Gazbeton Yüzeylere Sıva Uygulamaları

Gazbeton Yüzeylere Sıva Uygulamaları
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıva uygulamasına başlamadan önce, duvarın taşıyıcı sistemle bağlantı noktaları ve blok derzleri kontrol edilmelidir. Taşıyıcı sistemle duvar arasındaki boşluklar yapı harcı veya poliüretan köpükle doldurulmalıdır. Derzlerde boşluklar görülüyorsa, tutkal kullanılarak doldurulmalıdır. Tesisat kanallarındaki borular sabitlenmeli ve boşluklar dolguyla kapatılmalıdır. Taşıyıcı sistemle duvarların birleştiği hatlarda, pencere alt parapetlerini sınırlayan hatlarda ve genleşme derzleri üzerinde mutlaka fuga (derz) uygulaması yapılmalıdır.

Gazbeton Yüzeylere Klas.k Sıva Uygulaması

  1. Gazbeton yüzeyinde bulunabilecek toz, yağ veya kir, sıva ile duvar arasındaki yapışmayı önlediğinden yüzey sert bir fırça ile süpürülmelidir.
  2. Sıva suyunun yüzey tarafından hızlı bir şekilde emilmesini engellemek için duvar yüzeyi bir fırça yardımıyla su atarak nemlendirilmeli, ama asla suya doyurulmamalıdır!
  3. Gazbeton duvar üzerinde, yüzey sertleştirme ve su dengeleme için 1 ölçü çimento, 3 ölçü dişli kum karışımından yapılacak serpme tabakası 2-3 mm kalınlığında uygulanmalıdır.
  4. Sıvalar tabakalar halinde uygulanmalı ve sıva tabakalarının dozajı azaltılarak, dışa doğru mukavemetleri düşürülmelidir. Sıva tabakalarının kalınlığı 1.5 cm`den fazla olmamalıdır.
  5. Duvar işçiliğinin yeterli olmamasından dolayı kaba sıva ihtiyacı varsa; 1 ölçü çimento, 1 ölçü kireç ve 6 ölçü kum karışımı kullanılarak kaba sıva yapılmalıdır.
  6. Serpme tabakası yapıldıktan sonra en az 24 saat beklenmeli ve sıvaya başlamadan önce serpme yüzeyi nemlendirilmelidir.
  7. İnce sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü toz kireç ve 9 ölçü ince kum karışımı kullanılmalı ve uygulamayı takip eden 2-3 gün boyunca sıva, nemli tutulmalıdır. Yoğun güneş altındaki duvarlara sıva uygulanmamalı; ayrıca sıva aşırı güneş, yağmur, don ve rüzgar etkisine maruz bırakılmamalıdır.
  8. Farklı yapı malzemelerinin kullanıldığı noktalarda veya taşıyıcı sistemle birleşim yerlerinde rabitz teli kullanılmasında yarar vardır.

Gazbeton Yüzeylere Endüstriyel Sıva Uygulaması

  1. Üretici firmanın kullanım ve uygulama talimatlarına kesinlikle uyulmalıdır. Klas.k sıva uygulamalarındaki temel sıva kuralları gözardı edilmemelidir.
  2. Endüstriyel sıva uygulamalarında, serpme tabakası yerine geçecek olan kimyasal astar (binder, akrilik bağlayıcı vb.) yüzeylerdeki toz alındıktan sonra sürülmelidir.

Gazbeton Yüzeylere İnce Dolgu (Filler) Sıva Uygulaması

  1. Duvar yüzeyinin çok düzgün olması halinde, macun şeklindeki ince dolgu sıvaları kolaylıkla uygulanabilir.
  2. Derzler onarım harcıyla mutlaka doldurulmalıdır.
  3. Dolgu sıva uygulamasında üretici firmanın kullanım ve uygulama talimatlarına kesinlikle uyulmalıdır. Yüzeylere su geçirimsizliğini sağlayacak kimyasal astar sürülmelidir. İnce dolgu sıvaların sıcaklık ve rutubet değişimlerinden ve aşınmalarından etkilenmemesi gerekmektedir. Ayrıca yanmamalı ve dona karşı dayanıklı olmalıdır.
  4. Farklı yapı malzemelerinin kullanıldığı veya taşıyıcı sistemle birleşim yerlerinde üretici firmanın tavsiye ettiği takviye fileleri (fiber mesh) kullanılmasında yarar vardır.

Gazbeton Yüzeylere Alçı Sıva Uygulaması

  1. Klas.k sıva uygulamalarındaki temel kurallar ve yüzey hazırlık işlemleri benzer şekilde uygulanmalıdır.
  2. Alçı sıva uygulamalarında, serpme tabakası veya kimyasal astar yapılmadan uygulamaya geçilmemelidir. Alçı tabaka çok kalın olmamalı ve 5-8 mm arasında uygulanmalıdır.
  3. Alçı sıvalar içerisinde yumuşatıcı perlit katkılar bulunmasına ve gazbeton için üretilmiş alçılar kullanılmasına özen gösterilmelidir.

DİKKAT!
Yoğun güneş altındaki duvarlara sıva uygulanmamalı; ayrıca sıva, aşırı güneş, yağmur, don ve rüzgar etkisine maruz bırakılmamalıdır.

Endüstriyel sıvaların kullanılması halinde kullanım talimatlarını titizlikle uygulayın.
TS 1262 ve TS 1481 uygulamaları GAZBETON yüzeyler için de geçerlidir.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.