Kira sözleşmesi yoksa ne olur? Kiracının hakları nelerdir?
Son dönemde kiracının sahip olduğu haklar hakkındaki araştırmalar artarken kontratsız/kira sözleşmesi bulunmayan kiracıların haklarını sizler için inceledik.
Ülkemizde bilhassa son bir yıl içerisinde kiracılık büyük bir sosyal problem haline geldi. Her gün haber bültenleri içerisinde, kiracılarla ev sahiplerinin yaşadıkları tartışmalar ve şiddet olayları yer alıyor. Bu tartışmalar ve kavgalar son günlerde ölüm gibi çok vahim sonuçlarla neticelenmeye başladı. Bu ölçekte büyük ve köklü bir sosyal problem haline dönüşen kiracılık meselesinde kiracılar haklarını tam ve layıkıyla öğrenmek ve doğru şekilde adım atmak istiyorlar.
Bir kiracının ev sahibine karşı sahip olabileceği en büyük yasal güvencesi kira sözleşmesidir. Ancak kira sözleşmesi bulunmayan yani kontratsız kiracı da bazı yasal haklara sahiptir. Peki ama bir kiracının kira sözleşmesinin bulunmaması durumunda hukuki akıbeti ne olacaktır?
Detaylar yazımızda…
Kontratsız Kiracının Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?
Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmelerinin yazılı bir şekilde yapılmış olması şart değildir. Bu yasal düzenlemeden ötürü kontratı bulunmayan bir kiracının hakları kira sözleşmesi bulunan kiracının haklarından asla ve asla farklı değildir. Ancak kontratı bulunmayan bir kiracı için tek ve en büyük sorun kiracı olunduğunu ispatlama zorunluluğudur. Kira sözleşmesi işte bunu güvence altına almaktadır. Kiracı olunduğunu net bir şekilde ispatlayan ve bir yazılı belge olan kira sözleşmesi kiracıların işini kanun nezdinde kolaylaştırmaktadır.
Ancak yazılı kira sözleşmesinin bulunmaması kiracıların hakkını tamamen yok etmemektedir. Kiracı ev sahibine düzenli bir şekilde kira ödemesi yapıyorsa ve bu kira ödemesi banka kanalı üzerinden yapılıyorsa veyahut elden ödenip, ödendiğine dair yazılı bir belge alınıyorsa kiracılık basit bir şekilde ispat edilmiş olacaktır.
Kiracılık, yukarıda belirtilen usuller dahilinde ispat edildiğinde ise tüm kontrat sahibi kiracıların hangi yasal hakkı varsa kontratsız kiracılar da aynı yasal haklara sahip olmuş olur. Ev sahibi canı istediği gibi yasal mevzuatın dışına çıkarak kira artışı yapamaz, kiracıyı evden çıkmaya katiyen zorlayamaz. Böyle durumlar karşısında kiracıları yasal düzenlemeler korumaktadır.
Ancak tam bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir detay daha vardır. Kontratsız kiracılık son derece riskli bir durumdur. Ev sahibine, kira elden ödenip ödendiğine dair herhangi bir yazılı belge alınmıyorsa ve kira ödemesinin yapıldığına dair herhangi bir şahit de yoksa o zaman kiracılığı kanun nezdinde ispat etmek fazlasıyla zor olacaktır. Bu durumlardan dolayı kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması her zaman tavsiye edilmektedir.