Dünyanın en büyük müteahhitlik firmaları listesi yayınlandı

Engineering News Record Dergisinin 2023 yılı verilerini baz alan 2024 yılı En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi yayımlandı.

Dünyanın en büyük müteahhitlik firmaları listesi yayınlandı
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

1874 yılından bu güne kadar faaliyet göstermekte olan ve uluslararası inşaat sektörünün en saygın ve en popüler yayınlarından biri olan Engineering News Record (ENR) Dergisinin, dünyanın önde gelen müteahhitlik firmalarının uluslararası piyasalarda bir önceki yılda elde ettikleri gelirlere göre sıralandığı “ENR En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi” geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Türk Firmalar Uluslararası İnşaat Pazarındaki Yerini Korumayı Başardı

Engineering News Record (ENR) Dergisinin, her yıl büyük bir merakla beklenen “En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi”nde bu yıl 43 Türk müteahhitlik firması listede kendisine yer buldu.  Firma sayısı baz alındığında, listenin ilk sırasında 81 firma ile yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’nin ardından Türkiye 43 firma ile ikinci sırada yer almayı başardı. Firma sayısı ile listenin ikinci sırasında yer alan ve ülkemize bu başarıyı getiren 43 Türk müteahhitlik firmasının uluslararası gelirleri, 2023 yılında 18,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.


Türk müteahhitlik firmalarının gelirlerinin listedeki diğer firmaların toplam gelirleri içerisindeki yüzdesi ise %3,7 olarak kaydedildi. Uluslararası gelirlere göre yapılan sıralama ise göre Türk müteahhitlik sektörü yine tarihi bir başarı elde ederek dünya genelinde İngiltere, Hollanda, Almanya ve Japonya’nın önünde kendisine 8. sırada yer bulmuştur. Gelirlere göre yapılan sıralama birinci sırada ise 122,9 milyar dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti yer almaktadır.

Müteahhitlik firmalarının 2023 yılı uluslararası proje gelirlerine göre hazırlanan 2024 yılı listesinde ilk 100’e 6 Türk firması girmeyi başarırken 1 Türk firması da ilk 50’ye girmeyi başardı. Zira Limak İnşaat listede ilk 50’ye giren tek Türk şirketi olmayı başardı. Bir önceki yıla göre iki basamak yükselerek 48’inci sırada yer alan Limak İnşaat, listedeki Türk şirketleri arasında da liderliği ele geçirdi.

En Büyük 225 Uluslararası Teknik Müşavirlik Firması Listesi’nde 8 Türk Firması

Öte yandan, yine derginin büyük bir merakla beklenen “ENR 2024- En Büyük 225 Uluslararası Teknik Müşavirlik Firması Listesi” de yayımlandı. Listeye, 8 Türk firması girmeyi başarırken firma sayısına göre sıralamada Türkiye 7. sırada kendisine yer buldu.

ENR 2024 Raporu’nda, inşaat sektörün gelecek yıllardaki en önemli fırsatlarının makro ölçekli projeler ve yatırım planları olduğuna özellikle dikkat çekildi. Bu açıdan Afrika Ajanda 2063 ve Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 gibi makro ölçekli planların küresel inşaat sektörüne büyük bir ivme kazandıracağı ve rekabeti arttıracağı ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı konu hakkında yaptığı açıklamada, “Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde de birçok hedef ülkeye heyet ziyaretleri gerçekleştirerek hem müteahhitlik firmalarımızın hem de teknik müşavirlik firmalarımızın uluslararası alanda pazar payının gelişmesine katkıda bulunmaya tüm gayretimizle devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Benzer İçerik:

Alıntı:https://ticaret.gov.tr/haberler/43-turk-firmasi-dunyanin-en-buyuk-250-muteahhitlik-firmasi-arasinda-yer-aldi

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.