📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

Elektrik araç şarj istasyonu için gerekli şartlar nelerdir?

Elektrikli araç istasyonların kurulmasına, işletilmesine ve şarj hizmetlerinin sunulmasına yönelik ‘Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ni yayımladı.

Elektrik araç şarj istasyonu için gerekli şartlar nelerdir?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm dünyada yüksek karbon emisyonları sebebiyle oluşan çevresel etkileri azaltmak amacıyla elektrikli otomobil kullanılması teşvik edilmekte. Birçok büyük araç üreticisi firma kısa ve orta vadeli planları kapsamında içten yanmalı motorlu araç üretmeyi durduracağını ve tamamen elektrikli araçların satışına başlayacağını duyurdu.

Dünyada bu gelişmeler yaşanırken ülkemizde de gün be gün elektrikli araçlara olan ilgi artıyor. Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Türkiye’ye yatırım kararını açıklaması ile yerli ve milli aracımız olan TOGG’unda üretilmesiyle birlikte bu ilginin dahada artacağını beklemek süpriz olmasa gerek.

Resmi Gazete’de Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ Yayımlandı

Elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı istasyonların işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esaslar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” ile belirlendi. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği lisansı başvurusu için asgari sermaye tutarı 4 milyon 500 bin lira olacak.

Yönetmeliğe göre, şarj ağı işletmeciliği EPDK’dan konuya ilişkin alınan lisans kapsamında yürütülecek. Ayrıca bu lisans hiçbir durumda başkasına devredilemeyecek. Lisans almak isteyenlerin, gerekli bilgi ve belgelerle EPDK Başvuru Sistemi üzerinden müracaat etmesi gerecek.

Buna ek olarak lisans başvurusunda bulunacakların, anonim veya limited şirket olarak kurulması gerekmekte olup, lisansın en fazla 49 yıla kadar verilebilecektir. EPDK lisans süresinin öngörülen azami lisans süresi gözetilmek suretiyle uzatılabilecektir.

50 Adet Şarj Ünitesi 6 Ay İçerisinde Lisans Alanlar Tarafından Kurulacak

Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturacak.

Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 5’i ile Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet otoyollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50’sinin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçteki şarj niteliğinde olması zorunlu olacak.

Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında da şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulabilecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde şarj hizmeti sağlayan kişilerin durumlarını bu yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekecek.

Benzer İçerik:https://www.insaatim.com/ruzgardan-elektrik-uretiminde-tum-zamanlarin-rekoru-kirildi-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.