Konut fiyatlarındaki dalgalanmalar ne zaman dengelenecek?
İnşaat maliyetlerinin artması ve yüksek enflasyon nedeniyle konut fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların bir kaç ay içerisinde istenilen değerde olabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Günümüz Türkiyesi’nde yüksek enflasyon nedeniyle yapı malzemelerinde yaşanan fiyat artışları, gayrimenkul sektöründe de etkisini göstermektedir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre sıfır konutlarda yaşanan fiyat dalgalanmaları ikinci el konut fiyatlarınıda etkilemektedir ancak birkaç ay içerisinde bu değerler sabitlenecektir.
Satışların Yüzde 80’i Nakit Yapılıyor
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan’ın açıklamaları da bu tespiti doğrular niteliktedir. Bunlara ek olarak Taylan, şu an konut satışı ve üretimi de olmak üzere talebin çok altında olduğunu belirtmiştir. Ancak bu sorunun fiyatların dengelenmesi ile düzeltilebileceğini vurgulamıştır. Ayrıca açıklamalarında konut faiz oranlarına da dikkat çekmiştir. Taylan, ‘’Şu anda devlet bankalarında konut faizleri diğer bankalara göre düşük ve 1,29 seviyesinde. Konut alırken insanlar genelde peşin alıyor. Kredi bu dönemde çok tercih edilmiyor. Satışların yaklaşık yüzde 80’i nakit olarak yapılıyor.’’ demiştir.
Yeni Konut Üretimi Talebe Yetişmiyor
Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç, gayrimenkul sektöründeki fiyat dalgalanmalarının en önemli sebebinin konut üretiminin talebe yanıt vermemesi olduğunu vurgulamıştır. Açıklamalarında döviz kurlarındaki hareketliliğin bir anda konut fiyatlarında artışa neden olduğunu ancak bu hareketliliğin inişe geçtiği halde konut fiyatlarında da aynı yönde bir dengelenme yaşanmadığını belirtmiştir. Dinç, ‘’Konut maliyetlerinin sabit olmamasından dolayı piyasada fiyatlar çok değişken durumda. Piyasada güven ortamının tam anlamıyla sağlanması için öncelikle girdi maliyetlerinin sabitlenmesi gerekir. Ayrıca üretimin artmasına ve arz-talep dengesinin sağlanmasına ihtiyaç var.’’ demiştir. Bunlara ek olarak günümüz şartlarında konut alacaklar için konutu ne amaçla alacaklarını netleştirmeleri gerektiğini dolayısıyla yatırım amaçlı alınan ev ile oturma amaçlı alınan evin farklı kriterlere göre değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Oturma amaçlı ev için iç mekanına dikkat edilmesi gerekirken yatırım amaçlı alınan ev için potansiyel gelir getirisini ilk koşul olarak ileri sürmüştür. Daha sonra kira getirisi, iskan durumu, ulaşım imkanları gibi kriterleri de göz önünde bulundurulmasını belirtmiştir.