📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

İnşaat malzemelerinde tüm göstergeler negatif yönde

İnşaat malzemelerinde Bileşik Endeks, 2024 yılının haziran ayında bir önceki ay olan Mayıs ayına göre 1,52 puan azalarak 67,81 puana geriledi.

İnşaat malzemelerinde tüm göstergeler negatif yönde
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İnşaat malzemesi sektörünün en önemli kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Haziran 2024 sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Yayımlanan rapora göre, Bileşik Endeks 2024 yılı Nisan ve mayıs aylarından sonra haziran ayında da düşüş eğilimini devam ettirdi. Haziran ayında çalışma gün sayısının ciddi sayılabilecek ölçüde azalması faaliyetleri ve endeksleri negatif yönde etkiledi. Çalışma gün sayısının azalması ile mevsimselliğin bu dönemde beklenen olumlu katkısı görülemedi. Ekonomide artarak ve büyük bir ciddiyetle uygulanan sıkılaşma politikaları da faaliyetleri haziran ayında hatr-ı sayılır ölçüde sınırladı. Sıkılaşma politikalarının gelecek aylarda iç pazarda yavaşlatıcı etkisinin devam edeceği tahmin edildi. İhracat pazarlarında bu dönemlerde beklenen toparlanma da ötelendi. Tüm bu olumsuz gelişmeler bileşik endekste düşüşe sebebiyet verdi.

Bileşik Endeks 67,81 Puan Oldu

Türkiye İMSAD tarafından yayımlanan rapora göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi haziran ayında bir önceki ay olan Mayıs ayına kıyasla 1,52 puan azaldı ve 67,81 puan oldu. Bileşik Endeks 2024 yılı nisan ve mayıs ayından sonra haziran ayında da düşüş eğilimine devam etti. Bileşik Endeks 2023 yılı haziran ayının ise 3,29 puan altında gerçekleşti. Rapora göre, Bileşik Endeks bundan sonraki dönemde büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile kendi yol haritasını belirleyecek. Yaz aylarında sınırlı toparlanma öngörülüyor.

Faaliyet Endeksi 140,50 Puan Seviyesine Geriledi

Ekonomi çevreleri tarafından büyük bir dikkatle takip edilen Türkiye İMSAD raporuna göre; Faaliyet Endeksi 2024 yılı haziran ayında bir önceki ay olan Mayıs ayına kıyasla önemli bir düşüş gösterdi. Uzun tatiller sebebeiyle haziran ayında çalışma gün sayısı önemli ölçüde azalmıştı. Bu sebeple mevsimsellik katkısı istenilen düzeyde olmadı. Uluslararası pazarlardaki stabillik halen devam ederken yurtiçinde ekonomide uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki etkileri de artmaya başladı. Üretimde haziran ayında düşüş yaşandı. Yurt içi satışlar haziran ayında mayıs ayına göre yüksek düşüş gösterdi ve cirolarda da önemli ölçüde gerileme yaşandı. Tüm bu olumsuz etkenlere bağlı olarak Faaliyet Endeksinde haziran ayında sert bir düşüş gerçekleşti ve Mayıs ayına göre 5,2 puan azalarak 140,5 puana geriledi. Böylece Faaliyet Endeksi haziran ayında en yüksek ikinci seviyesinden uzaklaştı.      

Çalışma gün sayısının Haziran ayı itibariyle azalması ve dış pazarlardaki durağanlık ihracatı da haziran ayında olumsuz etkiledi. Yurt dışı satış fiyatları artışı ise sınırlı ölçüde devam etti.        

Temmuz ayı itibariyle çalışma gün sayısı normalleşti. Bu sayede inşaat malzemesi sanayinde faaliyetleri bundan sonra ekonomi politikalarındaki sıkılaşma seviyesi ile mevsimsellik ve dışarıda ise pazarlardaki toparlanma belirleyecek. İç pazarda yavaşlama süreci devam edecek. İhracat pazarlarında da umulan toparlanma öteleniyor. Rapora göre, Faaliyet Endeksi Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarını büyük olasılıkla durağan geçirecek.        

Güven Endeksi 30,43 Puana Geriledi

Türkiye İMSAD tarafından yayımlanan rapora göre, Güven Endeksi haziran ayında sınırlı sayılabilecek ölçüde azalma gösterdi. Haziran ayında faaliyetlerde yaşanan sert düşüş ile iç pazardaki yavaşlama beklentileri güveni negatif yönde etkiledi. Tüm bunlara bağlı olarak Güven Endeksi haziran ayında da zayıf ve kırılgan durumunda kalmaya devam etti. Ekonomi politikalarında sıkılaştırıcı politikalar iç pazarda işleri yavaşlatırken, finansmana erişimde zorluklar ve bayilerin mali yapılarına uygulanan baskı arttı. 

 Güven seviyesi haziran ayında bir önceki ay olan mayıs ayına göre 0,63 puan azaldı ve 30,43 puan seviyesine geldi. Güven Endeksi ikinci çeyreğin son ayı olan Haziran ayında da kırılgan ve zayıf eğilim içerisinde kaldı.  Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi zayıf kalırken inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayinde güven sınırlı ölçüde düşüş gösterdi. Yurt içi pazarlarda güven haziran ayında az da olsa azalırken ihracat pazarlarına olan güven ise haziran ayında yükseliş eğilimi gösterdi.

Güvende Ana Belirleyici Ekonomi Politikaları Olacak

Kamuoyunun bilgilerine sunulan rapora göre, birçok kriter inşaat malzemesi sanayi Güven Endeksi’nde belirleyici olmaya devam ediyor. Bu tarihten itibaren çalışma gün sayısının normalleşmesi ve mevsimselliğin olumlu katkılarının görülmesi umuluyor. Ancak ekonomi politikalarının sınırlayıcı etkileri güven üzerinde daha baskın bir şekilde hissedilecek. Güvende asli ve ana belirleyici unsur ekonomi politikaları olacak. Jeopolitik gelişmeler de güveni sınırlayan başlıca unsurlardan biri olmayı sürdürecek.

Beklenti Endeksi 0,3 Puan Azaldı

Beklenti Endeksi haziran ayında sınırlı ölçüde geriledi ve böylece beş ay üst üste sınırlı ölçüdeki düşüş trendine devam etti. Yerel seçimler sonrası ekonomi yönetimi ve politikaları devamlılık gösterdi. Mevsimselliğin olumlu katkı sağlamasının beklenildiği döneme girildi. Tüm bunlara rağmen beklentilerde düşüş trendi devam etti. Alınan yurt içi ve yurt dışı siparişler zayıfladı ve beklentileri baskıladı.                

Beklenti Endeksi haziran ayında Mayıs ayına kıyasla 0,3 puan azaldı ve 55,0 puan seviyesine indi. Mevsimselliğin olumlu katkısı da maalesef henüz görülmedi. Rapora göre, ekonomi politikalarındaki sıkılaşma ile üretim, yatırım ve istihdam beklentileri de düşmeye başladı.           

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler haziran ayında yok sayılabilecek ölçüde arttı. Ekonomi yönetimi ve programın korunması ekonomiye olan güveni bu dönemde destekledi.                 

Önümüzdeki dönemde beklentileri şekillendirecek başlıca unsur ekonomi politikaları ve bu politikaların sonuçları olacak. Malzeme sanayi, alınan sıkılaşma önlemlerinin iç talebi yavaşlatacağını düşünüyor. İhracat pazarlarında toparlanma gecikiyor. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak beklentilerin yaz aylarında durgun ce stabil kalacağı tahmin ediliyor. 

Benzer İçerik

  Alıntı:https://imsad.org/Haber/insaat-malzemesi-sanayi-bilesik-endeksi-haziran-ayinda-6781-puan-oldu

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.