Cam Malzemeler
Camın Tanımı: Cam aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle,diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan bir sıvı olup ana maddesi (SİO2) silistir. Camlar erimiş haldeki amorf yapısını koruyarak katılaşan inorganik cisimler olarak tanımlanabilir. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur. Bu yapı cama sağlamlık ve saydamlık özelliğini kazandırır.
Camı Oluşturan Ana Maddeler : Adi camın bileşimine giren üç grup madde vardır. Bunlar Cam haline gelebilen oksitler, eriticiler ve stabilizatörler denilen maddelerdir. Camın bileşimine giren bu maddeler kum-soda-kireç olarak da adlandırılabilirler. Adi Camın bileşimine giren maddelerin dışında cama önemli özellikler kazandıran ve üretimde bazı yararlar sağlayan yardımcı bileşenler vardır.
1. Camlaşıcılar: Camlaşma özelliği olan bu maddeler genelde ağ oluşturan bazı oksitlerdir. Kuvars kumu bunların başında gelir. Ağ oluşturan oksitlerin en önemlileri ise SiO2, B2O3 ve P2O5’(fosfor)dir.
2. Eriticiler: Ağ oluşturan ve cam haline gelebilen oksitlerin erimelerini kolaylaştırmak amacıyla cam bileşimine katılan maddelere eriticiler denir. Bu maddeler Camlaşıcıların erime sıcaklığını düşürerek onların erimelerini kolaylaştırır. Özellikle 1713 ˚C deki silisin erime derecesi 1500 ˚C ye düşer. Eriticiler ağ içine girerek onu değiştirdiği için eriticilere “Modifikatör” de denmektedir. Eriticilerin başlıcaları Na2O, K2O, Li2O dur.
3. Stabilizatörler (Sabitleştiriciler): Stabilizatörler, camın kimyasal dayanımı, kırılma indisi, dielektrik özellikleri üzerinde etki yaparlar. Formülüne stabilizatör ilave edilmemiş bir cam su karşısında stabil özellik göstermez. Bu camlara su camı denilir. Stabilazatör olarak kullanılan maddelerin başlıcaları CaO, BaO, PbO, MgO ve ZnO dur.
CaO kireç taşının (CaCO3), MgO ise dolamitin (MgCO3) cam formülüne katılması ile sağlanmış olur. Bu iki maddenin ısıtılması ile bünyelerindeki CO2 çıkar ve geriye oksitler kalır. CaCO3->CaO+ CO2 gibi.
4. Yardımcı Bileşenler (İkincil Bileşenler): Bu bileşenler genelde adi camın formülüne girmezler, ancak değişik cam türlerinde değişik etkiler sağlamak üzere kullanılan oksitlerdir. Örneğin;
· MnO2 Camın rengini açar
· Arsenik As2O3 renk verici, saflaştırıcı
· Sülfür Na2SO4 redükleyici
· Potasyum nitrat KNO3 camın saydamlığını giderir.
Cam Malzemelerin Üretimi : Cam malzeme üretimi, ardışık dört devreden (iki kademede- Bunlar Ergimiş camın elde edilmesi ile Cama biçim verilmesi, parlatılması ve kesilmesidir) oluşmaktadır.
1. Ana Maddelerin Hazırlanması
2. Eritme
3. Biçimlendirme
4. Tavlama
1. Ana Maddelerin Hazırlanması: Camın bileşimine girecek ana maddelerin her şeyden önce yabancı maddelerden arındırılıp iyi bir şekilde öğütülmesi gerekir. Tek tip cam üreten tesislerde öğütülmüş ana maddeler, silolarda depolanır ve siloların alt tarafındaki kapakları açılmak suretiyle istenen miktarda malzeme, terazili bir arabaya alınır.
2.Eritme: Günümüzde eritme işlemi, kapasitesi max. 2 ton olan krözelerde (Potalı fırınlarda) veya kapasitesi 1000 ton dolayındaki havuz fırınlarda yapılmaktadır. Fırınların yapımında ateşe dayanıklı, silis, alümin, zirkon gibi yüksek nitelikli refrakter malzemeler kullanılır.
a) Havuz Fırın:Biçim yönünden yüzme havuzuna benzediği için havuz fırın denmiştir. Çok miktarda cam üretilmesi gereken üretim süreçlerinde kullanılır. Bu fırında yaklaşık 800-1000 ton dolayında erimiş cam bulunur. Camı oluşturacak ana maddeler, özel bir itici mekanizma ile havuz fırınının ağız kısmından içeri itilir ve eritme işi başlar.
b) Potalı Fırın: İçerisinde ayrı ayrı cam türlerine ait ana maddelerin eritildiği birden fazla fırın vardır. Cam türlerinin fazla olduğu ancak cam miktarının az olduğu üretim süreçlerinde havuz fırınının kullanılması uygun değildir. Bu yüzden potalı fırın kullanılır. Potalı fırında ana madde miktarı en fazla 2000kg dolayındadır.
3.Biçimlendirme: Ana maddelerin hazırlanması ve eritme evrelerinden sonra sıra dinlendirilmiş cam hamurunun biçimlendirilmesine gelir. Cam malzeme, sekiz yöntemle biçimlendirilir;
a) Üfleme (Şişirme) Yöntemi
b) Dökme-Silindirleme Yöntemi
c) Çekme Yöntemi
d) Yüzdürme Yöntemi
e) Presleme Yöntemi
f) Lif Haline Getirme Yöntemi
g) Köpük Haline Getirme Yöntemi
h) Diğer biçimlendirme yöntemleri
4.Tavlama :Bu evrenin amacı; fabrikasyon üretiminde cam soğurken oluşan iç gerilmeleri yok etmektir. Tepeden ısıtılan sürekli bir kanal içinde camı yeniden ısıtarak iç gerilmelerin giderilmesi sağlanıncaya kadar bekletmek ve daha sonra yavaş yavaş soğutularak uygulanır.
CAM TÜRLERİ: Silikat camların çok değişik türleri vardır. Bu camların bileşimlerinde az ya da çok SiO2 vardır. Bu nedenle bu camlara silikat camları denir. Bunlarda kimyasal bileşimlerine göre sınıflandırabiliriz.
1.Sodakalsik Camı: Dünyada üretilen camların %90’ı sodakalsik camıdır. Kolayca eritilebilir, ucuzdur fakat ısıl şoklara mukavemet ve kimyasal kararlılık gibi haller dışında her yerde kullanılabilir. Normal elektrik ampulü, fluoresan ampulleri, pencere camları v.b. malzemelerin üretiminde kullanılırlar. Yapısında %5 oranında CaO vardır.
2.Kurşun Camı (Kristal Cam): Soda kalsik camında kirecin yerini PbO aldığında kurşun camı elde edilmiş olur. Yapısında %80 oranında bazı hallerde daha fazla kurşun oksit bulundurur. Kurşun oksit, camın erime noktasını düşürerek yumuşama noktasını CaO’li camlarınkinin de altına düşürür. Ayrıca cama kolay işlenebilme, ışığı yansıtma ve yayma özelliği kazandırır. Kurşun oksit miktarının %80’i geçtiği cam türü g ve x ışınlarından korunmak amacıyla kullanılır. Oldukça pahalı bir cam olduğu için baryum oksitli camlar kullanılır.
3.Borosilikat Camı: Borosilikat camlarının yüksek yumuşama noktası vardır.Buna rağmen, ısıl şoklara karşı büyük bir mukavemet sağlayan büyük bir genleşme katsayısı, su ve asitlere karşı çok iyi mukavemet göstermesi ve üstün elektriksel özellikleri vardır. Bu nedenlerden dolayı laboratuar (teknik) cam olarak kullanılmaktadır. Mutfak eşyası, büyük boyutlu astronomik aynalar yapılmaktadır.
4.Alüminosilikat Camı: %20 den fazla alümin, az miktarda bor, bir miktar kireç ve mayezi ile çok az alkali içerirler. Ancak alkali bulunmadığı zaman camın eritilmesi ve işlenmesi zorlaşır. Yumuşama noktasının yüksek ve dilatasyon katsayısının küçük olması termometre, yanma tüpleri, alevle doğrudan temas edecek her türlü parçanın yapımında kullanılır.
5.Silis Camı (%96 SiO2): %96 oranında silis içeren bu cam, presleme ve üfleme yöntemleri ile şekillendirme bu camlara uygulanır. Dilatasyon katsayısı küçüktür. Bu cam türü, çok saydam oluşu nedeniyle UV ışınlarını çok iyi geçirirler. Bu nedenle UV lambaları ile mikrop öldürücü özel lambaların yapımında kullanılır.
6.Silis Camı (%99 SiO2): Çok saf kuvars kumunun eritici madde olmadan eritilmesiyle elde edilir. Bu camın üretimi ve şekillendirilmesi çok yüksek sıcaklıkta (1750 ˚C) ’de olur. Bu nedenle üretilecek malzemelerin şekil ve boyutları sınırlı olmak zorundadır. Genleşme katsayısının küçük, yumuşama noktasının çok yüksek olması ve UV ışınlarını çok iyi geçirmesi gibi olumlu özellikleri vardır. Dielektrik özellikleri de iyidir. Ancak maliyetin yüksek oluşu nedeniyle eletroteknikteki uygulamaları sınırlıdır. Isıl şoklara karşı mukavemeti en yüksek camdır.
Cam Çeşitleri: Uygulama yerlerine göre cam çeşitleri şunlardır.
a) Renkli camlar
b) Buzlu camlar
c) Pencere camı
d) Emniyet camları
e) Fiber glas (cam elyafı)
f) Telli cam
g) Optik cam
h) Silis camları gibi.
Cam Malzemelerin Mekanik Özellikleri
· Basınç Mukavemeti : 4-12 N/cm2
· Çekme Mukavemeti: 0.2-0.9 N/cm2
· Elastisite Modülü : 6-10 N/cm2
· Poisson Oranı : 0.22’dir ve d ile gösterilir
Cam Malzemelerin Fiziksel Özellikleri
· Birim Hacim Ağırlığı(Yoğunluk): Binalarda kullanılan normal camların yoğunlukları 2.5-2.7gr/cm3’tür.
· Sertlik:Sertlik derecesi 6-7 arasındadır. Bu düzeydeki sertlik cama iyi bir aşınma direnci kazandırır.
· Lineer Dilatasyon Katsayısı:Camın lineer dilatasyon katsayısı 8.7×10 ‘dır.Bu değer, camın birlikte kullanıldığı pencere doğraması malzemesi ile ilişkisi yönünden önemlidir.
· Isınma ısısı:795 J/kg/ºC dir.
· Isı Geçirgenlik Katsayısı:1.16W/m/ºC dir.
· Kırılma İndisi: Adi camda 1.52 olan kırılma indisi, kristal camda 1.60 tır.
· Yumuşama Sıcaklığı:500-600ºC arasındadır.
CAM YAPI MALZEMELERİ VE YAPIDA KULLANILMALARI
Cam yapılarda geniş kullanım alanına sahip bir yapı malzemesidir. Malzeme olarak kullanılan camların türleri, biçimleri, kullanma şekilleri ve özellikleri ile ölçüleri verilmeye çalışılacaktır. Bunlar Levha Camlar, Cam duvar blokları, cam döşeme blokları, Cam çatı Örtü malzemesi, U profili Camlar, Cam mozayikler, Cam lifler ve Cam köpüğü olarak sınıflandırılabilir.
1.LEVHA CAMLAR: Binalarda kullanılan camların büyük bir kısmı levha camlarıdır. Levha camlar, doğrudan levha olarak üretilmiş olabileceği gibi ikinci bir işleme tabii tutulması ile tabakalı ya da hava tabakalı türleri olabilir.
a) PENCERE CAMLARI
Binalarda yapı malzemesi olarak kullanılan cam malzemelerin büyük çoğunluğunu pencere camları oluşturur. Dış ortamla iç ortam arasında görsel ilişkiyi sağlar. Günümüzdeki ısı kaybını önlemenin en etkin yolu, cam yüzeylerdeki kayıpları min. İndirmektir. Bunun yanında; ses yalıtımını da sağlaması gerekir. Bu nedenle, değişik ihtiyaçları karşılamak için değişik cam türleri üretilmiştir.
I.Normal Pencere Camı: Bu tür camlar, değişik kalınlıklarda ve çekme yöntemi ile üretilirler. Kalınlıkları 2-7mm arasındadır. Camın kalınlığı, boyutlarına bağlı olarak artmaktadır.Isı yalıtımını sağlamak açısından cam kalınlığını arttırmanın rasyonel bir anlamı yoktur.
II.Güneş Kontrol Camları: Camdan geçen ışınların ısıl yönden denetlenmesi, bu camlarla sağlanır. Güneş kontrol camları, tek yada çift yüzeyli olarak veya belirli renklerde renklendirmek suretiyle, güneşten gelen enerjinin ancak belli bir yüzdesini geçirmek üzere üretilmektedir.
III.Hava Tabakalı Camlar:
IV.Mat Camlar: Matlaştırma işlemi, camın yüzeyini pürüzlendirerek saydamlığını bozduğundan, camın arkasını göstermemesini sağlar. Bu işlem ile ışık geçirgenliği de azalır.
V.Kristal Camlar:Kristal camlar kurşun oksit içeren camlardır. Cama, kurşun oksit katılması camın sertliğini azaltır. Özel parlatma makineleri ile aşındırıcılarla levha haline getirilir. Bu tip camlar, ayna yapımında kullanılmaktadır.Süs eşyası yapımında da kullanılır.
VI.Flot Camlar:Levha camın erimiş kalay üzerinden yüzdürülerek geçirilmesi yolu ile üretilir. Bu teknoloji ile elde edilen camın her iki yüzünün birbirine paralel ve dalgasız olması sağlanır. Genellikle, ayna yapımında kullanılır.
b) EMPİRE CAMLAR
Bu gruptaki camlar, dökme-silindirleme yöntemi ile şekillendirilen camlardır. Düzlem bir döküm masası üzerine dökülen erimiş cam hamuru üzerinden, üstünde girinti-çıkıntı şeklinde desen bulunan metal bir silindir geçirilmesi ile elde edilir. Görünmesi istenmeyen yerlerde dekoratif amaçlı kullanılır.
c) GÜVENLİK CAMLARI:
Genelde, görüntü istenen hallerde kullanılan, çok zor kırılan ya da kırıldığında kesici parça oluşturmayan camlardır.
2.CAM DUVAR TUĞLASI: Bu tür camlar, ışık geçirebilen ve duvar örülebilecek şekilde özel olarak şekillendirilen camlardır. Cam duvar tuğlaları, presleme yöntemi ile şekillendirilen, iki adet yarım cam tuğlanın kenarlarının sıcakta eritilerek birbirine yapıştırılması ile elde edilmektedir. Arada bulunan hapsedilmiş kuru havanın varlığı sayesinde iyi bir ısı tutucudur. Bu camlara çok değişik desenler yapılmak suretiyle farklı ısı geçirgenliklerine sahip olan cam tuğlalar elde edilir.
Cam tuğlaları ile iki farklı duvar örülebilir. Bu yöntemlerden birincisi;cam duvar tuğlalarının, tuğla duvarlarda olduğu gibi harç ile sıralar halinde örülmesidir. İkinci yöntem; cam duvar tuğlalarını dışarıda panolar halinde hazırlanıp, yerine takılması şeklinde uygulanır. Her iki yöntem içinde kireçli bir çimento harcı kullanılmalıdır. Özellikle dış duvar olarak örülen cam tuğla duvarlarda kullanılan harç karışımı içine, harcı su geçirmez hale getiren özel harç katkısı kullanmak gereklidir. Böylelikle; derzlerden su ve nem geçişi önlenmiş olur. Diğer önemli bir nokta ise; cam malzemenin genleşmesi göz önüne alınarak bu tür duvarlarda yatay ve düşey doğrultularda genleşme payı bırakılmalıdır.
Cam duvar tuğlası kullanılması ile şu yararlar sağlanmaktadır:
· Bol ve yaygın gün ışığı sağlanmış geniş çalışma alanları
· Isı kaybını önemli ölçüde azaltmak
· 37.6-42.0 dB düzeyinde ses yalıtımı
3-CAM DÖŞEME BLOKLARI: Cam malzeme yüksek basınç mukavemetine sahip olması nedeniyle (1000kg/cm2) eğilmeye çalışan yapı elemanlarında yapı elemanının ışık geçirmesini sağlamak amacı ile kullanılır.
Özellikle döşemelerin alt tarafını doğal yada yapay ışığın geçmesi ve böylece alttaki hacimlerin aydınlatılması istenen hallerde kullanılan bu tür döşemelere ışık geçiren döşemeler denir.
Cam döşeme blokları ile yapılan döşemeler iki türlü olmaktadır. Birinci tür, betonarme bir döşemenin içine yerleştirilmiş bulunan ve yuvarlak ya da kare biçimli cam döşeme blokları, betonarme plak döşemenin üst tarafında oluşan basınç kuvvetini alarak betonarme ile bir süreklilik sağlar. İkinci türde ise, cam döşeme blokları kendi büyüklüğüne indirgenmiş ebatlarda gözlerden oluşan bir taşıyıcı döşeme sistemindeki boşluklara sonradan yerleştirilir.
4-CAM ÇATI ÖRTÜ MALZEMELERİ: Cam malzeme ışık geçirmesinin yanı sıra, mutlak su geçirmez oluşu gibi temel iki özellik nedeniyle çatılarda ışık geçiren örtü malzemesi olarak kiremit yerine yada ondüle ve trapezoidal kesitli malzemeler yerine kullanıla bilmektedir.
a-)Cam Kiremitler: Cam malzemenin preslenmesiyle, cam kiremitler elde edilir. Cam kiremit’in uygulanmasında önde gelen amaç, çatıdan ışık sağlamak olduğundan, ışığın geçmesine engel olmayacak bir kiremit konstrüksiyonuna gerek vardır. Cam kiremitler, ışık geçirmek amacı ile kullanıldıklarından ve aynı zamanda örtü malzemesi görevi yaptıklarından ısı yalıtım malzemesi gibi bir malzeme ile birlikte kullanılmazlar. Çünkü bu durumda ışık geçirmez hale gelirler.
b-)Ondüle Camlar: Ondüle camlar, cam kiremitler gibi genelde çatı örtü malzemesi olarak üretilmektedir. Birlikte kullanılacağı ondüle biçimli diğer çatı örtü malzemesinin boyutları bakımından aynı olması gereklidir. Ondüle camlar büyük ve küçük ondüle olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük ondüleli olanları asbestli çimento çatı örtü malzemeleri ile birlikte küçük ondüleli olanlar ise galvanize saç ondüle levhalarla birlikte kullanılırlar.Bu camların kalınlığı 6mm’dir.
c-)Trapezoidal Kesitli Camlar: Dış ülkelerde üretilen nervürlü camlardan biriside trapezoidal kesitli camlardır. Bu camlar, 89cm genişliğinde ve değişik boyutlarda üretilmektedir. Enine doğrultuda 3 adet ters V harfine benzer nervürü vardır. Işık geçirgenliği %89’dur. Bu camlar; duvar kaplaması, tavan aydınlatması, çatı ışıklığı ve bölme elemanı olarak kullanılır.
5-U PROFİLLİ CAMLAR:Ülkemizde üretilmeyen u camları Federal Almanya, Fransa gibi bir çok batı ülkesinde, özellikle büyük mağaza, süper market, büro, hastane, okullar, spor salonları ile fabrika, atölye gibi endüstri yapılarında kullanılır. U camları, telli ve telsiz olarak da üretilmektedir.Bu camların ek yerleri özel plastik macunlar yada özel plastik profiller ile kapatılır.
6.CAM MOZAİKLER : Cam hamuruna antimoan oksit yada kriyolit (Na3ALF6) katılması suretiyle opak hale getirilebilir. Bu durumda cam malzeme, ışığı çok az geçirdiği ve görüntü vermediği için kaplama malzemesi olarak kullanılmaya elverişli hale gelir. Genel olarak duvar ve döşeme kaplaması olarak kullanılır. Buna göre cam mozaikler 13mm’den başlayarak 20-40, 30-60mm ebatlarında üretim yapılmaktadır. Mozaik tekniğinde uygulamanın gereği olarak cam mozaiklerin arka yüzlerinden plastik bir dokumaya veya ön yüzlerinden bir kağıda yapıştırılmış olarak piyasaya sürülmektedir. Cam mozaik kaplaması uygulanmadan önce, duvarın kaba ve ince sıvasının yapılmış olması gerekir. İnce sıvanın yüzeyi de kolay yapışabilmesi için perdahlanmalıdır.
Uygulama şu şekilde yapılır:
1- Cam mozaiklerin yapıştırıldığı kağıt alt tarafa gelecek şekilde düzgün bir yere serilir.
2- Cam mozaiklerin üstüne su ve çimentodan oluşan çimento hamuru, plastik bir mala ile yayılır.
3-Hazırlanan mozaikler, kağıdından tutularak duvarda veya döşemede uygulanacak olan yere yapıştırılır.
4-Yapıştırmayı sağlayan çimento hamurunun bir miktar suyunu çekmesi ve priz yapmaya başlaması ile birlikte mozaiklerin üzerine yapıştırılan kağıt, ısıtılarak yapıştırıcının yumuşaması sağlanır.
5-Kağıtların soyulmasından sonra nemli bir sünger ile cam mozaiklerin yüzeyi silinerek kurulanır.
Cam mozaik kaplamalar, genelde dış etkenlere karşı çok dayanıklı olmakla birlikte, özellikle dış duvarlarda içten gelen su buharını dışarı çıkarmadıkları veya çok azını dışarı çıkardıkları için bu malzemeyle kaplanmış bina duvarlarında özellikle sıcaklık farklarının çok fazla olduğu bölgelerde önemli yapı hasarları oluşur.
7-CAM LİFLERİ : Camın lif haline getirilmesi ile elde edilen bu malzemeler, genelde ısı yalıtımı ve ses emme gibi yapısal gereksinmelerin karşılanmasında kullanılır. Lif haline gelmeden önce 1,15 W/mKº olan ısı iletim katsayısı, cam lif haline geldikten sonra 0,025 W/mKº düzeyine kadar küçülebilir. Bu özelliği ile cam lifleri, endüstriyel sıcaklıklar dışında kalan sıcaklıklarda güvenle kullanılabilir.
a-)Cam Lifi Levhaları
Cam lifi levhalar, cam liflerinin en çok kullanılan şekillerinden biridir.1,5-2,0-2,5 ve 3,0 cm kalınlıklarda ve 60/100 cm en ve boyda üretilen bu levhalar, genelde reçine ile pekiştirilerek basınç mukavemeti arttırılır ve özellikle döşemelerde kullanılacak hale getirilir. Bu şekilde reçine ile pekiştirilmiş olanlar sarı renklidir. Reçine ile pekiştirilmemiş olanlar beyazdır. Cam lifi levhalar, ses emici ve ısı tutucu olarak duvarlarda ve döşemelerde kullanılır. Cam lifi levhaların üzeri alüminyum folyolu olanlar, radyasyon yansıtıcı ve buhar kesici olarak kullanılabilir.
b-)Cam Lifi Şilteler
Cam liflerinin genelde dikilerek tespit edilebilecek taşıyıcı bir malzeme ile birlikte rulo haline getirilmiş şekline cam lifi şilte denir. Cam lifi şilteler, çatılarda çok yaygın olarak ısı yalıtımı amacıyla kullanılırlar. Düz çatılarda, reçine ile pekiştirilmiş cam lifi levha kullanılmasına karşın, havalandırmalı çatılarda çatı örtü malzemesinin altında cam lifi şilteler kullanılır.
c-)Boru Mantoları
Boru mantoları, sıcak su ve kızgın buhar taşıyan boruların ısı yalıtımı, su borularının donmaya karşı korunumu, basınçlı su borularında ses yalıtımı sağlanması ile boruların terlemeye korunması gibi gereksinmelerdir. Boru mantolarının üzerleri çıplak olabileceği gibi bezli yada alüminyum folyolu da olabilir.
d-)Dökme Cam Lifleri Ve Cam Lifi Halatları
Dökme cam lifleri, değişik ısı yalıtım konularında daha çok tıkma yöntemi ile kullanılan bir yalıtım malzemesidir. Cam lifi halatlar yada fitiller, yapılarda çeşitli derzlerin tıkanması ve doldurulmasının yanı sıra, endüstriyel olarak da özellikle çift çeperli kaplar ile fırınların yalıtımlarında benzer amaçlarla kullanılan bir malzemedir. Cam liflerinin diğer bir türü dokumacılıkta kullanılan cam ipeğidir. Cam ipeği ile dokunan kumaşlar, yanmaz giysi yapımında kullanılır.
8-CAM KÖPÜĞÜ : Cam köpüğü yapmak için cam, saf karbonla birlikte yumuşayıncaya kadar ısıtılır ve kömür gaz çıkarmaya başlayınca ürün tamamen kapalı cam hücrelerden oluşan bir köpük haline gelir.
Cam köpüğü, bir yalıtım malzemesinde aranabilecek bir çok özelliğe sahiptir. Buhar geçirmezlik, yanmazlık, alev geçirmezlik, haşarattan etkilenmezlik, kimyasal etkenlere dayanıklılık, işlenebilirlik, hafiflik, ve yüksek ısı tutuculuk gibi bir çok önemli özelliğe sahiptir.
Düzenleme ve Resimler : İnş. Müh. Serkan Göksan
merhaba biz bir projede ondüle cam kullanacağız türkiye de bu iş yapan firmalar var mı yardımcı olur musunuz