📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

İfraz işlemi nedir? İfraz işleminin iptali nasıl yapılır?

İfraz işlemi nedir? Tapuda ifraz işlemi ve ifraz işleminin iptali nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenleri siz değerli okurlarımız için araştırdık

İfraz işlemi nedir? İfraz işleminin iptali nasıl yapılır?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İfraz sözcüğü kelime manası olarak ayırmak anlamına gelmektedir. Daha açık bir şekilde tanımlamak gerekirse tapuda tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemine ifraz adı verilmektedir. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse gayrimenkulün/taşınmazın belirli bir sahibi varken gayrimenkulün bölünmesi ya da bir kısmının satılması gibi durumlarda tapu kütüğünde meydana gelen değişikliklerdir.

İfraz İşlemi Nasıl Yapılır?

İfraz işleminin gerçekleşebilmesi için ifraz harcı ödenmeli ve gerekli belgelerle söz konusu gayrimenkulün bağlı olduğu ilgili belediyeye başvurulması gerekmektedir.

1-) İfraz harcı hesaplaması; parselin ifraz olmadan önceki mali değeri üzerinden yapılır. İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkullerin bağlı olduğu belediye tarafından açıklanan emlak beyan değerinden az olmaması gerekiyor. Beyan edilecek gayrimenkul değerleri üzerinden binde 9.9 oranında tapu ifraz harcı tahsil edilmektedir. Ayrıca ifraz işlemine konu olan gayrimenkul üzerinde kat-i surette rehin, irtifak hakkı veya şerh olmaması gerekiyor.

Peki ifraz işleminin gerçekleşebilmesi için gerekli belgeler nelerdir?

  • Ayırma işlemi için öncelikle serbest mühendislerce düzenlenmiş uygunluğu ve doğruluğu Kadastro Müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve ek belgeler,
  • Ayrılması talep edilen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerine ait nüfus cüzdanı veya pasaport ve temsil belgesi,
  • İstenilmesi halinde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere  taşınmaz mal sahibince son altı ay içerisinde çektirilmiş olan 6×4 cm ebatlarında vesikalık fotoğraf,
  • Taşınmazın bulunduğu mahalde bulunan Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı,
  • İfraz işlemi yapılması istenilen gayrimenkulün niteliği şayet bina ise DASK deprem sigortasının yapılmış/yaptırılmış olması

İfraz İşlem Süreci

Tüm tapu işlemlerde olduğu gibi ifraz işlemi sırasında da belirli usul, kaide ve kanunlar mutlaka takip edilmelidir. İlk olarak ifraz işlemi yapılmak istenilen arsanın hangi konumda olduğuna bakılmalıdır. Şayet ifraza konu arsa belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ise gerekli başvuru işlemi belediye encümenine yapılmalıdır. İfraza konu arsa, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise gerekli başvuru il idare kuruluna yapılmalıdır.

İşlem süresi takriben 30 gün civarındadır. 30 gün içerisinde yapılan detaylı incelemeler sonucunda ilan şeklinde gerekli duyuru yapılır. Kabul edilmesi ve/veya uygun görülmesi halinde 15 gün içinde imar planı, tapu sicil müdürlüğünün onayına sunulmalıdır. Tapu sicil müdürlüğü ise imar planına dair tescil işlemini en geç 30 gün içerisinde yapmak zorundadır.

İşleme dair tüm süreç belediyelerce yakınen takip edilmektedir. Belediyelerin belirleyeceği aracı kurumlar tarafından da ifraz işlemi yapılabilmektedir. İşlemin takibi esnasında ilk olarak mühendisler tarafından hazırlanan krokili beyannamenin kadastro müdürlüklerine teslim edilmesi gerekir. Kadastro müdürlüğü tarafından gerekli tüm incelemeler detaylıca yapılmaktadır. Bir sonraki evrede ise belediye encümeni ve il idare kurulu devreye girer. Bu iki kurumun onay vermesine müteakip Kadastro Müdürlüğü tarafından evrak, tapu sicil müdürlüğüne iletilmektedir. En son il tapu sicil müdürlüğünce uygun görülüp onaylanan evraklar yeni imar planı olarak kabul edilmektedir.

İşlemin yapılması için gerekli olan tüm belge ve dökümanların nizami şekilde toparlanması oldukça önemlidir. Bu belgeler içerisinde krokili beyanname ilk sırada yer alırken taşınmaz malla ilgili olarak belediye encümen kararı da olmazasa olmaz evraklardandır. Mal sahiplerinin nüfus cüzdanları, pasaportları da mutlaka dosya içerisinde yer almalıdır. Mal sahiplerinin kendilerinin müracaat etmemeleri veya edememeleri halinde müracaat eden kişiye verilen vekâletnamenin de belgeler içinde olması zorunludur. Son olarak ikişer adet fotoğraf da mutlaka ilgili birimlere verilecek evraklar içerisinde bulunmalıdır.

İfraz İşleminin İptali Nasıl Yapılır?

Belediyelerce yapılan ifraz işleminin iptali sadece iptal davası açılarak gerçekleştirilebilir.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/tapu-nedir-tapu-cesitleri-nelerdir-106714/

ETİKETLER:
Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.