› Forumlar › İnşaat Sektörü › İş Makineleri ve El Aletleri › Loderler
- Bu konu boş.
- YazarYazılar
Loder, kapasitesi oranında kazıcı bir iş makinesi olmakla birlikte, aynı zamanda pratik bir yükleyicidir.
Loderlerle Yapılan Başlıca İşler :
—Kapasitesi içinde çok sert olmayan zeminlerin kazılmasında,
—Kum ve çakılın ocaklarından çıkarılması ve taşıyıcı makinelere yüklenmesinde,
—Maden ocaklarından çıkarılan maden cevherinin, taşıyıcı makinelere yüklenmesinde,
—Kömür ocaklarında uygun yerlerde kazı işleri ve yükleme işle¬rinde,
—önceden kazılmış veya kendi kazdığı gerecin depo edilmesinde,
—Gerektiğinde zemin yüzeyinin sıyrılması ve temizlenmesinde.
Loderlerin önden kazıp önden yükleyen, önden kazıp yandan veya arkadan yükleyen tipleri bulunmaktadır, önden kazıp önden yükleyen lodere trakskavatör adı verilir. Trakskavatörler kazı ve yükleme işlerini çok verimli ve aynı zamanda güvenceli yaptığından, bu gün iş yerlerinde çok kullanılan bir makinedir. Fakat hiç bir zaman dozer gibi kazı yapma olanağı yoktur.
Loderlerde Ana Aksamlar
Loderlerde kumanda yeri, lastik tekerler veya paletler, motor gibi aksamlar dozer ve greyderlerde olduğu gibidir. Ayrıcalık gösteren aksamların başlıcalan şunlardır.
a) Kepçe (kova),
b) Bum (kepçe taşıma kolu),
e) Hidrolik kollar,
d) Mekanik kollara) Kepçe (kova): Loder kepçeleri, çeşitli zeminlerin kazılması veya kazılmış gerecin yüklenmesi için değişik şekillerde bulunurlar. Kepçe uçlarına aşınmaya karşı dayanıklı sert alaşımlı çelikten yapılmış dişli veya düz takılır bıçaklar takılır
b) Bumm (Boam): Loder tipi, kapasitesi ve yapılacak işin özelli-ğine göre çeşitli boy ve biçimlerde bulunur. Genellikle birbirine paralel ve belirli bir aralıkla konumlu iki çelik elemanın birer ucu kepçeye, diğer uçları loder gövdesine eklemlerle bağlıdır. Bumun hareketi ise hidrolik bum kaldırma kollarının çalıştırılmasıyla yapılır.
c) Hidrolik kollar: Hidrolik kollar, genellikle silindir şeklinde dört adet olup, bunlardan ikisi bumun kaldırılıp indirilmesi, diğer ikisi de kepçenin doldurulması, düzeltilmesi, geriye döndürülmesi ve boşaltılması gibi hareketlerin yapılmasını sağlarlar.
d) Mekanik kollar: Kepçenin hareketlerini sağlayan, birer uçları hidrolik kepçe kollarına, diğer uçları kepçeye eklemlerle bağlı özel çelik aksamlardır.
- YazarYazılar