Enkazda Arama-Kurtarma Çalışması Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli!
Enkazlarda zamana karşı arama kurtarma ekiplerinin yaptığı yarışta, bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bilinçsizce yapılan bazı müdahaleler hem enkaz altında kurtarılmayı bekleyen, hem kurtarma ekiplerinin hemde kendi hayatlarımızı tehlikeye atmamıza sebep olmaktadır. Bu haberimizde arama kurtarma sırasında dikkat edilmesi gerekenleri derledik…
Arama kurtarma yapacak ekip, tam teşekküllü olarak en kısa sürede deprem mahalline ulaşmalı. Gönüllü arama ve kurtarma ekipleri, doktor, ambulasn operatörü, mühendis ve itfaiyeci gibi ilk yardım müdahalesi yapabilecek ya da bu konuda deneyimli olan kişiler arasından oluşturulmalı. Ekip kurtarma yapacağı binalar hakkında gerekli bilgileri edinmeli, güvenli olduğundan emin olmadığı yerlere kesinlikle girmemelidir.
İŞ MAKİNELERİ ENKAZ ÜZERİNE ÇIKARILMAMALI
Enkaza girecek kısım belirlenerek beton plakalar kat kat kesilerek kaldırılır. Bu sistemde kompresör, vinç ve kepçe gibi iş makineleri kullanılabilir. Ancak iş makineleri enkaz üzerine çıkarılmamalı ve çok dikkatli kullanılmalıdır.
SES VE GÜRÜLTÜ YAPILMAMALI
“Tırnak içeride kimse var mı?” diye bağırılmalı, cevap için bir süre beklenmeli. Cevap alınırsa, nerede ve nasıl bir yardıma gereksinim duyduğu sorulmalı. Cevap alınamazsa bir süre susulmalı, gelebilecek bir inilti ağlama gibi sesler dikkatlice dinlenmelidir.
GÜVEN NİYE DİKKAT EDİLMELİ
Kurtarma ekibi enkaza girerken eğilmeli ve dizüstü yürümeli, her an düşebilecek maddelere ve artçı depremlere karşı dikkatli olmalıdır. Kask ve koruyucu elbise olmadan enkaza yaklaşmamalı. Girdiği yerlerde gaz kokusu olması halinde bana iyi kapatarak kapıları ve pencereleri açmalı. İçeriye, tüm kokunun çıkmasından sonra girmeli, ışıkları yakmak yerine fener kullanmalı. Yaralı bulunursa, güvenliği alınmalı, süratle uzman kişiler tarafından ilk yardım uygulanmalı.
ENKAZA ÜSTTEN GİRİLMELİ
Yeri belirlenen kişilere bina kaplanın delinerek üstten girilmesi enkaza yandan girişe göre daha güvenlidir. Ancak enkaz eğimli kırılmış ise kayma riskine dikkat edilmeli.
KALABALIK YAPILMAMALI
Göçük altında kalan kişilerin güvenliği için enkazın üzerinde işi olmayan vatandaşlar kalabalık yapmamalı. Göçükten uzaklaşmalı.
ENKAZ ALTINDA KALAN KİŞİ
Paniklemeden durumu değerlendirmeli, enerjisini korumak için yardımcı kitlenin sesini duyana kadar uyumamaya çalışmalı. Hareket kabiliyeti sınırlanmışsa çıkış için hayatını riske atacak tehlikelerden (kopan elektrik telleri, gaz kaçakları gibi) kaçınmalı. El ve ayaklarını kullanabiliyorsa su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine ya da tavana sert bir maddeyle vurarak varlığını duyurmaya çalışmalı. Kurtarma ekiplerinin seslerine kulak vermeli, sesini kullanabiliyorsa onlara seslenmeye çalışmalı. Çalışan makinelerin gürültülerin de duyuyorsa, sabırla kurtarılmayı beklemeli.