📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

Finlandiya’nın çılgın projesi! Deniz dibinden ısınacaklar

Finlandiya Baltık Denizi içerisindeki 2 derece sıcaklığındaki deniz suyunu, özel üretilecek ısı pompaları sayesinde başkent Helsinki’nin ısıtmasında kullanacak

Finlandiya’nın çılgın projesi! Deniz dibinden ısınacaklar
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gazprom’un Avrupa’ya gaz tedarikini kısıtlanmasının ardından, Avrupalı pek çok ülke bu kışı atlatmak için yeni enerji kaynakları aramaya başladı. Rusya ve Ukrayna arasında yaklaşık bir yıl önce başlayan ve halen devam etmekte olan savaş sebebiyle başlayan enerji krizi ile başa çıkmak için fosil yakıt bağımlılığından kurtulmak isteyen ülke sayısı günden güne artıyor. Doğalgaz tedariki konusunda ciddi zorluklar yaşayan Avrupa ülkeleri, alternatif enerji kaynaklarına ulaşmak için farklı yöntemlere başvuruyor.

Finlandiya, başkent Helsinki’nin de yaşanmakta olan bu gaz krizinden olumsuz etkilenmemesi ve evlerin rahatça ısıtılabilmesi için yepyeni bir yöntem deniyor. Helsinki’de evler, dünyanın en soğuk denizlerinden biri olan Baltık Denizi’nin derinliklerinden gelen soğuk su ile ısıtılacak. Şehrin yerel enerji şirketi, Finlandiyalı ve İspanyol inşaat firmaları ile birlikte soğuk suyu Baltık Denizi derinliklerinden Helsinki’de bulunan enerji tesislerine getirecek dev tüneller yapıyor.

Yeraltına yerleştirilen ısı pompaları sayesinde bu soğuk sudan üretilecek elektrik enerjisi ile başkent Helsinki’nin yüzde 40’ının enerjisinin sağlanması hedefleniyor. Isı pompalarını çalıştırmak için de enerji şirketi nükleer ve yenilenebilir enerji kullanacak. An itibariyle büyük bir buz pateni pisti bu metodla ısı üretmek için kullanılıyor.

Baltık denizinden alınacak 2 derecelik soğuk su, ısı pompaları ile ısı enerjisine çevrilecek

2022 yılı itibariyle Helsinki deki binaların çoğu, doğalgaz yada kömür santrallerinde üretilen elektrikle ısınma ihtiyacını gideriyor. 2021 yılında açıklanan verilere göre, Helsinki’deki semtlerin yaklaşık yüzde 75’i fosil yakıt kullanılarak ısıtılmakta. Finlandiya’nın çılgın deniz suyu projesi, başkent Helsinki’nin 2030 yılına kadar karbon salınımını sıfıra indirme hedefini gerçekleştirmek için kamunun yenilenebilir enerjiye geçişinde atılacak ilk ve en büyük adım olarak görülüyor.

Dünya Üzerinde Yapılanların En Büyüğü Olacak

400 milyon euro tahmini bedelli projenin geliştirme aşaması yaklaşık iki yıl sürecek. Akabinde, gerekli altyapı inşaatı da 5 yıllık bir zaman dilimi içerisinde tamamlanacak. Demiryolları ve tünel inşaatı konusunda hatırı sayılır bir birikimi olan ve projenin ortaklarından olan İspanyol inşaat şirketinin sözcüsü Fernando Vara, bu sistemin gerçekleşmesi halinde dünyadaki emsalleri arasında en büyüğü olacağını söylüyor. Halihazırda Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaletinde bulunan Juneau kasabası ve Norveç’in Drammen şehri bu projenin benzeri bir teknoloji ile ısıtılıyor.

Açıklamalarına devam eden Fernando Vara bunun “son derece hassas bir dönemde geliştirilmekte olan emsalsiz bir proje” olduğunu söyledi. Rusya ve Ukrayna arasında halen devam etmekte olan savaş sebebiyle Rusya’nın Batı dünyasının kendisine uyguladığı askeri ve ticari yaptırımlara misilleme olarak doğal gaz arzını kesme kararı, Avrupa’da fosil yakıtların maliyetinde ciddi artışlara yol açarak, Avrupa Birliği’nde etkileri yıllarca sürecek bir enerji krizinin zeminini hazırladı. Ancak, başkent Helsinki’nin yeni ısıtma sisteminde güç kaynağının Baltık Denizinin buz gibi soğuk ve sınırsız suyu olmasından ötürü Vara, bu sistemin sınırsız güç sağlayacağını hayal ettiğini söyledi.

Finlandiya Tarihinde Tünel Açma Makinesi İle Açılacak İlk Tünel Olacak

Yapılması planlanan proje kapsamında Baltık Denizi’nde 17 kilometre uzunluğunda bir su altı tüneli, 70 metre derinlikte sabit kalacak, denizin dibinden 2 santigrat derece suyu çekecek şekilde inşa edilecek. Bu tünelin yapımı için bir TBM (tünel açma makinesi) kullanılacak. Bu tüneli Finlandiya için özel ve farklı kılan en önemli şey ise, Finlandiya’da TBM makinesi kullanılarak inşa edilen ilk tünel olacak olması.

17 kilometre uzunluğundaki dev tünelin yapımında TBM (tünel açma makinesi) kullanılacak.

Tünele dair tüm imalatlar tamamlandıktan sonra Helsinki’de bulunan kömür santralinin altına, soğuk suyu şehri ısıtmak için kullanılacak enerjiye çevirecek ısı pompaları imal edilecek. Bu ısı pompalarında elde edilecek 90 derecelik ısı şehrin ısınması için kullanılacak. Elde edilen bu 90 derecelik ısı, dağıtım şebekesi ile tüm şehirde farklı lokasyonlara dağıtılacak. Proje istenilen şekilde tamamlandığında saniyede 50 metreküp soğuk su tünel içinden ısı pompalarına gönderilecek. 

Finlandiya’da halen aktif olarak kullanılan kömür santralleri, 2024 yılında projenin inşası için kapatılacak. Kullanılmakta olan su ise 9 kilometrelik başka bir tünel vasıtasıyla Baltık Denizi’ne geri gönderilecek. Denize geri iletilen su 0,5 derece sıcaklığında olacak. Herşeyin planlandığı şekilde gitmesi halinde 2029 yılında devreye girmesi beklenen proje, yaz aylarında Helsinki’deki konutların soğutulması için de kullanılabilecek. Projeyi gerçekleştirecek enerji şirketinin direktörü Timo Aaltonen konu hakkında, “Isıtma ve soğutma ağı olarak adlandırılan bu yeni nesil enerji platformu, yenilikçi teknolojileri ve üretim yöntemlerini kombine etme fırsatı sunuyor” dedi.

Benzer İçerik

Alıntı: https://www.bloomberght.com/finlandiya-nin-baskentinde-sira-disi-isinma-kaynagi-2317427/5

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.