Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?

Hisseli tapunun ne olduğunu, yatırım veya kullanım amaçlı alınan hisseli tapuların satışının nasıl gerçekleştirildiğini siz değerli okurlarımız için araştırdık

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir gayrimenkulün tüm ortaklarını gösteren tapu türüne literatürde hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapunun üzerinde yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu açık şekilde belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise hisseli tapuda belirtilmez. Tapuda ortakların hangi bölümün kendilerine ait olduğunun anlaşılabilmesi için Rızai Taksim Sözleşmesi yapılması şarttır.

Hisseli tapu türünde elbirliği ya da paylı mülkiyetin olması mümkündür. Elbirliği mülkiyette, ortakların belli paylara ayrılmış hissesinin bulunması mümkün değildir. Paylı mülkiyette ise gayrimenkul belli paylara ayrılmıştır. Her malikin payı oransal olarak açıkça belirlenmiştir.

Rızai Taksim Belgesi ve İzalei Şuyu Nedir?

Hisseli tapuya sahip olanlar hangi bölümün şahsına ait olduğunu gösteren bir sözleşme imzalayabilir. Bu sözleşmeye de hukuki açıdan rızai taksim belgesi denilmektedir. Ancak rızai taksim sözleşmesinin tapu nezdinde herhangi bir etkisi ya da herhangi resmi özelliği de bulunmaz.

Taşınmazın satılmasını isteyen hissedar aynı zamanda izalei şuyu davası açma hakkına da otomatikman sahip olacaktır. İzalei şuyu davası mahkemelerce tüm ortakların bildirilerek gayrimenkulün bedelinin tespit edilmesi ve ödenen paranın hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine denilmektedir.

Ayrıca izalei şuyu davası açmak için iki tarafın birden rızasının olması şart değildir. Yani sadece taraflardan biri bile bu davayı açabilir ve gayrimenkulün satışını istediği gibi gerçekleştirebilir.

Hisseli tapu konusunda günümüzde en çok karşılaşılan problem hissenin hangi daireye ait olduğu konusudur.

Bu nedenle satış işlemi gerçekleşmeden önce satışa konu binaya giderek daire sahibi olan başka hissedarlarla konuşmanız ve onlardan tüm ayrıntılar hakkında bilgi almanız problemi çözebilir.

Başka bir şekilde açıklamak gerekirse; İzaleyi şüyu, mülkün satılmasını isteyen, ancak aralarında ortak bir sonuca varamayan hisse sahipleri için uygun bir uzlaşma ve anlaşma yöntemidir. Bu yöntem ile ortaklığın sona ermesini isteyen mülk sahiplerinden herhangi biri dava açabilme hakkına sahiptir.

İzaleyi şüyu davası ile öncelikle konusunda yetkili bir kişi mülkü değerlendirmekte, piyasa değeri belirlenen mülk ile alakalı hisse sahipleri detaylı bir şekilde bilgilendirilmekte ve icra yolu ile satış yapılmaktadır. Akabinde ise hisse sahipleri arasında para eşit olarak paylaştırılmaktadır.

Hisseli Tapunun Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli tapunun satışı müstakil tapunun satışından farklıdır. Alıcı ve satıcının anlaşmasının yeterli olmaması dolayısıyla müstakil tapu satışları kadar kolay değildir.

Satış işlemi başlamadan hissedarların anlaşmış olmaları, hissedarların sahip olduğu ön alım hakları sebebiyle büyük önem arz eder.

Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa haklarında şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberdar edilmesi durumunda şufa hakkı kaybolur.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/tapusunu-kaybeden-ne-yapmali-tapu-yenileme-ucreti-ne-kadar-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.