Geçici müteahhitlik yetki belgesi nedir? Nasıl alınır?
Geçici müteahhitlik belgesi nedir? nasıl alınır? 2023 yılı geçici müteahhitlik yetki belgesi fiyatları ne kadar? diye merak ediyorsanız tüm detaylar yazımızda..
Geçici Müteahhitlik Belgesi isminden de anlaşılacağı üzere geçici olan bir belgedir. Geçici sözcüğü ile anlatılmak istenen yalnızca ”bir yapı” için müteahhitlik yetkinizin olması durumudur. Kendinize bir yapı yapmak istiyorsunuz ve ekonomik durumunuzu da göz önünde bulundurarak müteahhitlik masraflarından kaçınmak istiyorsanız geçici müteahhitlik belgesi alıp, kendiniz bir yapı için müteahhit olabilirsiniz. Tek parselde en fazla iki katlı bir binanın yapımı için Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesini kullanılabilirsiniz. Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesi beş yıl süresince geçerlidir, verilen bu belge tek bir yapının inşası için size yetki veriri. İnşaatın bu süre zarfında bitmemesi halinde bu belgenin süresini uzatmak için yeni bir başvuru mutlaka yapılmalıdır.
Genel anlamda bir tanımlama yapmak gerekirse yapı sahibinin kendi arsasına, kar amacı gütmeden kendisine ait yapıyı inşa etmek üzere müteahhitlik yetkisi almasıdır.
Özet olarak Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesi ile tek parselde bodrum hariç en fazla iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2 ‘yi geçmeyen yapı yapılabilir.
Aynı parselde geçici müteahhitlik belgesi ile yapılacak yapının cinsine bağlı olmak kaydıyla inşa edilen ağıl, kümse, depo, müştemilat gibi eklentiler aynı geçici müteahhitlik belgesi kullanılarak yapılabilir.
Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Geçici müteahhitlik yetki belgesini temin etmeye karar verdiyseniz ilk iş olarak bağlı bulunduğunuz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmalısınız. Başvuru yapmaya karar verdiğinizde gerekli tüm evrakları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde bulmanız mümkündür. Belgelerinin tümünü eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne gidip teslim etmelisiniz. İl Müdürlüğü verdiğiniz belgeleri detaylı bir şekilde kontrol ettikten sonra sorun teşkil edecek herhangi bir hata görmediği takdirde size geçici müteahhitlik yetki belgesini verecektir.
Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Geçici müteahhitlik yetki belgesi almak istediğinizde size fiziksel bir belge verileceğini sakın düşünmeyin. Tüm işlemleri layıkıyla tamamladığınızda sadece size belge numarası verilecektir.
Geçici müteahhitlik yetki belgesi temin etmek için gerekli evraklar şunlardır;
- Tapu Fotokopisi,
- Tapu Kayıt Belgesi (E-devlet üzerinden temin edilebilir)
- Yetki Belgesi Başvuru Formu
- Size verilecek referans numarasına belirtilen harç miktarını yatırdıktan sonra dekontun fotokopisi,
- Müşterek tapularda ortaklardan noter onaylı istenen muvafakatname,
- Geçici müteahhitlik yetki belgesini numarasının kullanımına ilişkin bilgilendirme formu,
- Vekaleten başvuru yapılması durumunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası almakla ilgili ibarenin vekaletname de olması gerekmektedir.
İstenen tüm bu evrakları kat-i surete eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir. Evrakları İl Müdürlüğü’ne teslim etmenize müteakip size verilecek olan kayıt numarasını asla kaybetmemeniz gerekmektedir. Birde başvuru esnasında asla unutulmaması gereken çok önemli bir detay vardır. Bu detay da başvuru formunda birinci sayfayı doldurup imzaladıktan sonra ikinci sayfanın sonuna da adınızı, soyadınızı, tarihi yazıp imzalamanızdır. Ayrıca ilgili kurum tarafından talep edilen tüm belgeler CD ortamında, düşük çözünürlükte taratılarak belgelerle birlikte CD’nin de mutlaka teslim edilmesi gerekmektedir.
Geçici Müteahhitlik Belgesi’nin Sorgulaması, tüm evraklar tam bir şekilde teslim edildiğinde İl Müdürlüğünce size verilen yetki belge numarası ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi internet sayfasından yapılabilmektedir. Geçici müteahhitlik yetki belgesinin çıkıp çıkmadığını öğrenmek veya belgenin son durumu hakkında bilgi sahibi olmak için YAMBİS sayfasının vatandaşlık bölümünden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numaranız ile de sorgulama yapabilirsiniz.
Yambis Nedir?
Müteahhitlik yetki belgesi kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu, ilgili bakanlık bünyesinde işletilen yapı müteahhitliği bilişim sisteminin ismi Yambis’dir.
Hangi Durumlarda Müteahhitlik yetki Belgesi Başvurusu Yapılamaz
Aşağıda şartları belirtilen kişi/kişiler müteahhitlik yetki belgesi başvurusunda bulunamaz;
- İflas eden, işleri mahkeme tarafından yürütülen, iflası ilân edilen, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunan, ilgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilen kişiler.
- Başvuru tarihinden geçmişe doğru son üç yıl içerisinde kesinleşmiş yargı kararı ile tespit edilmek kaydıyla, yetki belgesi numarası kullandığı işlerde; Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, rüşvet suretiyle veya başka yollarla sözleşmeye ilişkin işlemlere fesat karıştıran veya buna teşebbüs eden,
- Sahte belge düzenleyen, kullanan veya bunlara teşebbüs eden,
- Hileli malzeme, araç veya usuller kullanan, fen ve sanat kurallarına aykırı imalat yapan, gerçek veya tüzel kişilere yetki belgesi numarası tahsis edilmez, yetki belge numarası olanların belgesi iptal edilir.
Geçici Müteahhit Grup Numarası Nedir?
Yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik açıdan yeterlilik seviyelerini tespit etmek üzere yapılan sınıflandırma sonucu tespit edilen belge grubuna göre ; A, B, B1, C, C1, D, D1, E, E1, F, F1, G, G1, H ve GEÇİCİ olmak üzere 15 adet ayrı Müteahhitlik belgesi grubu bulunmaktadır.