Çin dünyanın en zorlu hidroelektrik santralini yapabilir!

Çin Tibet Platosu’nun ücra bir köşesinde dünyanın en yüksek dağları ve en derin kanyonlarıyla çevrili bir alanda, dünyanın en karmaşık süper barajını planlıyor.

Çin dünyanın en zorlu hidroelektrik santralini yapabilir!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çin, Tibet Platosu’nun ıssız ve zorlu bir köşesinde dünyanın en yüksek dağları ve en ürkütücü kanyonlarıyla çevrili bir alanda, dünyanın en karmaşık hiper barajını yapma planları yapıyor. Devasa büyüklükteki hidroelektrik santali projesi devreye alındığında, Çin’e bir yıl boyunca Birleşik Krallık’ı besleyecek kadar temiz elektrik enerjisi sağlayabilir. Peki bu hiper büyüklükteki baraj, devletler arası jeopolitik güç dengesini ne oranda ve nasıl değiştirebilir ve olası depremler bu projeyi nasıl etkileyebilir?

Peki Bu Projenin Yapımı Nasıl Mümkün Olabilir?

Çin’in uçsuz bucaksız Tibet Platosu’nda inşa etmeyi planladığı devasa baraj, düzenlenen bazı teknik raporlara göre 60 gigawatt büyüklüğündeki bir enerji kapasitesine sahip olacak ve dünyanın an itibariyle en büyük hidroelektrik barajı olan Üç Boğaz Barajı’nı bile geride bırakmayı başaracak.

Ancak projenin hayata geçirilmek istenilen lokasyonu, Tibet’in erişilmesi en güç kanyonlarından biri. Yani, inşaat malzemelerini bu noktaya taşımak bile başlı başına büyük bir başarı olacak.

Çin Hükümeti Projeyi Gerçekleştirmek İçin Yer Altına Tünel Kazmayı Bile Düşünüyor

Çin hükümeti bu proje o kadar değer veriyor ki tünel kazmayı bile göze almış durumda. Yapılması planlanan tünel, Namcha Barwa Dağı’nı geçerek Yarlung Tsangpo Nehri’nin büyük bükümünden suyu kanalize edecek. Su, binlerce metre yükseklikten hızla düşerek enerji üretecek ve akabinde birkaç hidroelektrik tesisini geçecek.

Yarlung Tsangpo Nehri, aynı zamanda sismik olarak oldukça aktif bir bölgede yer alıyor. Hidroelektrik santralin yapılması planlanan bölge, Hindistan ve Asya’nın diğer kısmıyla çarpışan tektonik plakaların birleşim noktasında yer alıyor ve sık sık büyük depremler burada meydana geliyor.

1950 yılında bölgede vuku bulan rikter ölçeğine göre 8.6 şiddetindeki deprem, büyük çapta yıkıma yol açmış ve bölgedeki nehirlerin akışını kısmi olarak durdurmuştu. Bu sebeple inşa edilecek barajın depremlere dayanıklı olması büyük bir önem arz ediyor.

Hindistan ve Bangladeş Projeden Rahatsız

Çin’e, komşu ülkeler olan Hindistan ve Bangladeş, bu projenin su kaynaklarına erişimlerini ciddi ve olumsuz şekilde etkileyeceğinden endişe duyuyorlar. Açılması planlanan tünelin, Hindistan sınırına oldukça yakın olduğunu da bir kez daha belirtmek lazım. Bu durum iki ülke arasında gerginliğe sebebiyet verebilir.

Özellikle dünya genelinde etkileri her geçen gün daha fazla bir şekilde hissedilmekte olan iklim değişikliği ve giderek içinden çıkılmaz bir hâle gelen su sıkıntısı da dikkate alındığında bu mega baraj, milyonlarca insanın yaşamını olumsuz manada etkileyebilir.

Ayrıca bölgenin sismik olarak aktif ve riskli olması ve olası depremlerin barajı ve çevresini olumsuz anlamda tehdit etmesi, projenin gerçekleştirilmesini daha da zor bir hale getiriyor.

Benzer İçerik:

Alıntı:https://www.abc.net.au/news/2021-05-25/chinas-plan-to-build-mega-dam-on-yarlung-tsangpo-brahmaputra/100146344?utm

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.