Depremi önceden tahmin eden yapay zeka modeli geliştirildi
ABD’li bilim adamları depremi bir hafta önceden %70 doğruluk oranıyla tahmin eden yapay zeka modeli geliştirdiklerini açıkladılar.
Son dönemde gündelik hayatta ve bilim dünyasında oldukça popüler olan “Yapay Zeka” bu sefer de bilim adamlarının depremi önceden tahmin etme anlamında son derece önemli bir adım atmalarına yardımcı oluyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas Üniversitesi Ekonomik Jeoloji Bürosu’nda bilimsel çalışmalarını yürütmekte olan araştırmacılar, yapay zekayı gerçek zamanlı sismik verilerdeki istatistiksel tümsekleri tespit etmek için eğitti.
Geliştirilen yapay zeka algoritması, toplam 24 deprem içerisinden 14 depremi, gerçekleşeceklerini tahmin ettiği yerin yaklaşık 200 mil yakınında ve neredeyse tam olarak hesaplanan güçte doğru ve başarılı bir şekilde tahmin etti! Depremi önceden doğruya çok yakın bir şekilde tahmin etmeyi başaran yapay zeka son yüzyılın en büyük buluşlarından biri olabilir!
Yapay Zeka Gerçek Zamanlı Sismik Verilerle Depremleri Doğru Tahmin Ediyor
Bilim insanları tarafından geliştirilen bu yeni yaklaşım, depremlerin yaşamlara ve ekonomilere olan olumsuz etkisini minimuma indirmek için umut verici büyük bir adım olarak bilim dünyası tarafından kabul ediliyor.
Yapay zeka aracılığıyla geliştirilen algoritma, sismik verilerden oluşan beş yıllık bir veri tabanı üzerinde eğitildi ve tüm dünya genelindeki depremleri tahmin etmek için kullanıldı. Bilim insanları, yapay zekanın Kaliforniya, İtalya, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Teksas gibi sismik izleme ağına sahip bölge/ülkelerde başarı oranını artırabileceği yönünde tahmin yürütüyorlar.
Geliştirilen yapay zeka için bir sonraki adım, yapay zekayı Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde test etmek olacak. Texas yıl içerisinde yüksek oranda küçük ve orta büyüklükte depremlere ev sahipliği yapıyor ve bu da yeni yöntemin doğrulanması için ideal bir ortam oluşturmuş oluyor. Araştırmacılar, zaman içerisinde geliştirilen sistemi fizik tabanlı modellerle entegre etmeyi amaçlıyorlar, şayet bu başarılırsa verilerin/kayıtların eksik olduğu bölgelerde veya büyük depremlere dair herhangi bir kayıtın olmadığı bölgelerde oldukça önemli olabilir.
Austin’deki Texas Üniversitesi Ekonomik Jeoloji Bürosu‘nda profesör olarak görev yapmakta olan Sergey Fomel, “Depremleri tahmin etmek hepimiz için kutsal bir hedef. Henüz dünyanın herhangi bir lokasyonu için tahmin yapmaya yakın değiliz, ancak başardıklarımız ve elde ettiğimiz sonuçlar bize imkansız ve büyük bir bir sorun olduğunu düşündüğümüz şeyin prensipte çözülebilir olduğunu gösteriyor.” cümlelerini kullanarak bu teknoloji hakkında tüm dünyayı bilgilendirdi.
Eğitilen yapay zeka sayesinde depremlerin önceden tahmin edilebilme teknolojisinin ilk denemeleri, uzak doğunun yükselen yıldız ülkesi olan Çin’de düzenlenen ve UT tarafından geliştirilen yapay zekanın diğer 600 tasarım arasından birinci geldiği uluslararası bir yarışmanın parçasıydı. UT Austin’in katılımı, büro sismoloğu ve yapay zekanın baş geliştiricisi olan Yangkang Chen tarafından yönetildi. Denemeden elde edilen sonuçlar ve tüm veriler Bulletin of the Seismological Society of America dergisinde yayımlandı.
Büronun Teksas Sismolojik Ağ Programı’nı yöneten kıdemli bir araştırma bilimcisi olan Alexandros Savvaidis, “Depremlerin geldiğini veya nereden geldiğini göremezsiniz. Bu bir milisaniye kadar küçük bir zaman dilimini içerisinde barındıran bir doğa olayı. Kontrol edebileceğiniz tek nokta ise depreme ne kadar hazırlıklı olduğunuz. Ancak doğruluk oranı an itibariyle yüzde 70 civarında bile olsa, bu oldukça büyük ve önemli bir sonuçtur. Bu teknoloji sayesinde istenilen sonuçlar elde edilebilirse ekonomik ve insani kayıpları en aza indirilebilir ve dünya çapında depreme hazırlılık anlamında önemli gelişmeler sağlanabilir” cümlelerini kurdu.
Yapay zeka tabanlı olarak geliştirilen deprem tahmini metodojisi, bilim dünyasında büyük yankı uyandırırken, gelecekte depremlere karşı hazırlıkta önemli bir rol oynayabilir. Bu teknoloji, depremlerin olumsuz etkilerini minimize etmede ve insanları korumada önemli bir araç olabilir.
Ayrıca araştırmacılar, coğrafi bölgelere özgü olmayan fizik temelli modelleri kendi sistemlerine entegre ederek algoritmayı dünya çapında deprem tahmini yapacak şekilde kusursuz hale getirmeyi hedefliyor.
Alıntı:https://www.cryptopolitan.com/ai-shows-promise-in-predicting-earthquakes/