📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

Kahramanmaraş depremi; Doğu Anadolu Fay Hattı neler söylüyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve on binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi.

Kahramanmaraş depremi; Doğu Anadolu Fay Hattı neler söylüyor
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ülkemizin Kuzey Anadolu ve Ege Bölgesi fay hatlarıyla birlikte üçüncü ana fay hattı olan Doğu Anadolu Fay Hattı, ülkemizin doğu tarafından başlayıp ülkemizin güneyine doğru uzanan son derece faal bir deprem hattı ve deprem bölgesidir. Bu alanda, 20’nci yüzyılın ilk çeyreğinden günümüze kadar büyüklüğü 6’nın üzerinde çok sayıda deprem maalesef meydana gelmiştir.

Toplam uzunluğu yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, son depremde ciddi oranda hasar gören Hatay ilimizden başlayıp Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ’dan geçerek Bingöl’e kadar devam eden son derece uzun bir fay hattıdır. Bu fay hattı Bingöl’ün Karlıova ilçesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşmektedir. Doğu Anadolu Fay Hattının batı ucu ise Batı Akdeniz’deki Ölü Deniz Çatlağı’na kadar uzanmaktadır.

Bu hat üzerinde bulunan şehirler 2019 yılı içerisinde yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda birinci derece deprem bölgesi olarak kayıt altına alınmıştır.

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04:17 sularında ve yine 6 Şubat 2023 saat 13:24 sularında meydana gelen ve hepimizi derin bir keder içerisinde bırakan son depremlerden maalesef ciddi manalarda etkilenen Hatay, Kahramamaraş ve Osmaniye şehir merkezinden geçen aktif fay hattı üzerinde bu iller dışında 21 il daha bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, depremin hemen akabinde Türkiye ve civar bölgelerde 190’ın üzerinde artçı sarsıntılar meydana gelirken, bu artçı depremlerin büyük çoğunluğu Elazığ-Hatay arasında meydana gelmiştir.

Türkiye ve Suriye Civarındaki Fay Hatları

Bu hatta en son deprem 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelmiştir. Elazığ’da 24 Ocakta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1000’den fazla vatandaşımız ise yaralanmıştır.

Bu hat üzerinde son 25 yıl içerisinde meydana gelen büyük depremler arasında 1998 Adana-Ceyhan Depremi, 2003 Bingöl Depremi ve 2010 Elazığ Depremi yer almaktadır.

500 Yıllık Enerji Birikimi

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulamaları Merkezi Müdürü olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Habertürk kanalında katıldığı canlı yayında, Türkiye’de görülen büyük ölçekli depremlerin genel olarak Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarında meydana geldiğini ifade etti.

Sözbilir, Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan iki depremde iki farklı fayın kırıldığını belirterek, burada son derece büyük bir enerji boşalması olduğunu açıkladı.

Her fayın kırılmak için gereken enerjiyi biriktirmesi için belli bir zamanın geçmesi gerektiğini ifade eden Prof Dr. Sözbilir, Kahramanmaraş’ta kırılan fayın kırılma aralığının 500 yıl olduğunu ve bu süre zarfında oldukça büyük bir enerjinin biriktiğini vurguladı.

Sözbilir, “Ciddi ve büyük bir enerji boşalması oldu. Büyük bir deprem bu bölgede artık beklenmez. Ancak 6 civarında artçı sarsıntılar sık sık görülebilir. Şu dönemde hasarlı olan binalara katiyen girilmemeli dedi.

Doğu Anadolu Fay Hattıyla İlgili Uyarılar

Meydana gelen ve hepimizi derin bir kedere boğan depremlerin de bu hat üzerinde “sismik boşluk” adı verilen yerlerde olduğu ifade edildi. Sismik boşluk, literatürde fay hatları üzerinde uzunca yıllar sismik aktivite olmayan ve enerji biriken alanlar olarak tanımlanmaktadır.

Uzmanlar, bir süredir Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki “sismik boşluk” diye nitelendirilen alanlarda depremler olabileceği yönünde son derece önemli uyarılarda bulunuyordu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş depreminin hemen akabinde düzenlediği basın toplantısında, en son 2020 yılında meydana gelen Elazığ depreminden sonra bu hat üzerinde farklı büyüklüklerde başka depremlerinde olduğunu anımsattı.

Özener, “Bu ve buna benzer depremler maalesef bu coğrafyanın ve ülkemizin kaderi olacaktır. Dolayısıyla depremin ne zaman ve ne vakitte olacağından ziyade bizim bu depremlere ne kadar hazır olabileceğimiz ve riskleri nasıl minimuma indirebileceğimiz konusunda çalışmalar yapmalıyız dedi.

Geçen hafta içerisinde Osmaniye ilimizde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki artçı sarsıntıların ardından da Doğu Anadolu Fay Hattı’yla ilgili bilim adamları çeşitli uyarılarda bulundu.

Bilim Akademisi Üyesi olan yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter üzerinden geçtiğimiz günlerde yaptığı yorumda Doğu Anadolu Fay Hattı’nın güneybatı ucunda en son depremin 1998 yılında Adana ilinde olduğunu belirterek 2020 Elazığ depreminin de Kahramanmaraş’a uzanan hattı ciddi manada zorladığını ifade etti.

Görür, “Bu zonun Çelikhan-Erkenek-Maraş kesiminden aşırı ölçüde endişe ediyoruz. Bu kesimin NE (kuzeydoğu) ucundan 2020 Elazığ depremi yükledi” dedi.

Benzer İçerik

Alıntı:https://yetkinreport.com/2023/02/07/maras-depremi-fay-hatlari-ne-soyluyor/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.