Dünyanın en büyük yüksek irtifa rüzgar santrali devrede!

Yenilenebilir enerjide gün be gün rakamlar artmaya devam ediyor. 100 megawattlık dünyanın en büyük ultra yüksek irtifa rüzgar santrali Tibet’te devreye alındı.

Dünyanın en büyük yüksek irtifa rüzgar santrali devrede!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yenilenebilir enerji alanında her geçen gün yeni ve önemli adımlar atılımakta. Yenilenebilir enerji kurulumların ölçeği 2024 yılıyla birlikte hızla artmaya devam ediyor. Bu kapsamda, 2024 yılının ilk günü olan 1 Ocak tarihinde dünyanın en büyük ultra yüksek irtifa rüzgar santrali Çin Halk Cumhuriyeti’nin Xizang Özerk Bölgesi olarak isimlendirdiği bölgede faaliyete geçti.

100 megawatt (MW) gibi son derece önemli bir güce sahip olan rüzgar çiftliği Tibet’in Seni Bölgesi’nde 4,650 metre yükseklikte faaliyet gösteriyor. Uluslararası enerji camiasında 3,500 metre ile 5,500 metre arasındaki yüksekliklerde inşa edilen rüzgar çiftlikleri “ultra yüksek”’ olarak kabul edilmektedir. Rüzgar çiftliğinin geliştiricisi olan CHN Energy, büyük ölçekli ultra yüksek irtifa rüzgar çiftliklerini daha da geliştirmek ve bu ve buna benzer uygulamalar için kurulan rüzgar çiftliğini aynı zamanda ar-ge faaliyetleri içinde kullanmayı planladığını açıkladı. Rüzgar santrali aynı zamanda Tibet’in vilayet seviyesindeki şehirleri içerisinde en büyüğü olarak kabul edilen Nagqu Şehrindeki 140.000 haneye temiz elektrik enerjisi sağlayacak.

Türbinler Tüm Zorluklara ve Zorlu Koşullara Dayanabiliyor

Bu tarz rüzgar türbinlerinin, kurulumlarının yapıldığı yükselti de dikkate alındığında oldukça dayanıklı olması elzem. Zira Tibet sahip olduğu, zorlu ve olumsuz hava koşullarıyla (aşırı güneş, rüzgar, kum, yağmur ve kar) meşhur bir yer. Tüm bu zorluklara ilave olarak hızlı ve ani sıcaklık değişimleri de yıl içerisinde sıkça yaşanıyor. Proje başkanı olan Hu Jiansheng, konu hakkında yaptığı açıklamada, Rüzgar çiftliğini modellendirmek için akıllı rüzgar enerjisi platformu kullanıldığını söyledi. Ayrıca yine aynı açıklamada proje kapsamında kullanılan denge kontrol teknolojisi sayesinde rüzgar enerjisi dönüşümünün düşük verimliliği ve rüzgar türbinlerinin kanatlarının yavaşlaması da dahil olmak üzere ultra yüksek irtifanın neden olduğu sorunların üstesinden kolayca gelindiğini söyledi.

Benzer İçerik:

Alıntı:https://electrek.co/2024/01/02/worlds-largest-ultra-high-altitude-wind-farm-tibet/?utm_campaign

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.