Japonlar, sınırsız enerji için okyanusa dev türbin bırakacak

Ünlü bir Japon şirketi teorik olarak sınırsız enerji üretmek için okyanusa muhtemel tüm zorlukları göze alarak devasa bir makine bırakmaya hazırlanıyor.

Japonlar, sınırsız enerji için okyanusa dev türbin bırakacak
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Deniz dalgalarının derinliklerinde başka hiçbir şeye benzemeyen müthiş bir güç kaynağı saklı. Bu eşsiz güç kaynağından yararlanmak için Japon mühendisler, akışını limitsiz elektrik enerjisi tedariği için dönüştürecek, en güçlü okyanus akıntılarına bile rahatça dayanabilen gerçek bir su canavarı inşa etti.

Ishikawajima-Harima Heavy Industries yada herkes tarafından bilinen yeni adıyla IHI Corporation on yıldan uzun bir süredir bu teknoloji ile yoğun şekilde uğraşıyor ve 2017 yılı içerisinde tasarımlarını test etmek için Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Organizasyonu (NEDO) ile ortaklık kurdu.

Şubat ayı içerisinde proje, Japonya’nın güneybatı kıyı sularında üç buçuk yıllık bir saha çalışmasının başarıyla tamamlanmasıyla son derece önemli bir kilometre taşını geçti.

Bu 330 tonluk prototipe aşağı yukarı manası “okyanus akıntısı” olan Kairyu ismi verildi. Bu prototip, yapısı her biri takriben 11 metre uzunluğunda bir türbin kanadına bağlı bir güç üretim sistemi barındıran bir çift benzer boyutlu silindirle çevrili 20 metre (66 fit) uzunluğunda bir gövdeden oluşuyor.

Okyanus yüzeyine bir demirleme hattı ve güç kabloları ile entegre edildiğinde bu cihaz, derin deniz akıntısının itmesinden enerji üretmek ve onu sisteme sağlıklı bir şekilde aktarmak için en etkili pozisyonu bulacak şekilde kendini kolayca yönlendirebiliyor.

Japonya, enerjisinin önemli bir miktarını üretmek için fosil yakıtlara son derece derecede bağımlı bir ülkedir. 2011 yılında maalesef meydana gelen Fukushima nükleer felaketinin ardından nükleer enerjiye yönelik kamuoyu duyarlılığının artmasıyla Japonya, temiz enerji (yenilenebilir) kaynaklarından yararlanmak için teknolojik gücünü kullanmaya konsantre oldu.

Ne yazık ki coğrafi olarak dağlık olan Japon takımadaları, geniş rüzgar türbini ormanları ve geniş güneş paneli tarlaları için çok az verimli alan sağlar. Japonya’nın komşu ülkelerden uzak bir lokasyonda olması sebebiyle yenilenebilir enerji dalgalanmalarını enerji ticareti yoluyla dengelemek için de oldukça sınırlı imkanı vardır.

Ulusun sahip olduğu tek şey: Geniş kıyı suları ve kıyı şeridi. Ülkenin doğusunda okyanus Kuzey Pasifik döngüsü etkisiyle döner ve girdabın Japonya ile buluştuğu yerde, Kuroshio akımı denilen son derece güçlü bir akım oluşur.

IHI, eğer akımdaki mevcut enerjiden istenilen şekilde yararlanılabilirse, azami olarak 205 gigawatt elektrik üretilebileceğini öngörüyor; ki bu miktarın ülkenin mevcut yıllık elektrik üretimi ile aynı olduğu tahmin ediliyor.

Okyanusun dibindeki dalgaların azgın ve düzensiz hareketlerindeki bu muazzam güç, aynı zamanda onun büyük bir güç kaynağı olarak kullanılmasını zorlaştıran başlıca unsur. En hızlı akan sular, tayfunun elektrik santrallerini kolaylıkla yok edebileceği yer olan yüzeye oldukça yakın yerlerdedir.

Kairyu dalgaların yaklaşık 50 metre altında rahatça duracak şekilde tasarlandı: o yüzeye doğru yavaş yavaş süzülürken, oluşan sürtünme kuvveti türbinlerde gerekli torku sağlar. Ayrıca bıçakların her birinin zıt/farklı yönde dönmesi cihazın bulunduğu noktada sabit kalmasını sağlar.

İki ile dört knot bir akışta ( saniyede yaklaşık bir ile iki metre), Kairyu’nun toplam 100 kilowatt elektrik üretebildiği açıklandı.

Standart bir açık deniz rüzgar türbini ile mukayese edildiğinde 3.6 megawatt küçük kıvılcımlar gibi gelebilir. Ancak doğanın kendisine yapabileceklerine karşı koymada gösterdiği olağanüstü başarı ile, Kairyu yakında daha saygın 2 megawatt üretmek için 20 metre uzunluğunda türbinleri sallayan koca bir canavar kardeşe sahip olabilir.

Her şey tahmin edildiği gibi giderse, önümüzdeki on yıl içerisinde şebekeye elektrik veren bir elektrik üreticisi çiftliği görebiliriz. Kairyu’nun gerçekten büyüyüp büyüyemeyeceği yada beklentileri karşılayıp karşılamayacağı kısa zamanda görülecektir.

Yoğun ilgiye rağmen bu nispeten az kullanılan ve az bilinen yenilenebilir enerji rezervinde, açık okyanusun gelgitlerinden, dalgalarından ve akıntılarından watt’ı sıkıştırma girişimleri tipik olarak başarısızlıkla sonuçlanabilir. Yüksek mühendislik ve operasyonel maliyetler, çevresel kısıtlamalar, kıyı bölgelerinin şebekeye yakınlığı… Bunun gibi projeleri hayata geçirmek için her türlü zorluğun üstesinden gelinmesi ve sabırlı olunması gerekiyor.

IHI Corp. tüm bu zorlukların üstesinden gelmeyi başarabilirse, Kaiju Japonya’nın enerji ihtiyacının yüzde 40 ila 70’ini okyanus gücü ile elde edilecek büyüklükte fayda sağlamış olur.

Malzeme biliminde son dönemde yaşanan ilerlemeler ve deniz ortamının daha doğru anlaşılmasıyla, birileri okyanusun geniş enerji kaynağından yararlanmak için bir dizi büyük problemin üstesinden gelmek zorunda.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/avrupanin-en-buyuk-yuzer-gunes-santrali-kullanima-hazir-106714/

Alıntı: https://www.sciencealert.com/japan-s-dropping-a-kaiju-sized-turbine-into-the-ocean-to-fish-for-limitless-energy

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.