Kalifiye inşaat ustaları hızla yurt dışına kaçıyor

Son dönemde tüm kalifiye ustalar, artan döviz kurundan faydalanmak ve dövizle çalışmak için yurt dışındaki işleri tercih etmeye başladı.

Kalifiye inşaat ustaları hızla yurt dışına kaçıyor
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Malzeme fiyatlarında yaşanan aşırı artış, arsa ve hizmet bedellerinin yüksekliği ile enerji maliyetleri gibi sorunlar nedeniyle son 4 çeyrekte ciddi bir daralma yaşayan inşaat sektörü, şimdi de “usta” krizi ile yüzleşmek zorunda.

Son bir kaç aylık dönemde inşaat sektöründe “usta” olarak çalışmakta olan pek çok kişi yurt dışındaki inşaat işlerini tercih etmeye başladı. Sektörün önde gelen temsilcileri son aylarda günlük yevmiyelerin 250-300 lira aralığından 450-500 lira bandına yükseldiğini, yevmiyelerde yaşanan bu artışın bile yurt dışına kaçışın önüne geçmeye yetmediğini, yurt dışında kalifiye ustalara ulaşım, konaklama ve diğer harcamalar hariç 2 bin 500 dolar civarında net maaş teklif edildiğini ve pek çok nitelikli inşaat ustasının bu cazip rakamlardan ötürü yurt dışında çalışmaya yöneldiğini belirtti.

Bu olumsuz durum ülke genelinde iş yapmakta olan pek çok firmayı elindeki yetişmiş ustaları kaybetme riski ile karşı karşıya bırakırken, özellikle yeni neslin inşaat sektörünü çalışma alanı olarak tercih etmemesi ve halihazırdaki ustaların yaş ortalamasının 50’nin üzerine çıkmış olması da sektörün önündeki bir diğer önemli ve ciddi sorun olarak gözükmekte. 2022 yılının son çeyreğine girdiğimiz şu günlerde İnşaat sektöründe her geçen gün daha fazla hissedilmekte olan “usta” krizi; mobilya, cam, tesisat gibi pek çok sektörle yakın bağlantısı olan yan sektörlerde de ciddi şekilde hissediliyor.

Özellikle Z kuşağı olarak adlandırışan yeni neslin inşaat sektörünü tercih etmesi konusunda milli bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğine vurgu yapan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, “İnşaat sahalarında ekip oluşturmakta aşırı zorlanıyoruz. Kalifiye ustaların yaş ortalaması 50’yi geçmiş durumda. Arkadan yetişen personel yok. Bu konuda milli seferberlik ilan edilmesi şart. Son dönemde özellikle artan döviz kuru sebebiyle yurt dışına işçi ihracatımız çok fazla oldu” dedi.

Gençler İnşaat Sektöründen Uzak Duruyor

Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp ise konu hakkında günlük yevmiyelerin 450-500 lira civarına yükseldiğini belirterek, buna rağmen çalıştıracak nitelikli, işinin ehli usta bulamadıklarını söyledi. Yurt dışında 2 bin 500 dolar net maaşla çalışan bir inşaat işçisinin 30 gün çalışması halinde günlük yevmiyesinin bin 500 liraya tekabül ettiğini ifade eden Karaalp, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ancak son dönemde gençler her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de çalışmaya çok gönüllü değiller. Herkes üniversite okuyup masa başı iş veya memuriyet tarzı işler istiyor. Aileler bu noktada gençler üzerinde yönlendirici olmalı. 15 bin lira maaş teklif ediyoruz lakin kalifiye usta bulamıyoruz. Oysa Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden olan Boğaziçi Üniversitesi mezunu biri gelip asgari ücretle çalışmak için başvuruda bulunuyor.

Kaliteli Birkaç Ustamızı Maalesef Kaybettik

İnşaat meslek liselerine çok acil önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Oytaş Yıldız İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldız da “Biz de birkaç kaliteli ustamızı maalesef kaybettik. Başta Kanada, Romanya ve Almanya gibi ülkelerde çalışmayı tercih ettiler. Türkiye’de ülke standartlarına göre yevmiyeler yüksek olsa da çoğu usta dövizle çalışmayı tercih ediyor. Bu noktada inşaat meslek liselerine çok ağırlık vermek bu liseleri faal hale getirmek ve son derece aktif kullanmak gerekiyor.

Bu liseler ülkemizde oldukça azaldı” açıklamasını yaptı. Yıldız, sektörün gelişen teknolojik gelişmelerle birlikte bilhassa endüstriyel inşaat tarafında kullanılan yeni nesil ürünlerinde katkısıyla bazı kalemlerde usta ihtiyacının önemli ölçüde azaldığını da dile getirdi.

En Önemli Sorun Sektörde Genç Usta Yetişmemesi

Paris İnşaat’ın Genel Müdürü olan Nevzat Bayram da konu hakkında son 6 aydır usta krizinin son derece belirgin bir hale geldiğine işaret etti. Bayram, “İnşaatta kalıp ve betonarme gibi bölümleri içeren kaba inşaat kısmı ile ince işçilik gibi kalemler var. Kaba inşaatta özellikle kalıp ve betonarme işlerini yüklenen firmalar konusunda bilgili usta bulmakta aşırı zorlanıyor. Şu an inşaat işçileri yoğunlukla yurt dışında çalışmayı tercih ediyorlar. Büyük inşaat firmalarına iş yapan taşeron firmalarda da usta bulma sıkıntısı yaşandığını duyuyoruz biliyoruz. Ücretle ilgili en ufak bir problem yok. Ana sorun sektörde genç usta yetişmemesi. İnşaat sektörünü tercih etmek yerine herhangi bir fabrikada vasıfsız işçi olarak çalışmayı tercih ediyorlar. Kaba inşaatta kangren haline gelmeye başlayan bu problem alçı, sıva, tesisat, tuğla gibi işlerin yapıldığı ince işçilik kısmında da aynı oranda hissediliyor. Çok acıdır ki tesisat kuracak, duvar yapacak usta bulunamıyor. Biz kendi firmamız bünyesinde bu problemi çözmeye çalışıyoruz. Ama piyasada ciddi bir problem olduğu aşikar” diye konuştu.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/insaat-sektoru-erken-yavaslama-sinyali-veriyor-106714/

ETİKETLER:
Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.