Dünyanın en uzun tünelleri
Mesafeleri azaltan, yolları kısaltan tüneller, bazen iki şehri bazen iki ülkeyi birbirine yaklaştırır. Dünyanın en uzun 10 tünelini sizin için inceledik!
Yolları kısaltan, mesafeleri azaltan, insanları birbirine yaklaştıran tüneller, bazen iki şehri bazen iki ülkeyi, bazen ise iki kalbi birbirine bağlar. Dağların, denizlerin altında büyük emeklerle ve uğraşlarla inşa edilen bu görkemli geçitler, dünya üzerinde birçok farklı lokasyonda ve özellikle engebeli coğrafyalarda bulunur. Arabaların, trenlerin geçtiği tüneller, bilhassa uzunlukları ile tüm dikkatlari üzerine çekmektedir. Bu yazımızda siz kıymetli okurlarımız için dünyanın en uzun 10 tünelini inceledik.
1-Gotthard Base Tüneli
- Dünyanın en uzun ve derin demiryolu tüneli olan Gotthard Base Tüneli, İsviçre’de bulunan Alp Dağlarının altından geçer. 57 kilometre uzunluğa ve 2 bin 300 metre derinliğe sahip olan bu devasa yapı, 17 yıl gibi bir sürede yaşanan tüm zorluklara trağmen tamamlandı. Hızlı trenlerle 20 dakika gibi bir sürede geçilebilen tünel, toplam 3 koridordan oluşmaktadır. Koridorların ikisi trenlerin geliş-gidişine imkan sağlarken üçüncü koridor ise acil çıkış için ayrılmıştır.
- 1999 yılı içerisinde tünelin yapımı için başlayan kazılarda 73 farklı çeşide sahip 28 milyon taş ve toprak çıkarıldı. Ayrıca tünel, Avrupa’nın kuzey ve güney bölgesi arasındaki mesafeyi oldukça kısalttı. Bu sayede Avrupa demir yolları, Hollanda’nın Roterdam şehrinden İtalya’nın güneyine kadar birbirine bağlanmış oldu.
- Büyük emeklerle yapımı 2016 yılında tamamlanan tünelin açılışında Avrupa’nın önde gelen bütün liderleri aynı sahnede buluştu. Açılış töreninde Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsviçre Konfederasyonu Cumhurbaşkanı Johann Schneider-Ammann bulundu.
- Gotthard Base Tünelinin yapımı esnasında 2 bin 500’den fazla işçi çalıştı. Kazı çalışmaları esnasında 45-50 derece seviyelerine çıkan hava sıcaklığı nedeniyle 9 işçi yaşamını kaybederken birçok işçi de rahatsızlandı.
2-Manş Tüneli
- Dünyanın en yoğun ve en işlek tünel hatlarından biri olan Manş Tünelinden, günde yaklaşık 400 adet tren geçmektedir. Toplam 51 kilometre uzunluğa sahip olan tünelin 37 kilometrelik kısmı denizin altından geçmektedir. Derinliği 75 metreye kadar ulaşan tünel, 200 yıllık bir hayalin sonucunda gerçekleştirildi.
- İngiltere ve Fransa’yı denizden birbirine bağlayan ve ulaşım imkanı sağlayan tünelin kazı çalışmaları İngiltere’de 1987 yılında, Fransa’da ise bundan bir sene sonra 1988 yılında büyük bir heyecanla başladı. 1994 yılında yapım süreci tamamlanan tünelin açılışını dönemin cumhurbaşkanı François Mitterrand ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth yaptı.
- Toplam 3 hattan oluşan tünelin her iki baştaki hatlardan tren seferleri yapılırken, ortada bulunan koridorda acil durum çıkışları ve havalandırma sistemleri bulunmaktadır.
- Saatteki hızı 160 kilometreye kadar ulaşan trenlerin tünelden geçiş süresi takribi olarak 20 dakikadır.
3-Yeni Zigana Tüneli
- Türkiye’nin kuzeyinde yer alan Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerine inşa edilen Zigana Tüneli, çift tüpte 29 kilometre uzunluğu ile Avrupa’nın birinci, dünyanın ise üçüncü en uzun kara yolu tüneli ünvanının sahibidir. Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan son derece mühim bir güzergah üzerinde yer almaktadır.
- 2017 yılı içeriisnde temeli atılan tünel, 3 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açıldı. Tünel konum olarak; Gümüşhane ve Trabzon illerinden geçerken, güneyde Torul ile kuzeyde Maçka arasında yer alır.
- Tünel ismini Gümüşhane iline bağlı Torul’daki Zigana dağlarından alır. Yeni Zigana Tüneli, Gümüşhane ilinden 60, Trabzon ilinden 120 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Trabzon – Gümüşhane yolu üzerinde bulunan tünel, Karaca mağarasına ise 30 kilometre uzaklıktadır.
4-Laerdal Tüneli
- Dünyanın en dağlık ve en zorlu coğrafyasına sahip ülkelerinden biri olan Norveç’te bulunan Laerdal Tüneli, dünyanın en uzun karayolu tüneli ünvanının sahibidir. Toplam da 24,5 kilometre uzunluğa sahiptir. Norveç’in güzide ve popüler şehirlerinden Oslo ve Bergen arası mesafeyi azaltan Laerdal’den yaklaşık 18 dakikada geçilebilmektedir. 2000 yılında ulaşıma açılan tünel, 1000 metre yüksekliğe sahip dağın içerisinden geçmektedir.
- Uzunluğu sebebiyle araç kullananların ve yolcuların zor anlar yaşamaması için iyi bir havalandırma sistemi tünelin içerisinde tercih edilmiştir. Ayrıca her 6 kilometrede bir dinlenme ve servis alanı bulunur. Özel bir ışıklandırma sistemi ile aydınlatılan tünel, yolculara, rengarenk devasa bir mağaradan geçiyormuş hissi uyandırır.
5-Yamate Tüneli
- Japonya’nın başkenti Tokyo’da C2, Shuto Expressway yolunun bir parçası olan Yamate Tüneli, 2010-2015 tarihleri arasında inşa edildi. 18,2 kilometre uzunluğuna sahip tünel, dünyanın en uzun ikinci karayolu tüneli ünvanının sahibidir. Yüzeyin 30 metre altında bulunan tünelin neredeyse tamamı Yamate Caddesi’nin altında konumlandırılmıştır.
- 1970’li yıllarda Japon hükümeti tarafından güzergah üzerine bir otoban yapımı planlanır. Shibuya ve Oimachi arasında bulunan Meguro Nehri üzerine yükseltilmiş bir otoban şeklinde tasarlanan yol, çevre sorunları ve yerel halkın şiddetli protestoları sebebiyle iptal edilir. 1990’lı yıllarda ise bu defa bölgeye bir tünel yapılması planlanır.
- Yapımına 1992 yılında başlanan tünelin Takamatsu-Nishi Shinjuku bölümü 2007 yılında hizmete açılır. Aynı zaman diliminde, tüneli Itabashi ve Toshima’daki Kumanocho Kavşağı’na bağlayan yer üstü bölümü de hizmete girer. Nishi Shinjuku ve Ohashi arasındaki 9,4 kilometrelik bölüm 2010’da, Ohashi’yi Bayshore Rotasına bağlayan son bölüm ise 2015 yılında açılır.
6-Zhongnanshan Tüneli
- Zhongnanshan Tüneli; 2002 yılı içerisinde yapımına başlanyıp 2007 yılı içerisinde yapımı tamamlanan Çin’in en uzun iki tüplü karayolu tünelidir. Toplam da 18,04 kilometre uzunluğa sahip olan geçit, Norveç’teki Laerdal ve Japonya’daki Yamate’den sonra dünyadaki en uzun üçüncü karayolu tüneli olma ünvanına sahiptir.
- Zhongnanshan Dağı’nın altından geçen tünelin bir başından diğer başına ulaşmak yaklaşık 15 dakika sürmektedir.
- Bu tünelin en dikkat çeken ve en farklı özelliği ise yol kenarına dikilmiş olan suni ağaçlar ve özel ışıklandırmalardır. Bu ışıklandırmanın ve yapay ağaçların tercih edilmesinin başlıca sebebi ise uzun tünel yolculuğu boyunca sürücüleri dinç tutmak ve kazaları minimuma indirmektir.
7-Emisor Oriente Tüneli
- Dünya genelinde Doğu Atık Su Tüneli olarak da tanınan Emisor Oriente, Meksika’da yer alan dünyanın en uzun atık su tüneli ünvanının sahibidir. 2008 yılı içerisinde yapımına başlanan geçit, 62 kilometre yani 38.8 mil ile dünyanın sekizinci en uzun tüneli ünvanının sahibidir. Yaklaşık 20 milyonluk bir nüfusa hizmet etmesi gayesiyle 2014 yılında yapımı büyük gayretlerle tamamlanan tünel, Mexico City’den Hidalgo’daki Atotonilco Atıksu Arıtma Tesisine kadar uzanmaktadır.
- Yer seviyesinden maksimum 200 metre derinlikte sağlam ve düzgün bir şekilde çalışan sistem, saatte 150 metreküp su boşaltma yeteneğine sahiptir. Tünelin yapılmasındaki asli neden su baskınlarını asgari düzeye indirmek ve başka bir drenaj tüneli olan Emisor Central için alternatif oluşturmaktır.
8-Lötschberg Tüneli
- İsviçre’de bulunan ve 2007 yılı içerisinde hizmet vermeye başlayan Lötschberg Demiryolu Tüneli, sahip olduğu 34.700 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun kara tünelleri listesinde yer almaktadır. Yolcu ve yük trenlerinin kullanıma uygun olarak tasarlanan geçit, termal su bölgeleri ile ünlü Vale’deki İsviçre kantonlarını Bern kantına bağlayan bir konumdadır.
- Yerel halk ve yabancı turistlerin özellikle tercih ettiği ulaşım yöntemi olan Lötschberg’u haftada yaklaşık 20.000 yolcu kullanmaktadır. Saatte 200 kilometre hıza ulaşabilen trenlerin az sürede önemli miktarlarda yol almasını sağlayan bu tünel, kullanılan son teknoloji ile 2 yıl gibi kısa sayılabilecek sürede inşa edildi.
9-Mont Blanc Tüneli
- Dünyanın en uzun tünelleri listemizde yer alan bir diğer tünelde Mont Blanc Tüneli. Tünel Fransa ve İtalya’yı Alp Dağları’nın içinden geçerek birbirine kavuştururmakta. Yapımına 1959 yılında başlanan tünel, 1965 yılından beri hem yerli halka hemde yabancı turistlere hizmet vermektedir.
- Mont Blanc tüneli sayesinde Fransa’dan İtalya’nın Torino şehrine uzanan yol 50 kilometre, Milano’ya giden yol ise yaklaşık olarak 100 kilometre kısalmaktadır. İsviçre’nin güneybatısında bulunan tünel, turistik bölgelerden biri olan Mont Delent’e 15 kilometre uzaklıktadır.
- Fransa ve İtalya menşeili iki şirketin yönettiği tünelde koordinasyon eksikliği sebebiyle 1999 yılında bir yangın meydana gelir. 39 kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan elim kazanın ardından şirketler birleştirilerek yönetimin tek bir kurumdan sağlanması yönünde karar alınmıştır.
10-Delaware Tüneli
- Amerika Birleşik Devletleri’nin New York Eyaleti’nde yer alan Delaware Su Kemeri, dünyanın en uzun kesintisiz tüneli ünvanının sahibidir. New York City’ye giden suyun rahat ve sağlıklı bir şekilde taşınması amacıyla inşa edilen tünel 137 kilometrelik uzunluğa sahiptir. 13,5 metre genişliğe sahip olan tünel Ulster, Orange, Dutchess, Putnam ve Westchester ilçelerinden geçer.
- İkinci Dünya Savaşı yılları sırasında 1939 yılında başlayarak 1945 yılında yapımı tamamlanan tünel, sert kayalar kazılarak açılır. Tünelin büyük bir kısmı yalnızca 4 metrelik bir genişliğe sahiptir. Su taşıma tüneli, günde yaklaşık 1,3 milyar galon su taşır.
- Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli şehirlerinden olan New York’taki su kaynağının her gün neredeyse yarısını taşıyan tünelin kapatılması halinde şehrin yarısı su kaynağından mahrum kalacaktır.
Alıntı:https://www.fikriyat.com/galeri/dunya/dunyanin-en-uzun-tunelleri/10
Emrah Anıl Demir
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM