Konut inşaatı krizi Almanya’da derinleşiyor
Almanya’da hzla artan kredi ve malzeme girdi maliyetlerinin tetiklediği konut inşaatı krizi hergün biraz daha derinleşiyor
Almanya’nın popüler ekonomik düşünce kuruluşlarının başında gelen Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), inşaat şirketlerin projelerine yönelik ağustos ayına ilişkin anket sonuçlarını ülke genelinde yayımladı.
Anket sonuçlara göre, Ağustos ayı içerisinde şirketlerin yaklaşık yüzde 20,7’si projelerinin iptal edildiğini bildirdi. Söz konusu oran temmuz ayında yüzde 18,9 seviyesinde gerçekleşmişti.
Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan açıklamada, büyük bir hızla artan inşaat maliyetleri ve hatrı sayılır ölçüde artış gösteren faiz oranları sebebiyle 2022 yılının ilk çeyreğinde karlı olan birçok projenin an itibariyle ekonomik açıdan uygulanabilirliğinin kalmadığı belirtildi.
Bazı şirketlerin sipariş defterleri halen doluluğunu korurken, yüzde 44,2’lik bir kesim ise önemli ölçüde sipariş eksikliği yaşadıklarını bildirdi. Bir yıl önce ise bu oran yüzde 13,8 seviyesindeydi.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konu hakkında yaptığı değerlendirmesinde, “Konut inşaatındaki iptaller hız kesmeden yeni bir zirveye hatta ve hatta pik noktasına doğru soluksuz tırmanıyor. Anketin ilk yapıldığı yıl olan 1991 yılından bu güne karşılaştırılabilir bir durum fark ettik. Piyasadaki belirsizlik çok büyük.” ifadesini kullandı.
Rusya-Ukrayna savaşının sebebiyet verdiği doğalgaz krizi sebebiyle daha katı enerji tasarrufu gerekliliklerinden ötürü finansmandaki azalmanın da inşaat sektörünün hesaplarını aşırı zorladığını ifade eden Wohlrabe, “Bazı şirketler şimdiden boğazlarına kadar borca batmış durumda.” dedi.
Şu anda konut inşaat şirketlerinin yaklaşık yüzde 11,9’unun ciddi ölçülerde finansman sorunu yaşadığını belirten Wohlrabe, “Bu, son 30 yılın rekor seviyesi.” bilgisini verdi.
Öte yandan, Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW) yaşanmakta olan derin kriz sebebiyle Alman federal Hükümetinden acil karşı tedbirler alınmasını talep ediyor.
BFW Başkanı Dirk Salewski, “Yaşanan iptallerdeki tarihi rekor ve hat safhadaki sipariş eksikliği, çöküş uyarılarımızın an itibariyle gerçekleştiğinin yegana delili.. Mevcut ekonomik ateş eğrisi ivmelenmeye devam edecek. Çok kısa süre içerisinde harekete geçilmezse, hasta konutların tamamı ölmüş olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
BFW, ülkedeki inşaat şirketlerinin bu olumsuz durumdan daha az etkilenmesi için, arsa maliyetlerinin hızla düşürülmesi, finansman koşullarının rahatlatılması ve onay süreçlerinde daha az bürokrasiye ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Tam da bu günlerde, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele etmeye çalışıyor. Bu durum da inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomiyi dar bir boğazın içerisine sokuyor.