İnşaat sektöründe yeni dönem! çalışanlara yeterlilik belgesi

İnşaat sürecinde çalışanlara belge şartı geliyor Yapı müteahhidi ve şantiye şefi inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaları görevlendiremeyecek

İnşaat sektöründe yeni dönem! çalışanlara yeterlilik belgesi
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından inşaat süreçlerine yeni düzenleme getirmek için yoğun bir çalışma yürütüyor. Bakanlık “Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlayarak, ilgili kurum ve kuruluşlar ile meslek örgütlerine bu taslağı gönderdi ve taslah hakkında görüşlerini sunmalarını istedi.

İnşaat Sürecine Dair Yeni Düzenleme Yolda

Yapı güvenliği için hayati öneme sahip düzenlemeleri içeren taslak metin bazı sınırlamalar ve kısıtlamalar getiriyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaları görevlendiremeyecek.

Ustalar E-Devlet Üzerinden Kayıt Yaptıracak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen detaylı çalışmalar neticesinde hazırlanan düzenleme yürürlüğe girerse yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaları katiyen çalıştıramayacak. Yapım işlerinde çalışacak ustaların e-Devlet sistemi üzerinden “Şantiye-M Sistemi”ne kaydolması ve 5 yılda bir kaydını yenilemesi yasal olarak zorunlu hale gelecek. Düzenlemenin yapı güvenliğini de artırması amaçlanıyor.

Sektör Düzenlemeyi Olumlu Karşıladı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Sayın Tahir Tellioğlu konu hakkında yaptığı detaylı açıklamada; inşaat sektöründe, özellikle taşıyıcı sistemi ayakta tutan ve ağır iş kollarında çalışan ustaların belgelendirilmesinin yapı sağlamlığı ve yapı güvenliği açısından olumlu bir gelişme olduğunu ve bu düzenlemeyi can-ı gönülden desteklediğini ifade etti.

İnşaat Sürecinin Her Evresinde Güvenlik Önemli

Türkiye’nin maalesef bir deprem ülkesi olduğunu ve yapı güvenliğinin can ve mal güvenliği açısından hayati önem taşıdığını belirten Tellioğlu, “Sadece sorumluluğu yükleniciye, müteahhide ve mimara atmakla bu işleri çözemeyiz. Bir inşaat sürecinin birden fazla paydaşı ve çözüm ortağı bulunmakta. Proje çizen mühendis, mimar, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan usta, malzeme veren betoncu, demir tedarikçisi, hepsi bu sürecin ayrılmaz bir parçası. Bu sebeple herkesin konuyla ilgili yeterliliklere sahip olması her anlamda büyük önem arz ediyor” dedi.

Kalitesiz Ve Niteliksiz Ustalar Yapı Kalitesini Olumsuz Etkiliyor

Niteliksiz ve kalifiye olmayan ustaların yapı kalitesini olumsuz anlamda etkilediğine dikkat çeken Tellioğlu, “Demirci, hurda ağırlıklı demiri, esasa ve yönetmeliklere uygun demir diye satabilir. Betoncu, dozajı düşük beton kullanmayı terch edebilir. Usta, demiri örerken çirozunu düzgün bağlamayabilir, pas payını atlayabilir, projeye uygun hareket etmeyebilir. Tüm bunlar yapı güvenliğini ciddi manada tehlikeye atar” diye konuştu.

Bu Yeni Düzenleme Hem Kazaların Önlenmesi Hem de Yapı Kalitesi Açısından Önemli

İnşaat sektöründe bilhassa taşıyıcı sistemi ayakta tutan ağır iş kollarında çalışan ustaların belgelendirilmesinin zorunlu hale getirilmesi ve daha önce kaldırılan teşviklerin ivedilikle geri getirilmesi gerektiğini vurgulayan Tellioğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti,

“Ustalık belgesi zorunluluğu hem iş sağlığı ve güvenliği hem kazaların önlenmesi hem de yapı kalitesi açısından büyük önem arz ediyor. Ayrıca, mevcut belgelendirme sürecinin de detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. An itibariyle yürürlükte olan ustalık belgelendirme sistemi, kişiyi yetiştirmekten ve eğitmekten ziyade, kişinin usta olup olmadığını teyit eden bir sınavdır ancak belgelendirme sonrası ustaların performanslarında yeterli bir iyileşme tespit edilemiyorsa bu sürecin de tekrar gözden geçirilerek eğitimle desteklemesi hayati önem taşımaktadır.

Benzer İçerik:

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.