Ev sahibi sayısı azalırken, kiracı sayısı artıyor!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 aile istatistiklerini yayınladı ve buna göre Türkiye’de kendi evinde oturanların oranı %59 iken, kiracı olarak bir konutta oturanların oranı ise %25,2 olduğu açıklandı.
TÜİK “İstatistiklerle Aile 2019” araştırma raporunu yayınladı ve rapora göre 2015 yılında sonra konut kendi konutlarında oturanların sayısının azaldığını, kiralık konutta oturanların sayısının ise arttığını göstermektedir.
KONUT FİYATINDAKİ DEĞİŞİM
Konut fiyatlarındaki değişimi incelediğimiz zaman ise 2011 ile 2015 arasında artış gösterirken, 2015 yılından sonra ise 2019 yılına kadar konut fiyatlarında gözle görülür bir gerileme olmuştur. Tabi bunda söz konusu rapora göre yatırım/oturum için ev almak isteyenlerin oranındaki azalmada etkili olmuştur. Yani ev satışları azaldıkça, konut fiyatlarında gerileme yaşanmıştır.
Konut Sahibi Olanların Yıllara Göre Değişimi; 2011-2015 arasında artarken, 2015 sonrasında azalmaya başlamıştır.
Konut Fiyatlarının Yıllara Göre Değişimi ise; 2011-2015 arasında artarken, 2015 sonrasında azalmaya başlamıştır.
Tabi insanların konut yatırımından uzaklaşmasının en başlıca sebepleri arasında alternatif yatırım kanallarının kazanç oranlarının artmış olmasını gösterebiliriz. 2015 yılında sonra yıllık yaklaşık %33 gibi yüksek getirisi olan altın ve/veya diğer mevduat hesaplarının yüksek faiz getirisi, insanların gayrimenkul yatırımından uzaklaşmasına sebep olmuştur.
KONUTLARDAKİ ÇEVRESEL SORUNLAR
TÜİK raporunda ayrıca, konutların %39,6’sının izolasyon eksikliğinden veya yanlışlığından dolayı ısınma sorunu yaşadığı, %36,2’sinin ise çatı akıntıları, nemli duvarlar ve su alan pencereler gibi sorunlar yaşadığı, %24,8’inin ise trafik ve endüstriyel gibi sebeplerden dolayı hava ve çevre kirliliği gibi çevresel sorunlar yaşadığı belirtilmişti.