar türbini 16 milyon avro değerinde ekonomik etki yaratıyor.
Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre; rüzgar enerjisi sektörü Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçen yıl 52 milyar avroluk Gayri Safi Yurt İçi Hasıla yarattı.
Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Avrupa ülkeleri’nde 250’den fazla rüzgar enerjisi ekipmanı üreten fabrika bulunuyor. Bu fabrikalar sayesinde rüzgar sektörü bölgede mevcutta 350 bin kişilik istihdam yaratırken, 2030 yılı içerisinde bu sayının 560 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Rüzgar enerjisinda yaşanan gelişmeler madencilik sektörünü de yakından etkiliyor. Bir rüzgar türbininin yüzde 72’lik kısmı çelikten, yüzde 13’lük kısmı demir ya da dökme demirden, yüzde 11’lik kısmı reçine, elyaf ya da plastikten, yüzde 2’ye yakın kısmı alüminyum ve yüzde 1’lik kısmı ise bakırdan oluşuyor.
WindEurope tarafından açıklanan verilere göre bir rüzgar türbini yüzde 90’a yakın oranda geri dönüştürülebiliyor. Bu sayede rüzgar enerjisi sürdürülebilir bir özellik elde etmiş oluyor.
Rüzgar türbinlerinin verimliliği arttıkça kullanılan materyal ve rüzgar türbini adeti azalmakta olup, kapasitesi artan türbinlerin ürettiği elektrik de değer olarak artıyor.
Tüm Avrupa genelinde 103 bin 370 adet karasal rüzgar türbini, 3 bin 600 adet deniz üstü rüzgar türbini ve 30 adet yüzer rüzgar türbini bulunuyor.
Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa bölgesinde 2023 yılında toplam elektrik tüketiminin yüzde 19’u rüzgar enerjisinden karşılandı. Rüzgar enerjisini yüzde 29 oranla fosil menşeili yakıtlar takip etti.
Kurulum Maliyeti Sıralamasında Karasal Rüzgar ve Güneş Başa Baş Gidiyor
WindEurope’un verilerine göre, Kuzey Avrupa’da karasal rüzgar enerjisinin kurulum maliyetleri megavatsaat başında 44 ile 66 avro arasında değişkenlik gösterirken, deniz üstü rüzgar enerjisinde bu kurulum maliyetleri 60 ile 106 avro seviyesine ulaşıyor.
Güneş enerjisi kurulumları megavatsaat başına 46 ile 61 avro, doğal gaz santralleri 122 ile 131 avro, nükleer enerji ise 279 avro seviyesine kadar çıkıyor.
Öte yandan, Avrupa Birliği’nde rüzgar enerjisi 100 milyon avroluk fosil kaynak ithalatını önlerken, 2030’da bunun 200 milyara çıkacağı düşünülüyor.
Bu kapsamda, Avrupa’nın rüzgar enerjisi sektöründeki her yeni rüzgar türbini 16 milyon avro değerinde ekonomik hareketlilik ve değer sağlıyor.
Kuş Ölümleri Sebepleri Arasında Rüzgar Türbinleri Listenin Son Sırasında
Rüzgar türbinleri diğer enerji kaynaklarıyla mukayese edildiğinde tarım arazilerine daha uygun olarak kabul edilmekte.
Kuş ölümleri açısından bakıldığında ise sanılanın aksine rüzgar türbinleri çok düşük bir oranla listenin son sırasında bulunuyor.
Amerika Birleşik Devletlerin’de yürütülen çalışmaya göre, kuş ölümlerinin asli sebebi kediler olarak kaydedilirken, bunu kuşların cam binalara çarpması, araçlarla çarpışması, zehirlenme, elektrik direkleri ya da hatlarına çarpma ve elektrik çarpması olarak bildiriliyor.
Alıntı:https://windeurope.org/newsroom/press-releases/wind-turbine-orders-and-supply-chain-investments-are-up-but-urgent-action-is-required-on-grids-permitting-and-auction-design/?ref=mainbanner