Dünya mimarlık festivalinde Türkiye rüzgarı! 4 yapıya ödül
Dünya Mimarlık Festivali’nde Türkiye’den üç proje yarıştıkları kategorilerde yılın projeleri seçilirken bir projeye de Yüksek Övgüye Değer ödülü kazandı.
Bu yıl 17. düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali (WAF), bu sene 6-8 Kasım 2024 tarihlerinde Singapur’da düzenlendi. Küresel ölçekte canlı yayını olan ödül töreni, mimarlar, iç mimarlar, geliştiriciler, fon sağlayıcılar, müteahhitler ve diğer ilişkili kuruluşlardan birçok saygın kişiyi bir araya getirdi. Festivalin ilk gününde Türkiye büyük bir başarıya imza atarak dört dalda ödül almayı başardı. Türkiye’den üç proje kategori kazananı olmayı başarırken bir proje de Yüksek Övgüye Değer olarak bulundu. Ödül alan projeler müze, cemevi, santral ve tarihi kale yapısı projeleri olarak listelendi.
İstanbul Modern Kültür Ödülün Sahibi Oldu
17. düzenlenen dünya mimarlık festivalinin finalistleri arasında Zaha Hadid Architects, WOHA, Renzo Piano Building Workshop, MVRDV, Tadao Ando Architect & Associates, Kohn Pederson Fox ve Nikken Sekkei gibi dünyanın en popüler mimarlarıyla Türkiye’den Erkal Mimarlık, Emre Arolat Mimarlık, Arzu Özsavaşçı Mimarlık ve Bilgin Mimarlık projeleri yarıştı. İtalyan mimar Renzo Piano’nun eseri olan ve ülkemizin göz bebeği konumunda olan İstanbul Modern Kültür kategorisinde yılın yapısı seçilmeyi başardı.
Fındıklı’daki bina yapıldığı günden bu güne kadar pek çok mimarlık ödülü kazanmayı başardı. Bu ödüllerden biri de National Geographic’in verdiği En İyilerin İyisi ödülüydü. 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde aynı branşta yarışan diğer eserler arasında Haliç kıyısındaki Art İstanbul Feshane de bulunmaktaydı.
Emre Aralot İmzalı Küçükçekmece Cemevi’de Ödüle Layık Bulundu
Emre Arolat’ın imzasını taşıyan İstanbul Küçükçekmece’deki cemevi, henüz tamamlanmayan yapılara verilen ‘Geleceğin Projesi’ ödülünün sahibi oldu. Yine aynı dalda Emre Arolat imzası taşıyan Mersin’deki Yumruktepe Arkeoparkı da adaylar arasında bulunmaktaydı.
Üretim, Enerji ve Lojistik Kategorisindeki Ödül Konya Karapınar Ges Santraline…
Konya’da 2024 yılı itibariyle faaliyete geçen santral, ödül kazanan yapılardan biri olmayı başardı. Enerji Üretimi ve Lojistik kategorisinde Bilgin Mimarlık imzası taşıyan ve tasarlanan Kalyon Karapınar GES Santrali 15 adayı geride bırakarak En İyi Yapı ödülünü kazandı.
Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar GES, 3,5 milyon güneş paneli ile 20 milyon metrekarelik bir alanda üretim yapıyor.
Seddülbahir Kalesi’de Ödüle Layık Görüldü
Çanakkale Boğazı kıyısında bütün azametiyle bulunan Seddülbahir Kalesi geçtiğimiz ay uzun soluklu restorasyonun ardından kapılarını tüm ziyaretçilere açtı. Arzu Özsavaşçı Mimarlık imzası taşıyan restorasyon Singapur’da Yüksek Övgüye Değer Ödülü’nü kazandı.
En İyi Yapı Ödülü Darlington Devlet Okuluna
En İyi Yapı’ ödülünün sahibi ise Avustralya’nın Sydney kentinde bulunan Darlington Devlet Okulu oldu.
Sidney’nin Chippendale banliyösü bölgesinde yer alan Darlington Devlet Okulu, 220’den fazla tasarımı geçmeyi başararak 2024 yılında “Dünyada Yılın Binası” seçildi.
Geçen yıl eğitim-öğretime açılan okul, kendine özgü şed çatısıyla tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Tuğla formdaki binaya, büyük bir basketbol sahasını da içeren açık alanlar eşlik ediyor.
Bir dizi açık hava terasını çerçeveleyen yumuşak kavisli paravanlar, öğrencilerin mahremiyetini korurken gün ışığının içeri kolayca süzülmesine imkan sağlıyor.
Okulun geçmişle bağlarını korumayı amaçlayan tasarım şirketi, Avustralya Aborjinlerine ait sanat eserlerinin binanın çeşitli yerlerine konduğunu belirtiyor.
Alıntı:https://www.worldarchitecturefestival.com/worldarchitecturefestival2024/en/page/home