Evler için güneş paneli hesaplama 2023 yılı güncel maliyet

Evler için güneş paneli hesaplaması nasıl yapılır? Hesaplama yapılırken nelere dikkat edilmelidir? 2023 yılında ev için güneş paneli kurulumu maliyeti ne kadar?

Evler için güneş paneli hesaplama 2023 yılı güncel maliyet
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Son dönemde tüm dünya genelinde bir hayli popüler olan güneş panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Bu paneller çoğunlukla silikon tabakalardan yapılır ve güneş ışığı ile temas ettikçe elektrik üretirler. Evler için güneş paneli ve/veya güneş panellerinin kurulumu, güneş panellerinin evin çatısına veya bahçesine yerleştirilmesi ve evin elektrik sistemine entegre edilmesiyle gerçekleştirilir. Bu yazımızda sizleri;

  • Ev için güneş paneli hesaplaması nasıl yapılır?
  • 2023 yılında artan dolar ve euro kuruda göz önünde bulundurulduğunda güncel maliyeti nedir?
  • Güneş panellerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
  • Güneş paneli türleri, çeşitleri, ömürleri ve maliyetleri
  • Bir evin elektrik ihtiyacı kaç kWh’dir?
  • Ev elektriğini yalnızca güneş paneli ile karşılamanın maliyeti ne kadar?
  • Güneş paneli ne kadar alan kaplar?
  • Güneş paneli yerine ne kullanılabilir konularında bilgilendirmeye çalışcaz

Ev/Konutlar İçin Güneş Paneli Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ev ve/veya konutlar için güneş paneli hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar arasında evinizin güneş ışığına bir yıl içerisinde ne kadar maruz kaldığı, evinizin ne kadar enerji sarf ettiği, evin içerisinde kaç kişinin yaşadığı ve hangi elektrikli ve elektronik cihazların kullanıldığı gibi.

Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak eviniz veya konutunuz için güneş paneli hesaplamasını kolaylıkla yapabilirsiniz.

  • Güneş Işığına Maruz Kalma Sürenizi Mutlaka Hesaplayın

Güneş paneli, güneş ışığından yararlanarak enerji üretir. Bu sebeple, evinizin güneş ışığına ne oranda maruz kaldığı son derece önemlidir. Bu hesaplamayı bilimsel olarak yapabilmek için evinizin konumunu, enlem ve boylamını, güneş ışınlarının yıl boyunca düştüğü açıları evinizin etrafındaki ağaçlar, binalar gibi gölge oluşturan unsurları dikkate almak gerekebilir. Bu hesaplamaları doğruya en yakın şekilde yapabilmak için güneş enerjisi verimliliği hesaplama araçlarından yararlanabilirsiniz.

  • Elektrik Sarfiyatınızı Hesaplayın

Evde kullandığınız elektrikli ve elektronik cihazların enerji sarfiyatını ve ne kadar süreyle bu cihazları kullandığınızı hesaplayarak aylık elektrik tüketiminizi rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu hesaplama için elektrik faturalarınızı detaylı bir şekilde incelemeniz yeterli olacaktır.

  • Güneş Paneli Boyutunu Hesaplayın

Güneş paneli boyutu tespit edilirken güneş panelinin verimliliği ve evinizin güneşe maruz kalma süresi gibi etmenleri mutlaka dikkate almanız gerekir. Genellikle standart ölçekli evler için ortalama bir güneş paneli boyutu 3-5 kW civarında olabilir.

  • Batarya İhtiyacını Hesaplayın

Güneş paneli enerjisi direk kullanılabileceği gibi, doğrudan kullanılmayacaksa bataryalara da depolanabilir. Şayet depolamayı düşünüyorsanız batarya ihtiyacınızı da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Batarya ihtiyacı güneş paneli boyutuna, evinizdeki enerji tüketimine ve güneş panelinin verimliliğine bağlı olduğundan tüm bu verilere değişkenlik gösterebilir.

  • Maliyeti Hesaplayın

Güneş paneli maliyeti, panelin ebatına, kalitesine ve markasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Güneş paneli tercihi ve kurulumu için birçok faktör bir arada bulunduğundan kurulum maliyeti bu faktörlerden dolayı farklılık göstermektedir. Ancak kurulum maliyetlerinizi düşürmek için yenilenebilir enerji için çıkarılan vergi indirimleri, krediler ve diğer teşvikleri araştırmak ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemli.

  • Kurulum ve Bakım Maliyetini Hesaplayın

Güneş paneli kurulum maliyeti, evinizin bulunduğu İl veya ilçeye, konumuna, kurulumun zorluğuna, panel adetine, batarya sayısına ve invertör kapasitesine göre farklılık gösterebilir. Ayrıca, panelinizin verimli ve düzgün çalışması için periyodik bakıma ihtiyacı olabilir. Bu nedenle, genel bir maliyet analizi yaparken kurulum ve bakım maliyetlerini de mutlaka dikkate almanız gerekir.

  • Geri Ödeme Sürenizi Hesaplayın

Güneş paneli ilk kurulum maliyeti yüksek bir yatırım olabilir. Ancak, kurulumu tamamlanan bir güneş paneli sistemi, elektrik faturalarınızda hatırı sayılır bir tasarruf sağlayabilir. Bu tasarruf, sistem kurulum maliyetini kısa sürede amorti edebilir. Geri ödeme süresi, yatırım maliyeti,ilk kurulum bedeli, elektrik sarfiyatı, ulusal elektrik tarifesi ve diğer faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Yukarıdaki tüm maddeleri takip ederek eviniz için güneş paneli hesaplamasını rahatça yapabilirsiniz. Bu hesaplamaları yaparken konusunda uzman br kişiden yardım alabilirsiniz. Güneş paneli sistemi kurulumu, birçok etkene bağlı olduğu için, doğru ve sağlıklı bir şekilde hesaplama yapılması oldukça mühimdir.

Güneş Panellerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Evinizin veya konutuzun çatısında bir güneş paneli kurmadan önce güneş panellerinin avantajlarını veya dezavantajlarını bilmeniz oldukça faydanıza olacaktır.

Evler için güneş paneli kurmanın avantajları arasında;

  • Daha Düşük Bedelli Elektrik Faturaları

Doğru hesaplama yapılarak kurulumu tamamlanan verimli bir güneş paneli sayesinde evinizin enerji ihtiyacının bir miktarını bu güneş paneli sayesinde karşılayabilirsiniz ve bu da faturalarınızın önemli bir ölçüde düşmesine yardımcı olur.

  • Daha Çevreci Bir Yaşam

Güneş enerjisi, fosil menşeili yakıtlardan elde edilen enerjiye nazaran daha çevre dostudur ve düşük karbon ayak iziyle tanımlanır.

  • Artan Satış veya Kiralama Değeri

Güneş paneli, evinizine kattığı olumlu katma değerleri ile evinizin değerini artırabilir ve potansiyel alıcılar için cazip bir özellik haline gelebilir.

İçerisinde bir çok avantaj barındıran güneş panellerinin bazı dezavantajları da vardır. İşte güneş panellerinin bu dezavantajları:

  • Yüksek Bedelli Yatırım Maliyeti

Güneş panelleri, yüksek bir başlangıçlı bir ilk yatırım maliyetine sahiptir. Bu nedenle, bir mülk sahibinin güneş enerjisi sistemlerine yatırım yapabilmesi için yüksek bir kuruluş sermayesine gereksinimi olabilir.

  • Kısıtlı Verimlilik

Güneş panellerinin verimliliği, hava durumuna ve güneş ışığının oranına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca, güneş panelleri cihazları arasında da kalite durumuna göre verimlilik farkları olabilir.

  • Güneş Panellerinin Ebatları

Güneş panelleri boyut olarakson derece büyük ve hacimli olabilirler. Bu sebepten ötürü, evinize yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda uygun kapasite ve güçte bir güneş enerjisi sistemi kurmak istediğinizde, geniş bir alan ve uygun bir çatı yapısına ihtiyacınız olabilir.

  • Bakım-Onarım Giderleri

Güneş panelleri belirli biz zaman dilimi sonrasında periyodik bakımlara ihtiyaç duyabilir ve arızalandıklarında tadilat maliyetleri oldukça yüksek olabilir.

  • Enerji Depolama Problemi

Güneş panelleri sadece gündüzleri güneş ışığından faydalanarak elektrik üretirler. Bu sebepten, enerjinin depolanması için batarya veya aküler gibi ek bir sisteme ihtiyaç duyulabili ki buda ekstra masraf anlamına gelir.

Dipnot: Güneş panellerinin bugün itibariyle sahip olduğu tüm dezavantajlar gün be gün artan teknolojik gelişmeler ve yenilenebilir enerji sektöründe meydana gelen olumlu gelişmeler sayesinde giderek azalmaktadır.

Güneş Paneli Türleri, Güneş Paneli Çeşitleri, Güneş Paneli Ömürleri ve Tahmini Maliyetleri

Günümüzde güneş panelleri pek çok farklı malzemeden yapılabilmekltedir. Ancak herkes tarafından kabul gören ve tercih edilen 3 farklı tip güneş paneli bulunmakta olup, bu güneş panelleri şunlardır;

  • Monokristalin Güneş Panelleri

Bu tip paneller, tek bir kristal oluşturan yüksek saflıkta silikon kullanılarak üretilmiştir. Monokristalin paneller sahip olduğu yüksek verimlilik sayesinde daha küçük bir alanda daha fazla güç üretebilirler. Ömürleri takriben 25 ile 30 yıl arasındadır. Maliyetleri diğer panellere nazaran daha yüksektir.

  • Polikristalin Güneş Panelleri:

Bu paneller, birden fazla kristal içeren silikon kullanılarak üretilmiştir. Verimlilikleri monokristalin panellerle mukayese edildiğinde biraz daha düşüktür, ancak daha düşük maliyete sahiptirler. Ömürleri tıpkı monokristalin paneller gibi yaklaşık 25 ile 30 yıl arasındadır.

  • Film Güneş Panelleri:

Film güneş panelleri, ince tabakalar halinde seramik, plastik veya metal tabakalar üzerine güneş hücreleri yerleştirilerek üretilmiştir. Verimlilikleri monokristalin ve polikristalin tipi panellere kıyasla daha az olabilir, ancak çok daha ucuz olmaları ve farklı şekillerde bükülebilir ve kesilebilir olmaları nedeniyle bazı özel ve farklı uygulamalar için ideal olabilirler. Verimli ömürleri takriben 20 yıldır.

Güneş paneli maliyetleri yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi üretici firma, tür ve boyuta bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse bir ev için kapsamlı ve nitelikli bir monokristal güneş paneli sistemi maliyeti yaklaşık 60 bin TL’den başlıyor ve ihtiyaca göre 250 bin TL’ye kadar bu maliyet çıkabiliyor.

Polikristalin panellerin fiyatı monokristalin panellere göre bir miktar daha az olabilir. Film paneller ise diğer panel tiplerine göre daha az maliyetli olabilir. Ancak, güneş panelleri fiyatları gelişen teknoloji ve yenilenebilir enerji dünyasına yapılan arge çalışmaları sebebiyle son yıllarda düşmeye devam etmektedir. Güneş panellerininin enerji verimliliği arttıkça fiyatların ters orantılı olarak daha da düşmesi beklenmektedir.

Ortalama Bir Evin Elektrik İhtiyacı Kaç kwh’dır

Standart bir evin aylık elektrik sarfiyatı ülkeye ve evin kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletlerin’de ortalama bir evin aylık elektrik tüketimi yaklaşık 900 kWh civarındadır. Türkiye’de ise ortalama bir evin aylık elektrik tüketimi 300-500 kWh arasındadır. Ancak bu tüketim miktarı evin boyutu, lokasyonu, evde yaşayan kişi sayısı, elektronik cihazlar ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Bir evin elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılması planlanan güneş paneli sayısı, boyutu ve gücü, evin elektrik tüketimine ve gün içerisinde güneş ışığına maruz kalma derecesine bağlı olarak büyük değişiklikler gösterebilir. Evinizin elektrik ihtiyacının tümünüı güneş enerjisi paneli ile karşılamak istiyorsanız, evinizin ortalama günlük elektrik sarfiyatını ve güneş panelinin günlük üretim kapasitesini mutlaka hesaba katmanız gerekmektedir. Bu nedenle, daha kesin ve doğruya yakın bir tahmin için evinizin tüketim verilerini dikkatlice incelemeniz gerekiyor.

Örneğin, standart ölçülerde bir evin ortalama günlük tüketimi 30 kWh civarında ise evinizi birebir güneş enerjisi ile beslemek için gerekli güneş paneli gücü takriben 7-10 kW’dır. Ancak tespit edilen bu değer evin lokasyonuna, güneş panelinin lokasyonuna, yılın hangi döneminde olduğunuza ve diğer çevresel etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Ayrıca güneş paneli tek başına evinizin elektik ihtiyacını karşılamaya asla yeterli olmayacaktır. Çünkü güneş panelleri yalnızca gündüzleri güneş ışığından faydalanarak elektrik üretirler ve güneş ışığının olmadığı anlarda (örneğin, gece) elektrik üretemezler. Bu sorunun önüne geçilebilmesi ve enerjinin depolanması için batarya veya akü kullanılması şarttır.

Batarya veya aküler, güneş panelleri tarafından üretilen elektrik enerjisini depolayarak evinizin ve/veya konutunuzun enerji ihtiyacını gündüz ve gece boyunca karşılanmasını sağlar. Ancak, bu konfora sahip olmanında elbette bir maliyeti olacaktır. Enerjiyi depolamak için kullanacağınız batarya ve akülerin maliyetleri güneş panellerinin maliyetlerine göre daha yüksek bedellerde olabilir. Bu sebepten ötürü şebekeye bağlı bir hat kullanmakta son derece makul bir çözüm olabilir.

Ev Elektriğini Yalnızca Güneş Paneli İle Karşılamanın Maliyeti Acaba Ne Kadar?

Yukarıda paylaştığımız tüm bilgiler ışığında kabalama bir hesap yapacak olursak, elektrik tüketimi nispeten çok olmayan ve aylık 300 kWh, yıllık 3.600 kWh (300×12=3.600) ihtiyacı bulunan bir meskene 3.5 kW gücünde güneş paneli kurulumu yeterli olacaktır.

Sadece paneller (tahmini olarak 15 panel) için 50 bin TL civarı bir maliyet öngörmek doğru olacaktır. Ancak yeterli alanınız yoksa verimliliği daha yüksek, daha yeni teknoloji panelleri tercih edebilirsiniz. Bu durumda panel sayısını 7 panele kadar düşürmeniz mümkündür. Fakat bu durumda da tahmini panel maliyeti yaklaşık 2 kat oranında artacak ve 100 bin TL seviyesine ulaşacaktır.

Bununla birlikte güneş panellerini işyerinize kurmak istediğinizi veya Türkiye geneli elektrik tüketim ortalamasının üzerinde bir elektrik tüketimine sahip olduğunuzu varsayarsak, yine ortalamaya yakın değerler üzerinden örnek vermek gerekirse 40 adet güneş paneline ihtiyacınızın olacağını düşünmek yerinde olacaktır. Bu durumda sadece paneller 120 bin ile 150 bin TL arası bir maliyete sebebiyet verecektir.

Güneş Panelleri Ortalama Ne Kadar Alan Kaplar?

Boyut (kw)Düşük Verimli PanelOrta Seviye Verimlilikte PanelYüksek Verimlikte Panel
5 kW29 m224 m221 m2
10 kW57 m247 m242 m2
15 kW85 m271 m262 m2

Güneş panellerinin verimlilik derecelerine göre ortalama kaplayacağı alanlar yukarıdaki tabloda yer almaktadır.

Güneş Paneli Yerine Ne Tercih Edilebilir?

Güneş paneli, tüm yenilenebilir enerji kaynakları düşünüldüğünde dünya genelinde en fazla kullanılan türdür. Ayrıca güneş panelleri enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan birçok diğer kaynakla mukayese edildiğinde son derece çevre dostudur. Ancak bazı özel durumlarda güneş panelleri kullanımı maalesef mümkün olmayabilir veya bbazı özel sebeplerden ötürüe tercih edilmeyebilir.

Böyle durumlarda, alternatif enerji kaynakları arasında şunlar tercih edilebilir;

  • Rüzgar Türbini

Rüzgar türbinleri de elektrik enerjisi üretmek tüm dünya genelinde tercih edilmektedir. Fakat rüzgar türbinleri güneş panelleriyle mukayese edildiğinde çok daha geniş alanlara ihtiyaç duyar ve bazı alanlarda rüzgarın şiddeti yeterli olmayabilir.

  • Hidroelektrik enerji

Hidroelektrik enerji, su gücünden faydalanarak elektrik üretmek için tercih edilen bir yöntemdir. Ancak bu tercih için ciddi manada su rezervlerine ihtiyaç vardır.

  • Biyokütle enerjisi

Biyokütle enerjisi, organik artıkların (bitki atıkları, ahşap, vb.) yakılmasıyla elde edilen bir enerji türüdür. Ancak, bu yöntem bazı çevresel sıkıntılara sebebiyet verebilir.

  • Yakıt Pilleri

Yakıt pilleri, hidrojen ve oksijen gibi bazı kimyasal gazların kullanılmasıyla elektrik enerjisi üretmek için kullanılmaktadır. Ancak, bu yöntem halen tam olarak yaygınlaşmamış olup gelişim evresindedir.

Tüm bu alternatif enerji kaynaklarının avantajları ve dezavantajları vardır. Ayrıca bu alternatif enerji kaynaklarının kullanımında ve tercih edilmesinde yöresel unsurlar da belirleyici rol üstlenebilir. En doğru enerji kaynağı, kullanım amacına, yöresel koşullara ve çevresel faktörlere bağlı olarak tercih edilendir.

Benzer İçerik:

Alıntı:https://shiftdelete.net/ev-icin-gunes-paneli-hesaplama-2023-guncel-maliyet

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
    1. Emre DİLSİZ dedi ki:

      Merhaba Emrah bey bence bu işlemi devlet destekli proje kapsamında yapılsa hem teknik olarak doğru hemde maliyet olarak düşük elde edebiliriz buda bence enerjide dışa bağımlılığı yüzde 30 oranında azaltır gibi. Faydalı bilgi ve yazılarınız için teşekkür ederiz.