Güneş panelleri çok yakında uzaya taşınıyor!

Fosil kaynaklı yakıtlara veda etmeye hazırlandığımız bugünlerde güneş panellerinin kullanımı gittikçe artıyor. Güneş tarlaları yakında uzayda yerini alacak.

Güneş panelleri çok yakında uzaya taşınıyor!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Fosil kaynaklı yakıtlara veda etmeye hazırlandığımız bu günlerde güneş panellerinin kullanımı gittikçe artıyor. Ciddi miktarda enerji sağlayan bu güneş tarlaları, bulutlu günlerde ise maalesef istenen enerji teminini gerçekleştiremiyor. Peki ya bulut sorununun ortadan kalktığını hayal etsek her şey nasıl olurdu?

2 Gigawatt’lık Enerji Üretimi Amaçlanıyor

Son dönemde yıldızı parlayan ve teknoloji alanında ciddi ilerlemeler sağlayan Çin, bulut ve atmosfer sebebiyle güneş ışınlarının veriminin düşmesini ortadan kaldırmak için yeni ve oldukça önemli bir çalışma başlattı. Çin bu anlamda uzayda bir güneş santrali kurma planını açıkladı. Uzun zamandır herkesin üzerinde kafa yorduğu bu fikir yakın zamanda bir hayal olmaktan öteye geçebilir.

Çinli bilim adamları ve mühendisler, uzayda depolanan enerjiyi Dünya’ya gönderebilen bir güneş enerjisi santrali üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Böyle bir santralin dünya üzerinde kurulu bir güneş santrali türevine göre 6 kat daha fazla enerji üretebileceği iddia ediliyor.

Bu kapsamda İlk güneş enerjisi iletim teknolojisini 2030 yılı içerisinde kullanmaya başlamayı hedefleyen Çin, projenin uzaydaki denemelerine ise 2028 yılı içerisinde başlamayı arzuluyor. Buna göre güneş enerjisi, lazer ya da mikrodalgalara dönüştürülerek dünya yüzeyine aktarılacak.

Testlerine çok yakın zamanda başlanması planlanan tesisin başlangıçta yalnızca 10 kW enerji üretmesi planlanıyor. Eğer testler de istenilen sonuçlar elde edilir başarılı olunduğuna kanaat getirilirse uzmanlar kapasiteyi arttırarak daha büyük ölçeklerde çalışmalar yapacak. Daha sonrasında ise bu sistem uzaya taşınarak verimli bir şekilde enerji elde edilmesi amaçlanıyor.

Tabi ki bu önemli projeyi de bekleyen belli başlı zorlukları mevcut. Mikrodalgalar ya da lazerler ile iletim yapması umulan bu sistemin temel bileşenlerinin soğutulması ilk ve ana sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu denli büyük bir yapı için oldukça fazla sayıda aracın uzaya gönderilmesi gerekecek.

Aynı zamanda bu yüksek frekanslı ışınların tüm olumlu ve olumsuz hava koşullarında verimli olarak çalışması büyük önem taşıyor. Halihazırda dünyanın etrafını sarmış olan uzay çöplüğü de bir başka temel sorun olarak Çin menşeili bilim insanlarının karşısına çıkabilir. Uzayda oluşturulacak güneş tarlasının bu çöplükten ve diğer gök cisimlerinden asgari düzeyde korunması gerekecek.

Nükleer Santrallerden Daha Fazla Enerji Üretmek Mümkün

Çin dört aşamada tam ölçekli bir güneş santrali kurmayı bu proje kapsamında hedefliyor. Araştırmacılar, öncelikle 2030 yılı içerisinde bu sistemi kurmayı tamamladıktan sonra daha güçlü bir versiyon/sürüm üzerinde çalışmaya başlayacak. 2035 yılında fiiliyata geçmesi arzulanan yeni güneş tarlasının askeri ve sivil kullanım için 10 megawatt’lık (MW) enerji sağlaması hedefleniyor.

Şayet her şey istenildiği gibi giderse uzaya yerleştirilen güneş santrali 2050 yılı içerisinde 2 gigawatt’lık enerji temin edebilecek. Bu değer yaklaşık olarak bir nükleer santralin ürettiği enerjinin iki katına eşit olduğunu asla unutmayalım.

Başta ABD, Japonya, İngiltere, Hindistan ve Rusya olmak üzere pek çok ülke bu fikir üzerinde uzun yıllardır ciddi çalışmalar yürütüyor. Çin ise son birkaç yıldır uzay tabanlı güneş enerjisi santralleri fikri üzerinde aktif ve hızlı olarak çalışıyor. Bir uzay güneş tarlası hiç kuşkusuz enerji gereksinimini önemli oranda karşılayacak kapasitede olacaktır.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/marstaki-en-iyi-enerji-secenegimiz-gunes-panelleri-olabilir-106714/

Alıntı:

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.