Mimaride Net, Brüt, Toplam Brüt ve Genel Brüt Alan Nedir?
Bağımsız bölümlerde net, brüt, toplam brüt ve genel brüt alan tanımları; kullanım alanları, ek alanlar ve ortak alan paylarının hesaplanmasıyla belirlenir.
Net Alan: Bir bağımsız bölümün içerisindeki duvarlar arasında kalan temiz kullanım alanıdır. İçten bağlantılı piyeslerle birlikte düşünülen bu alan hesaplanırken kapı ve pencere eşikleri, belirli bir sınırı aşmayan sıva payları, kolonlar, tesisat boşlukları (duman, çöp, atık, hava bacaları), asansör ve galeri boşlukları, bazı teknik alanlar (su deposu, yakıt deposu gibi) ve yükseklik sınırı düşük olan yerler dahil edilmez. Aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümle bağlantılı olan balkonlar, açık çıkmalar, teraslar ve ortak alanlar net alan hesabına katılmaz.
Brüt Alan: Şaft, ışıklık, hava bacaları ve galeri boşlukları hariç olmak üzere, bağımsız bölümün dış konturlarının çevrelediği alandır. Dış kontur, bağımsız bölümün iç mekânları için duvarların orta aksı baz alınarak belirlenir. İçten bağlantılı birden fazla katı olan bağımsız bölümlerde, tüm katların alanları toplanarak brüt alan bulunur.
Toplam Brüt Alan: Söz konusu bağımsız bölüm brüt alanına, bu bölüme ait olan ek alanların (örneğin depo veya çatı katı) brüt alanlarının eklenmesiyle elde edilen toplam alandır.
Genel Brüt Alanı: Yine bağımsız bölüm toplam brüt alanına, bağımsız bölümün ortak alanlardan aldığı payların da eklenmesiyle elde edilen alandır. Bu alan, bir yapının tüm alanlarının dağılımını daha kapsamlı olarak yansıtır.
Planlı Alanlar İmar Yönemeliğine Göre Mimari Alan Tanımları
Bağımsız bölüm net alanı: İçerden bağlantılı piyesleri ile birlikte bağımsız bölümün içerisindeki boşluklar hariç, duvarlar arasında kalan temiz alanı (Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 santimetreyi geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merdivenlerin altlarında 1.80 metre yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dâhil edilmez. Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dâhil birden fazla katta yer alan mekânlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.),
Bağımsız bölüm brüt alanı: Şaftlar, ışıklıklar, hava bacaları, galeri boşlukları hariç, bağımsız bölümün dış konturlarının çevrelediği alanı (Dış cephe haricindeki bölümlerdeki dış kontur, duvar orta aksı olarak belirlenir. Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorundadır. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dâhil birden fazla katta yer alan mekânlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunur.),
Bağımsız bölüm toplam brüt alanı: Bağımsız bölüm brüt alanına bu bölüme ait eklenti veya eklentilerin brüt alanının ilave edilmesiyle hesaplanan toplam brüt alanı,
Bağımsız bölüm genel brüt alanı: Bağımsız bölüm toplam brüt alanına bağımsız bölüme ortak alanlardan düşen payların da eklenmesi suretiyle hesaplanan genel brüt alanı ifade eder.
Benzer İçerik: Konutta net ve brüt alan nasıl hesaplanır?
Youtube Sayfamızı: Takip Et