Mirastan mal kaçırma (Muris muvazaası) nedir?

Mirastan mal kaçırma (muris muvazaası) nedir? Cezası var mıdır? Gayrimenkuller adaletsiz paylaştırılırsa ne olur sorularını sizin için araştırdık.

Mirastan mal kaçırma (Muris muvazaası) nedir?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ülkemizde miras hukuku ile alakalı tüm ayrıntılar büyük bir ilgiyle araştırılıyor. Bilhassa gayrimenkul sahiplerinin vefatlarından önce mirasçıları arasında adaletli ve hakkaniyetli olmayan bir paylaşım yapması durumunda neler yapılabileceği oldukça merak ediliyor. Özellikle mirastan mal kaçırma meselesi tüm miras sahipleri tarafından öğrenilmek istenilen konuların başında yer alıyor. Peki mirastan mal kaçırma nedir, cezası var mıdır?

Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası)

Bir gayrimenkul sahibinin kendisinin ölümü sonrasında mirasçıları arasında mal paylaşımına sağlığında adaletli ve hakkaniyetli olmayacak bir şekilde müdahalede bulunması mirastan mal kaçırmaktır. Örnek vermek gerekirse; bir babanın 6 evi ve 5 çocuğu olduğu varsayılırsa bir çocuğa iki evin miras olarak verilmesi ve diğer çocuklara ise 2 ev verilmemesi bir tür mirastan mal kaçırmadır. Bu mirastan mal kaçırma üçüncü şahıslara da mal verilmesi yoluyla da gerçekleşebilir. Mirasçıların, miras haklarına adaletli ve hakkaniyetli olmayan bir şekilde müdahale edilmesi mirastan mal kaçırmanın ana çıkış noktasıdır.

Mirastan Mal Kaçırmanın Cezası Var mıdır?

Mirastan mal kaçırmanın herhangi bir cezasının olup olmadığı da yine merak edilen konuların başında gelmektedir. Yargıtay’ın konu hakkındaki emsal kararlarına göre bu şekilde yapılan işlemler doğru bulunmamaktadır. Ancak kanun nezdinde mirastan mal kaçırmak gibi bir suç da yoktur. Türk Ceza Kanunu mirastan mal kaçırmayı suç olarak görmemektedir. Bunun asıl nedeni de kişinin sahip olduğu mal varlığı üzerindeki tasarruf ve yönetim hakkının mirasçının beklenen hakkına göre daha üstün kabul edilmesidir. Ülkemizde cezası olmaması sebebiyle mirastan mal kaçırma uygulamasına sık sık rastlamak mümkündür.

Gayrimenkuller Adaletsiz Paylaştırılırsa Ne Olur?

Gayrimenkullerin mirasçılardan birisine veya üçüncü şahıslara menfaat sağlayacak şekilde adaletsiz paylaştırılması halinde diğer mirasçılar haksızlığa uğrayarak mağdur olmaktadırlar. Mirastan mal kaçırma işlemi satış yoluyla yapıldığı için oldukça komplike bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Mirasçılar miras bırakan kişinin sağlığında bu satışa dair herhangi bir itirazda bulunamazlar ve böyle bir hakka sahip değillerdir. Çünkü mirasçılık henüz somut bir nitelik kazanmamıştır. Ancak hukuki süreç miras bırakanın vefat etmesi halinde başlayabilir. Bu hukuki süreçte de ilk iş olarak yapılan satış işleminin gerçek bir satış olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Şayet yapılan satış işleminin gerçek bir satış olmadığı ispat edilirse ilgili tapu tescili mahkeme kararı ile iptal edilmektedir.

Benzer İçerik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.