İstanbul’da 600 bin riskli yapı kentsel dönüşüm kapsamında
Yüz yılın kentsel dönüşüm projesiyle yenilenecek ve daha güvenli hale gelecek mega kent İstanbul’da hemen her ilçede çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
İstanbul’da daha önce yürütülen detaylı çalışmalar neticesinde tespit edilen 600 bin riskli yapının dönüşümü için İstanbul’un her iki yakasında da çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar İstanbul’un her ilçesinde farklı seviyede ilerliyor.
Şehrin Anadolu Yakası’nda Adalar sit alanı olarak ilan edildi. Ataşehir’de ise riskli yapı bulunmamakta. Kadıköy ve Kartal’da ise toplam 5 bin adet riskli yapı tespit edilmişken, Sancaktepe ve Çekmeköy’de ise 3 binden fazla yapıda dönüşüm son derece hızlı bir şekilde devam ediyor..
Beykoz’da bulunan ve en büyük proje olarak kabul edilen Tokatköy’de dönüşümün yüzde 40’lık kısmı çok kısa bir sürede tamamlandı.
İstanbul’un Tuzla ilçesinde ise riskli 9 bin 419 bağımsız alanda kentsel dönüşüm başlayacak. Ümraniye’de ise mevcut yapıların yüzde 35’i hızla yenilenecek. Şu ana kadar 3 bin 294 adet binanın kentsel dönüşümü tamamlandı.
Mega kent İstanbul’un tarihi ilçelerinden olan Üsküdar’da ise 30 binden fazla bağımsız birim dönüştürüldü, 2 bin 18 adet yapının ise dönüşüm projesi çalışmaları devam ediyor.
Maltepe’de ise riskli olarak tespit edilen 4 bin 461 adet binada ise çalışmalar devam ediyor. Pendik’te ise 142 bin metrekarelik geniş bir alan kentsel dönüşüm kapsamında.
Avrupa Yakasında Dönüşüm Hızlandı
İstanbul’un Avrupa yakasında da dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. Kentsel dönüşümde ön plana çıkan ilçelerin başında olan Avcılar’da ise toplam1967 adet bina yenilendi.
Bağcılar’da ise amaç 4 bin 500 adet binanın hızla yenilenmesi. Bahçelievler’de de 23 bine yakın riskli binadan daha şimdiden 8 bin 900 adedi dönüştü. İlçede acil yıkılması gereken halen 150 adet bina bulunuyor.
Bakırköy’de ise 199 riskli yapıdan 67’si için tahliye kararı çıktı. Toplam 11 bin 594 adet yapının ise dönüştürülmesi gerekiyor. Beşiktaş’ta da 603 adet riskli yapı yıkıldı.
İstanbul’un tarihi ilçelerinden Eyüpsultan’da ise yaklaşık 20 bin adet konutun kısa süre içerisinde dönüştürülmesi amaçlanıyor. Beyoğlu’nda 2 blok ve 937 dairede çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Esenyurt’ta 2 bin 508, Beylikdüzü’nde ise bin 73 adet yapının yenilenmesi hedefleniyor. Büyükçekmece’de bin 52 adet bina gerekli güvenlik tedbirleri alınarak yıkıldı. Gaziosmanpaşa’da 4 bin 661 adet yapı dönüşecek. Küçükçekmece’de ise 7 bini aşkın yapının 6 bin 709’unda yıkım işlemi yapıldı.
Silivri’de ise 408 adet bina yıkıldı, 59 binaya ilişkin mahkeme süreci ise halihazırda devam ediyor.
İstanbul’un dönüşümünde yerel yönetimler son derece etkili. Başakşehir’de riskli yapı oranı yüzde 50’den yüzde 13 seviyesine düştü. Esenler’de 60 bin adet konut için dönüşüm tamamlandı. 40 bin konutun dönüşümü içinse çalışmalar olanca süratiyle devam ediyor. Kağıthane’de tespit edilen riskli alanların yüzde 60’lık kısmı yenilendi. Zeytinburnu’nda yaklaşık 3 bin konutun kentsel dönüşümü tamamlandı. Sultanbeyli’de bin 473 adet yapı yerel yönetim desteğiyle yenilenecek. Sarıyer’de ise çalışmalar sit alanı olması nedeniyle maalesef istenilen şekilde ilerleyemiyor.