📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

İnşaat malzemesi sanayi üretiminde artış

İMSAD Aylık Sektör Raporunun 2024 Temmuz sonuçlarına göre inşaat malzemesi sanayi üretimi mayıs ayında 2023 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 2,5 büyüme kaydetti

İnşaat malzemesi sanayi üretiminde artış
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun temmuz ayı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatında çok sayıda ve farklı ölçeklerde pazarların yer aldığına değinilen rapora göre, Avrupa ülkelerinin en önemli ve başlıca pazarlar içinde olduğu ifade edildi.

Yayımlanan raporda, Avrupa pazarındaki inşaat sektöründe yaşanan ve yaşanması muhtemel gelişmelerin, Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatında belirleyici olacağının altı kalın puntolarla çizilirken, Avrupa’da inşaat sektörünün 2023 yılında yavaşlamaya başladığına, 2024 yılında ise etkileri bir hayli sert bir şekilde hissedilecek olan daralma sürecine girdiğine vurgu yapıldı.

Tüm dünya genelinde uygulanan sıkı para politikası ile Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yarattığı olumsuz baskılar inşaat sektöründe ciddi bir daralmaya sebep oldu. Avrupa Birliği’nin 2022 yılı başından itibaren yeşil dönüşüm için ülkelere aktardığı kaynaklar, inşaat sektörlerinde destekleyici bir unsur olarak öne çıktı ve can suyu vazifesi gördü. Ancak özellikle 2024 yılı içerisinde konut ve konut dışı bina inşaatı sayılarındaki azalmanın inşaat harcamalarının azalmasına sebep olduğunun da altı çizildi.

Avrupa’nın en büyük inşaat pazarı olarak kabul gören ve genel ekonomide de bir daralma yaşayan Almanya’da, inşaat harcamaları 2023 yılından sonra, 2024 yılında da küçülmeye devam etti.

Avrupa’nın en saygın ülkelerinden olan İspanya ve İtalya’nın inşaat harcamaları, 2023 yılını büyüme ile kapatırken her iki ülkede de inşaat harcamaları 2024 yılında daralma gösterdi. Bu ülkelerin yanı sıra Fransa inşaat sektörü de 2024 yılında küçülmeye başlarken, Hollanda inşaat harcamaları da 2023 yılının dördüncü çeyreğinden itibaren daralma yaşadı.

Polonya inşaat harcamaları, 2023 yılında hatr-ı sayılır bir artış gösterirken 2024 yılında sert bir daralma yaşandı. Çekya’da inşaat harcamaları son bir yıldır azalırken, Danimarka’da ise yavaşlama gözlemlendi.

İsveç ve Finlandiya’da inşaat harcamaları azalırken, Belçika ve Romanya’da ise dalgalanmalar yaşandı. Ayrıca raporda, Avrupa’da inşaat harcamalarının önümüzdeki dönemde de zayıf kalmaya devam edeceği belirtildi.

2024 Yılında Yurt Dışından 82 Proje Üstlenildi

Rapora göre, 2020 yılından itibaren yurt dışı müteahhitlik işlerinde artışlı azalışlı bir yıl yaşandı. 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle işlerde önemli bir azalma olurken, 2021 yılında ise toparlanma süreci yaşandı.

2022 yılının ilk çeyreğinde Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olumsuz etkileri ile işler yeniden yavaşlama gösterdi. 2023 yılının ilk altı aylık döneminde yaşanan jeopolitik gerginliklere rağmen 8,12 milyar dolar tutarında 112 proje üstlenildi. 2024 yılının ilk yarısında ise yurt dışında 7,57 milyar dolar tutarında 82 proje üstlenildi.

Yerel seçimler sonrası nisan-haziran periyodunda 9,5 puan ile ciddi bir artış gösteren mevcut inşaat işleri seviyesi temmuz ayında 2,1 puan azaldı. Mevcut işler seviyesinde bundan sonraki olumlu ve olumsuz tüm gelişmeleri, mevsimselliğin yanı sıra ekonomi politikası uygulamaları ile deprem bölgesi ve kentsel dönüşüm faaliyetleri belirleyecek.

Nisan ve mayıs aylarında yok sayılabilecek düzeyde artış gösteren yeni inşaat siparişleri endeksi, haziran ayından sonra temmuz ayında da 0,8 puan geriledi. Böylece, üçüncü çeyreğin başında yeni alınan siparişler durağan kaldı.

Yerel seçimler sonrası, yeni inşaat siparişleri için öncelikle ekonomi politikası uygulamaları ile etkilerinin belirleyici olacağı belirtilirken mevsimsellik ile inşaat sektöründe yüksek sezona girilmiş olmakla birlikte, yeni alınan iş siparişleri beklentileri karşılamadı. Yeni siparişlerde toparlanmanın belirli bir süre alacağı belirtildi.

Türkiye’nin Yıllık Bazda 750 Bin Adet Yeni Konuta İhtiyacı Var

Türkiye İmsad Raporunda, inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayi için konut piyasasındaki en önemli ve en etkili unsurun yeni konut satışları olduğuna vurgu yapıldı.

Türkiye’nin kentsel dönüşüm dahil olmak üzere yıllık 750 bin adet yeni konuta ciddi manada ihtiyaç duyduğu belirtilen raporda, yeni konut satışlarının pandemi yaşanan 2020 yılından sonra azaldığı ve son iki yılda da durağanlaştığı belirtildi.

2020 yılının ilk altı aylık dönemine tekabül eden salgın döneminde verilen kredi destekleri ile yeni konut satışları sıçrama gösterirken, 2021 yılında yeni konut satışlarında normalleşme yaşandığı belirtildi.

2022 yılında faizlerde yaşanan düşüşler ile yeni konut satışlarının yeniden ivmelendiği, 2023 ve 2024 yıllarının ilk yarısında ise yeni konut satışlarının hissedilir şekilde zayıfladığı ve durağanlaştığı açıklandı. 2024 yılı ilk yarısında, sıkı para politikası ve yüksek faizler satışlarda sınırlayıcı bir etki gösterdi.

Üretim 13 Alt Sektörde Artarken 9 Alt Sektörde Azalma Yaşandı

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılı mayıs ayında, 2023 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında artış gösterdi. Nisan ayında üretim yüzde 0,4 oranında azalma gösterdi ve çalışma gün sayısının normale dönmesiyle yeniden yükseliş trendine girdiği görüldü.

2024 yılının mayıs ayında da alt sektörler itibariyle farklı üretim gelişmeleri yaşandığı gözlemlendi. 2024 yılının ocak-mayıs döneminde 13 alt sektörde üretim 2023 yılının aynı dönemine göre artış gösterirken, 9 alt sektörde ise azalış yaşandı.

Yılın ilk beş ayında hazır beton üretimi yüzde 22,0 oranında ve inşaat camları üretimi yüzde 20,5 oranında arttı. Çimento üretimi yüzde 18,3 ve demir çelik çubuk ve profil üretimi de yüzde 16,2 oranında artış gösterdi. Demir çelikten inşaat ürünleri üretiminde de yüzde 17,7 oranında artış yaşandı.

Ayrıca seramik ürünlerinin, 2024 yılındaki üretim düşüşü devam etti. İlk beş ayda seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 20,1 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 22,8 oranında azaldı.

Metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 23,7, demir çelik radyatör üretimi yüzde 13,4 ve birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi de yüzde 16,7 oranında azalış gösterdi.

Türkiye İmsad tarafından yayınlanan aylık sektör raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Benzer İçerik:

Alıntı:https://imsad.org/haber/insaat-malzemesi-sanayi-uretimi-yuzde-25-buyudu

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.