New York şehri gökdelenler yüzünden Titanic gibi batabilir!
ABD’de yapılan bilimsel bir araştırmaya göre New York şehri gökdelenlerin ağırlığı ve küresel ısınma sebebiyle her yıl 1 ile 2 milimetre arasında batıyor.
Dünyanın en meşhur şehirlerinden olan İtalya’nın gondollarıyla ünlü Venedik şehrinin sular altında kalacağına dair haberleri hepimiz televizyon ve radyolardan sık sık duymaktayız. Aynı kader Amerika Birleşik Devletleri’nin yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip gökdelenleriyle ünlü New York şehri içinde artık geçerli. Yüzlerce gökdelene sahip New York şehri binaların sahip olduğu doğal ağırlıklar yüzünden yavaş yavaş batıyor!
New York Şehri Sular Altında Kalmaya Her Yıl Bir Adım Daha Yaklaşıyor
Yapılan yeni bir araştırmaya göre gökdelenler şehri New York bulutlara kadar yükselen binalarının ağırlığı sebebiyle yılda ortalama 1 ile 2 milimetre oranında batıyor. Bu batma, New York şehrinde gökdelenlerin daha yoğun olarak bulunduğu alanlarda daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve hızları, tektonik levhaların yükselen deniz seviyesiyle yukarı doğru ivmelendiği zaman gözlemlenen en yüksek süratle aynı seviyede gerçekleşiyor. Bu batma bu hızla devam ederse, şehirde yaşamakta olan yaklaşık 8 milyon kişi için büyük bir felaket anlamına gelebilir. Bu nedenle, artan su baskını tehlikesine ve yükselen deniz seviyesi tehdidine karşı çok ciddi önlemlerin ivedilikle alınması gerekiyor.
Ancak, şehri bu risklerden korumak için düşünülen dev deniz duvarları inşa etme fikri makul ve mantıklı bir çözüm olmayabilir. Bu konuda detaylı çalışmalar yürüten bilim adamları, her yüksek binanın gelecekte yaşanması muhtemel sel tehlikesine ciddi manada katkıda bulunduğunu ve bu konuda farkındalığın daha büyük trajediler yaşanmadan artırılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Araştırmacılar, insanoğlunun dünyada düşüncesizce ve diğer canlılara saygısızca inşa ettiği şeylerin, Dünya’da yaşayan tüm canlıların kuru ağırlığına eşit veya bu ağırlığı geçtiğini tahmin ediyorlar.
Araştırmacılar tarafından ortaya konulan verilere göre, insanoğlunun inşa ettiği yapılar ve yollar, dünyadaki tüm ağaç ve çalılıkların toplam ağırlığından daha fazla. Dünya üzerindeki tüm plastikler ise hayvan popülasyonunun sahip olduğu ağırlığın iki katına ulaşmış durumda. Bu da insanlığın kadim gezegen dünyanın hassas dengesinde ciddi bir probleme ortam hazırladığını gösteriyor.
Bilim adamları tarafından yapılan ve tüm New York şehrini derinden sarsan araştırmada, New York şehrindeki 1 milyondan fazla yapının (pekçoğu gökdelen ve yüksek yapı) toplam kütlesi hesaplandı ve binaların toplam ağırlığının 764 milyar kilogram tuttuğu tespit edildi. Bilim insanları gökdelenler şehrini 10.000 metrekare alana sahip eşit karelere böldüler ve yer çekimini de bu hesaba dahil ederek toplam bina kütlesini basınç kuvvetine dönüştürmeyi başardılar.
Araştırma grubu şehrin altındaki komplike yüzey jeolojisi, kum, alüvyon, kil göl çökeltileri ve ana kaya çıkıntılarını hesaba katarak daha önce yapılan çökme gözlemlerini sil baştan hesapladı. Araştırmalar sonucunda ortaya konulan modeller, kil yönünden zengin toprakların ve yapay dolguların çökmeye çok daha elverişli olduğunu gösterdi. Elastik topraklar bina yapımlarından sonra eski haline dönerken, ana kayaçlar daha az hareket ediyordu.
Araştırmacılar, bu modelleri uydudan elde ettikleri verilerle mukayese ederek şehir genelindeki çökme tahminleri haritasını ortaya koydular. Kontrolsüzce artan merkezileşme ve yer altı suyunun hızla boşaltılması, New York’un batma sorununu içinden daha da çıkılmaz bir hale getirebilir.
New York şehri, gelecekte gerçekleşmesi muhtemel su baskını tehlikesinde üçüncü sırada ve aşağı Manhattan’ın büyük bir kısmı mevcut deniz seviyelerinin sadece 1 ya da 2 metre yukarısında. Her ne kadar aşağı Manhattan 1 -2 metre yüksek de olsa dahi, 2012 ve 2021 yılllarında meydana gelen kasırgalar su baskınının ne kadar hızlı gerçekleşebileceğini tüm dünayaya göstermiş oldu.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’ndan Tom Parsons’ın yürüttüğü araştırmaya göre dünya çapında artan su baskını tehlikesiyle mücadele etmek için tüm dünyanın ortak bir zorlukla karşı karşıya olduğunu anlaması gerekiyor. Ayrıca, dünya genelindeki sahil şehirlerinin pek çoğunda zeminin deniz seviyelerinden daha hızlı alçaldığı farkedilmiş. Bu nedenle, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için sera gazının yayılımını bir an evvel azaltmak elzem. Araştırmacılar, değişim süreci büyük gayret gerektirsede dünyamızın dengesini kurtarmak için halen bir şansımız olduğunu belirtiyor.
Alıntı:https://www.theguardian.com/us-news/2023/may/19/new-york-city-sinking-skyscrapers-climate-crisis