Konut fiyatlarındaki reel düşüş devam ediyor
Sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü raporunun mart ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre konut fiyatlarında reel gerileme ivmesi 9 aydır sürdü.
Sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) ortak yürüttüğü çalışmalar neticesinde hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” araştırmasının Mart ayı sonuçlarında, reel satış fiyatlarındaki düşüşün yaklaşık 9 aydır devam ettiği bildirildi.
Yayınlanan rapora göre, reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı Türkiye genelinde yüzde eksi 14,1’e, İstanbul’da yüzde eksi 16,1’e, İzmir’de ise yüzde eksi 13,6 seviyesine kadar geriledi. Cari fiyatlarda yıllık değişim oranı Şubat ayına kıyasla ülke genelinde yüzde 2,2 puan azalarak yüzde 44,8 seviyesinde oldu.
2020 yılı Mayıs ayından itibaren sürekli artış eğiliminde olan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksinin 2023 yılı Temmuz’ ayından bu güne kadar gösterdiği düşüş eğilimi 2024 yılı Mart ayında da azalarak da olsa devam etti. Reel konut fiyat endeksi; 2024 yılı Mart ayında bir önceki ay olan Şubat ayına kıyasla 0,8 puanlık azalışla 172,7 seviyesinde oldu. Şubat ayından Mart ayına enflasyon oranı yaklaşık yüzde 3,2 seviyesinde olurken ülke genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde yüzde 2,7 seviyesinde kaldı. Son aylarda cari konut fiyatları sistematik olarak enflasyon rakamlarının altında kaldığından reel fiyatlar düşüyor.
Reel kayıplar üç büyükşehirde de hızla devam ediyor
Mart ayı öncesindeki son sekiz ayda olduğu gibi konut reel satış fiyat endeksi, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üç büyükşehirimizde de Mart ayında düştü. Şubat ayından Mart ayına reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 1 puan, Ankara’da 2,4 puan seviyesinde azaldı, İzmir’de ise yalnızca 0,2 puan arttı. Mart ayında reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 169,3, Ankara’da 193,3, İzmir’de ise 177,8 oldu.
2022 yılı Ağustos ayında yüzde 65,8 seviyesine ulaşan yıllık reel fiyat artışı 2022 yılı Eylül ayından itibaren hızla azalışa geçti. 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve tüm ülkemizi büyük bir kedere boğan depremin etkisiyle 2023 yılı Şubat ayında geçici olarak artan yıllık reel fiyat Mart ayından itibaren yeniden azalmaya başlamış ve 2024 yılı Mart ayında yıllık fiyat değişimi oranı 2024 yılı Şubat ayına kıyasla 2 puan azalarak yüzde eksi 14,1 ile negatif değerlerde seyrini devam ettirdi.
Satılık konut ilan sayısı tüm Türkiye genelinde ve iki büyükşehirde (Ankara-İzmir) küçük de olsa arttı, İstanbul’da ise azalış gösterdi. Satılık konut arzı geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 1,5, Ankara’da yüzde 1, İzmir’de ise yüzde 2,9’a kadar yükseldi. İstanbul’daki düşüş ise yüzde 0,1 puan seviyesinde.
Reel Kiralarda da İvme Düşüş Yönlü
Ülke genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada yıllık artışlar uzun süredir azalış trendinde. Mayıs ayından Haziran ayına kadar yaşanan istisnai artış hariç, ortalama reel kirada yıllık artış 2023 yılı Şubat ayında yüzde 86,6 ile zirve yaptıktan sonra iniş eğilimine geçerek, Aralık ayından Ocak ayına 4 puanlık azalışla yüzde 9,5 seviyesine kadar geriledi. Şubat ayında yıllık bazda yüzde 1,1 azalan reel ortalama kira Mart ayında yıllık bazda yüzde 8 oranında azaldı. Bu azalışla 2024 yılı mart ayında ortalama reel kira 2023 Mart ayının yüzde 8 altına indi.
Kiralık konut talep göstergesi 2023 yılı Ağustos ile Kasım ayları arasında düşerken Aralık’ta ve Ocak’ta bir miktar yükseliş eğilimi gösterdi. 2024 yılı Şubat ayında ise hemen hemen aynı seviyede kaldı.
Mart ayında ise kiralık konut talep endeksi yüzde 4,8 oranında arttı. Yıllık bazda bakıldığında ise kiralık konut talebinde yüzde 20,2’lik bir düşüş oranına sahip olduğu görüldü.
Alıntı:https://betam.bahcesehir.edu.tr/2024/04/sahibindex-kiralik-konut-piyasasi-gorunumu-nisan-2024/