Plansız alanlar imar yönetmeliğinde önemli değişiklik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Plansız alanlar imar yönetmeliğinde önemli değişiklik
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde bazı önemli düzenlemeler yapıldı. Yeni yönetmelik Resmî Gazete’nin 23.07.2021 tarih ve 31901 sayılı sayısında yayımlandı.

Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte askeri yasak ve güvenlik bölgelerinin tespiti için de tarım, orman, mera ve korunan alanların tespitinde olduğu gibi ilgili kurumdan görüş alınması ve bu alanların hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerine işlenmesi amir hükmü getirildi.

Bu yönetmelik kapsamındaki köy yerleşik alanı içi ve civarı ile iskan dışı alanlarda yapılabilecek yapıların ihtiyacı için saçak sınırlarına taşmamak ve mimari görünüşe sadık kalınmak şartı ile çatıya oturtulmak suretiyle yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri uygulamalarında, etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece detaylıca incelenmesi, etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğu, müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere ait olmak kaydı ile ruhsat alma zorunluluğu ortadan kaldırıldı.

Güneş Kaynaklı Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şartlar Yumuşadı

Tarımsal amaçlı sulama sistemlerinin çalışması için yapılacak olan, alanı 125 metrekareyi geçmeyen güneş menşeili yenilenebilir enerji sistemleri de, ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğünden uygun ve yapılabilir görüş alınmak ve betonarme temel içermeden metal konstrüksiyon ile yapılmak şartı ile yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninden muaf tutulurken bu yapılarda da etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi, etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğunun proje müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere ait olması hükümleri getirildi.

Bununla birliklte kırsal alanlar ile iskân dışı alanlarda yapılacak olan, devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Sahil Güvenlik Komutanlığının, Jandarma Genel Komutanlığının ve Emniyet Genel Müdürlüğünün eğitim, lojistik, harekât ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapıların ruhsat alma koşulları kolaylaştırılırken, bunların ilgili resmi idarelerden alınan imar durumuna, kat nizamı, cephe hattı, inşaat derinliği ve toplam inşaat metrekaresine uyulmak kaydı ile statik ve tesisat ve yapımına dair her türlü sorumluluğunun kurumlarına ait olduğunun ilgili idareye yazı ile bildirilmesi ve her türlü projelerinin ilgili kurumlarca tasdik edilmesi şartı ile diğer prosedürler aranmadan hızlıca ruhsat düzenlenebilmesi sağlandı.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/bina-yikiminda-yeni-donem-1-temmuz-2022-itibariyle-basliyor-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.