Mirasın intikali nedir? Mirasın intikali nasıl yapılır?

Miras intikalinin ne olduğu miras işlemi ile sık sık uğraşanların oldukça aşina olduğu bir konudur. Bilmeyenler için ise işte miras intikaline dair tüm detaylar

Mirasın intikali nedir? Mirasın intikali nasıl yapılır?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Miras intikalinin ne olduğunu daha iyi açıklamak için öncelikle mirasın ne olduğunu bilmek gerekir. Arapça’da veraset kelimesinden türetilmiş olan irs kelimesi arkada bırakılan şey manasına gelmektedir. Miras da veraset yoluyla intikal eden para, mülk, mal anlamına gelir. Bir kişinin vefat etmesi durumunda yakınlarına kalan bütün mallar, haklar ve borçlar mirasa girer. Miras intikali tanımını doğru ve düzgün yapmak için de Miras Hukuku’na bakmak ve Miras Hukuku’nu incelemek gerekecektir. Bir kişinin ölmesi halinde mallar, haklar ve borçlar mirasçıya geçecektir. İşte tüm bu işlemlerin geçişi esnasında yapılan işlemlere de miras intikali denmektedir.

Vefat eden kişinin bıraktığı mallar mirasçılık oranlarına uygun şekilde dağıtılmalıdır. Miras intikalini yapmak için öncelikle mirasçıların bunu ispatlaması gerekiyor. Mahkemeye yoluyla yani mahkemeye başvurarak ya da notere gidip veraset alınarak mirasçı olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

Miras İntikalinin Yapılması İçin Hangi İşlemler Yapılmalıdır?

Medeni Kanun’da miras intikaliyle ilgili detaylı bir tanımlama yer alır. Eğer tapu sicilinde kayıtlı olan bir taşınmazın sahibi vefat ederse, mirasın veraset ilamı ya da mahkemeden çıkan veraset belgesinde bulunan mirasçılara intikaline miras intikali denmektedir. Miras intikali bedelsiz bir iktisap olarak tanımlanır. İntikal vergisi kapsamına dahildir. Miras intikali için yapılması gereken ilk işlem tapu müdürlüklerine verasetname ile başvurmaktır.

İntikal vergisi ilişik kesme belgesi miras intikali için olmazsa olmaz belgelerden biri değildir. Ancak ilerleyen zamanlarda bu taşınmazın devri yapılacaksa o zaman üzerinde hak kurulabilmesi için ilişik kesme belgesinin mutlaka vergi dairesinden alınması ve tapu sicil müdürlüğüne ivedilikle götürülmesi gerekir.

Mirasçılık, miras bırakanın kendi rızasıyla gerçekleşebileceği gibi kanun yoluyla da gerçekleşebilir. Eğer miras bırakan kişi kendi özgür/hür iradesi ile mirasçılarına mallarını bırakırsa buna mansup mirasçı adı verilmiştir. Kanunun atadığı mirasçılara ise kanuni mirasçı adı verilir. Ayrıca mirasçıya, miras sadece ölüm aracılığıyla geçmez. Kişi kendi hür iradesiyle mahkemeye giderek gaipliğe karar verebilir ve mirasçılara mirası devredebilir.

Mirasın İntikali İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Miras intikali için öncelikle kimlik belgenizi-nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmanız şarttır. 1 adet vesikalık fotoğrafınızın da yanınız da olması gerekir. Eğer yaptıracağınız işlemde temsil varsa temsil belgesi ve yetki belgesi, vasi kararı ile vekaletname de gerekecektir. Veraset belgesinin de mutlaka yanınızda bulunması gerekir. Bu belgeyi sulh hukuk mahkemesinden temin edebilirsiniz. Ya da noterden aslı veya onaylı örneğini talep edebilirsiniz. İşleme konu olan taşınmanızın şayet tapu senedi varsa istenecektir. DASK yani zorunlu deprem sigortası poliçesi de taşınmaza mutlaka yaptırılmalıdır. Bu ancak bina vasıflı olan taşınmazlar için geçerli olan zorunlu bir sigorta türüdür.

Noterden onaylanarak alınan ya da sulh hukuk mahkemesinden temin edilen veraset belgesiyle beraber yukarıda saydığımız belgeler tamamlanmalı ve ardından tapu müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Tapu Müdürlüğüne başvuruyu varislerden biri ya da tümü yapabilir. Sadece birinin başvurması durumunda da tüm işlemler gerçekleştirilir.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/takyidatli-tapu-kaydi-nedir-takyidat-belgesi-nasil-alinir-106714/

Alıntı: https://emlaksat.com/miras-intikali-nedir/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.