› Forumlar › Öğrenciler › Tercih Merkezi (Üniversite Hazırlık) › İnşaat Mühendisliği Aday Adayları
Etiket: İnşaat Mühendisi Olmak
- Bu konu boş.
- YazarYazılar
Bugünkü yazımızda inşaat mühendisliği okumayı yada okuyabilecek olup olmadığı düşünen yeni inşaat mühendisi aday adaylarına inşaat mühendisliği hakkında bilgi ve tecrübelerimizi aktararak onlara yapacakları seçim konusunda ışık tutmayı amaçladık.
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasına yakın bu zamanlarda herkesin kafasında okumak istediği bölümle ilgili sorular var. Bizde bugün inşaat mühendisliği ile ilgili olanlara cevap vereceğiz. Hayatımızda verdiğimiz en önemli kararlardan biri olan meslek seçimi şüphesiz üstünde en çok düşünülmesi ve araştırılması gereken konuların başında geliyor. Hal böyle olunca kafamıza takılan bir çok soruya cevap aramak zorunda kalıyoruz. Peki nedir bu sorular ? Bugünkü yazımızda cevabını bulacağınız bazı soruları sıralayalım.
- İnşaat Mühendisliği nedir , İnşaat Mühendisleri ne yapar ?
- İnşaat Mühendisliği dersleri ağır mıdır ?
- İnşaat Mühendisliği çalışma alanları nelerdir ?
- İnşaat Mühendisliği maaşları ne kadardır ?
- İnşaat Mühendisliğinin geleceği nasıldır ?
- İnşaat Mühendisi olmalı mıyım ?
Tercih döneminde benim aklıma gelen soruların bazıları bunlardı şimdi bu sorulara siz inşaat mühendisliği aday adayları için cevap vermeye çalışalım.
İnşaat Mühendisliği nedir , İnşaat Mühendisleri ne yapar ?
Sözlük tanımına benzer bir tanım vermek gerekirse ; inşaat mühendisliği, insanlık ile doğmuş en eski mühendislik bilimi olup malzeme ve tekniği bir araya getiren üreten , araştıran , denetleyen,plan ve projeyle uğraşan temel mühendislik dalıdır.
İnşaat Mühendisleri çevrenizde gördüğünüz her türlü yapının ortaya çıkarılmasında rol oynayan kilit teknik adamlardır. Binalar , barajlar , havaalanları , köprüler , limanlar , kanalizasyonlar , demiryolu , su şebekesi , tüneller , su kemerleri gibi. Hatta bilinen bu yapılar haricinde AquaPark’lardaki su kaydıraklarının yapımında dahi görev alırlar. Tüm bunlar sektörün ne kadar geniş ve hayatla iç içe olduğunun göstergesidir.İnşaat Mühendisliği dersleri ağır mıdır ?
Bu göreceli bir soru olmasına rağmen cevabın evet olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak biz incelerken tabi ki kıyaslamamızı kendi alanındaki derslere göre yani diğer pozitif bilimlere , diğer mühendislik bölümlerine göre yapacağız.
Bir çok mühendislik dalındaki dersler ortak olmasına rağmen özellikle 2. Sınıftan sonra bölümlere göre değişiklikler oluşmaya başlıyor. İnşaat mühendisleri daima fizik ve matematik (calculus) ile içli dışlı olmasına rağmen örneğin bir makine mühendisine göre fizikle daha az , calculus ile daha fazla ; bir endüstri mühendisine göre matematikle daha az fizikle daha fazla uğraşıyor. Yani eğer mühendislikler arasında bir kıyaslama yapacaksanız derslerin zorluğunu ancak sevip sevmediğinizle veya hangi dersi daha rahat anlayıp anlayamadığınızla ölçebilirsiniz. Eğer matematikte daha doğrusu calculus’te (limit-türev-integral vs) daha iyi olduğunuzu ve fiziğe nazaran daha fazla zevk aldığınızı düşünüyorsanız inşaat mühendisliği size makine mühendisliğinden daha kolay gelecektir.
Bunların yanı sıra ; proje sunum dersleri , ve insan ilişkileri konusunda da dersleriniz olacaktır.İnşaat Mühendisliği çalışma alanları nelerdir ?
İnşaat Mühendislerinin çalışma alanları sektörün geniş olmasından ve mühendisler tarafından yapılacak işlerin farklılık göstermesinden dolayı çok çeşitlidir. Genel olarak inşaat mühendisleri plan ,proje , yapım ve denetleme alanlarında görev alırlar. Aynı zamanda inşaat mühendislerinin yukarıda bahsettiğimiz gibi barajlardan , havaalanlarına , havaalanlarından , tünellere farklı alanlarda çalışabiliyor olmaları onların iş çeşitliliğini arttırır. Tüm bunların dışında akademisyen olup ders verebilir , eğitim araştırma bölümlerinde de çalışabilirsiniz. İnşaat mühendisliği , kişiye çalışma sahasında en çok tercihi sunan bölümlerin başında gelir.İnşaat Mühendisliği maaşları ne kadardır ?
Bu durumda çalışma alanlarında olduğu gibi çok fazla değişiklik gösterir özellikle özel sektörün inşaat alanında büyük rol alması maaşların belli bir düzeninin olmamasını sağlamıştır. Kendini en çok geliştiren ve en tecrübeli kişiler her işte olduğu gibi burada da en çok parayı kazanır. Özellikle yapı yönetimi (construction management) görevini üstlenen kişiler çalışılan projenin yöneticisi ve aynı zamanda en çok para kazanan mühendisidir. Ortalama bir inşaat mühendisinin 2014 senesi baz alınarak kazandığı miktarlara bakacak olursak yeni mezun inşaat mühendislerinin özel sektörde alacağı miktar 1500 TL civarıdır. Bu para 2 yıl içinde 2500 TL civarını bulmakta en son tecrübeye bağlı olarak 4000-8000 TL civarına çıkabilmektedir. Devlette çalışan bir inşaat mühendisinin maaşı ise 2750 TL civarındadır. Öte yandan bilindiği gibi Rusya , Azerbaycan , Irak , Dubai inşaat sektörü açısından oldukça fazla iş açığı olan ve Türk mühendisleri ülkelerine çalışmak için davet eden ülkelerin başında gelir. Buralarda alacağınız maaşlar ise 4000 dolardan başlar.İnşaat Mühendisliğinin geleceği nasıldır ?
İnşaat mühendisliğinin geleceği insanlık ile şekillenmektedir. İnşaatlar, insanlar var olduğundan beri onların ihtiyaçları doğrultusunda yapılmaktadır. Bu sektör daima devam edecektir yerine yenisinin gelmesi veya tamamen ölmesi gibi bir durum yoktur.İnşaat Mühendisi olmalı mıyım ?
Bu soru hakkında benim söyleyebileceğim çok fazla şey yok elbette. Bu sizin cevabını vermeniz gereken bir soru. Ve yukarıda anlattıklarımı okuyup üzerinde bir süre düşündükten sonra artık bu cevabı içiniz rahat bir şekilde verebilirsiniz.Tüm bunları göz önüne aldığınızda İnşaat Mühendisliğinin artılarını eksilerini çıkartıp kendi karakteristik yapınıza ve hayattaki amacınıza göre kariyer tercihinizi yapmalısınız. Unutmayın , hayatınızın en az 45 senesini birlikte geçireceğiniz bir bölüm seçiyorsunuz. Her şeyden önce çalışırken mutlu olup olamayacağınıza bakın.
- YazarYazılar