› Forumlar › İnşaat Bilimi › Yapı Elemanları › Duvarlar › Duvar imalatı hakkında!
- Bu konu boş.
- YazarYazılar
Duvar çok fazla bilgi gerektiren bir imalat olmasada, iyi kontrol edilmelidir ve ustaları çok dikkatle seçilmelidir. Çünkü duvar imalatı kendinden sonra gelen onlarca imalatın neredeyse tamamına etki etmektedir.
Olası duvar hataları ve kontrol şekilleri;
-Gönyesizlik; duvar projesinde dik (90 derece) kesişen duvarların dik olarak yapılmaması sorunudur. Bu sorunun oluşmaması için duvar imalatında yapılan her iki duvar birleşim yerine dikliğine güvenilen aletler ve cisimler ile duvarın dik olarak kesişip kesişmediği kontrol edilmelidir.
-Terazisizlik; duvarın düşey olarak aynı doğrultuda yapılmaması sorunudur. Bu sorunun çıkmaması için her duvar yapılmadan önce ilk sıra duvarlar yapılmalı ardından tavandan şakül yardımı ile ip asılarak duvar bu ipe göre örülmelidir. Yapılmış bir duvarın kontrolü için ise bir mastar birde terazi alınarak, mastar duvara dik şekilde konulup terazi ile dikliği kontrol edilebilir.
-Doğrultu kayması; dikkat edilmediği taktirde sonraki uygulamalarda çok fazla sıkıntısı hissedilir. Genelede uzun koridor duvarlarında ve/veya kapı,şaft gibi boşlukların olduğu duvarlarda bu hata yapılır. Bu hatanın olmaması için yatay ipler olabildiğince uzun doğrultularda uzatılmalı ve duvar bu ipe göre örülmelidir.
-Proje dışı ölçü; imalat sırasında duvar projesi sık sık kontrol edilmelidir. Birşey olmaz tarzında duvar kaydırmaları ilerde büyük tamiratlar yapmanıza sebep olabilir.Düzgün yapılmamış duvar imalatına bağlı olarak;
-Alçı sarfiyatı fazla olur.
-Sıva için kullanılan kum ve çimento sarfiyatı fazla olur.
-Kapı kasaları düzgün oturmayabilir.
-Pencere iç ve dış kenarları tüm katlarda eşit olmayabilir.
-Denizliklere ait damlalık mesafeleri her katta istenilen ölçüde kalmayabilir.
vb. bir çok sorunla karşılaşmamak için duvar imalatı çok iyi takip edilmelidir.Duvar imalatı için metraj ve hakediş;
Metraj ve hakediş yaparken iş için hazırlanmış sözleşme yardımcımız olacaktır. Sözleşmeyi okuduktan sonra sözleşmede belirtilen maddelere göre metraj ve hakediş hazırlanır.Metraj; duvar metrajı çok kolay yapılır, yapılan duvarların alanı toplanır, kapı,pencere ve diğer boşluklar çıkarılarak metraj hesaplanmış olur. Duvar metrajı alan hesabı olduğu için birimi metrekare(m2)’dir. Sözleşmede eğer boşluklar çıkmayacak diye bir madde var ise boşluklar metrajdan çıkarılmaz. Yani sözleşme metrajın nasıl yapılacağını açıklar, eğer herhangi bir açıklama yok ise yukarıda bahsettiğim gibi alan hesabı yapılır boşluklar düşülür ve yapılan işin metrajı çıkarılmış olur.
Mertaj örneği; Duvar metrajı nasıl yapılır?
Metraj = Yapılan duvar alanı – minha (minha, çıkarılacak boşluk demektir.)
Metraj = 4,8 x 2,7 – 1,0 x 2,2 = 12,96 – 2,2 = 10,76 m2 yapılan tüm imalatlar bu şekilde hesaplanır ve tüm sonuçlar toplanarak yapılan işin toplam metrajı bulunur.
Önemli: Sözleşmedeki birim fiyat farkı durumuna göre duvarların metrajları guruplara ayrılabilir, örneğin 10luk duvarlar 15lik duvarlar olmak üzere.Hakediş; Sözleşmeye göre gerçekleştirilen iş karşılığında işi yüklenen için tahakkuk eden alacak. Dediğim gibi hakediş için sözleşmeye kesinlikle bakılır ve duvar işi için belirlenmiş birim fiyata göre hakediş yapılır. Örneğin sözleşmede duvarın metre karesi için belirlenen birim fiyat 18 TL/m2 olsun. Yukarıda metraj örneğini verdiğimiz duvarın hakedişini yapacak olursak.
Hakediş = metraj x birim fiyat
Hakediş = 10,76 m2 x 18 TL/m2 = 193,68 TL dir.Duvar için anektodlar?
– Duvarların tavan ile birleşim yerlerine poliüretan köpük sıkılmalıdır. Aksi taktirde, insanların hissedemediği kadar küçük depremlerde veya binalardaki zemin oturmalarında duvar tavan birleşim yerlerinde zamanla çatlaklar oluşur.
-Duvar imalatlarında bindirmeler yapılmalıdır. Örneğin iki duvarın birşetiği yerlerde iki duvar birbirine kenetlenmiş şekilde örülmelidir.
-Duvar imalatı sırasında kapı ve pencere boşlukları projede belirtilenden 1 ile 2 cm büyük bırakılmalıdır. Aksi taktirde kapıve doğramaları yerlerine montajlamak zorlaşabilir.Malzeme hesabı yapma ve malzeme siparişi verme;
Yapılacak imalatlar için ne kadar malzeme lazım bunun hesabını çıkarmak için öncelikle kullanılacak mazlemenin ebatlarının(boyutlarının) bilinmesi gerekmektedir.
Örneğin; 40 cm x 20 cm boyutlarında bims kullanılacak olsun (yukarıdaki metraj görselinde kullanılan malzeme)Yapılacak iş 2350 m2 olsun…
Öncelikle 1 m2’ye kaç adet gideceğini hesaplayalım.
1 adet bims alanı: 0,4 x 0,2 = 0,08 m2
Şimdi 1m2 duvara bundan kaç adet gideceğini bulalım: 1 / 0,08 =12,5 adet yani zaiyat ile birlikte 13 adet diyelim.Böylece 2350 m2 iş için; 2350 x 13 = 30550 adet bims(briket) gereklidir.
- YazarYazılar