Plastik Yol Nedir? Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Asfalt yol, beton yol derken şimdide literatüre yeni bir terim girdi plastik yollar. Peki plastik yol nedir? Avantaj ve dezavantajları neler? detaylar yazımızda
Plastik Yol Nedir?
Özellikle plastik atıkların kullanılmasını amaçlayan, bu şekilde çevre kirliğinin önlenmesine yardımcı olan aynı zamanda dayanıklı ve sürdürülebilir bir yol inşa etmeyi amaçlayan yenilikçi bir yöntemdir. Agrega kullanılarak hazırlanan geleneksel asfalt yollardan, plastik yolların farkı ise agrega yerine plastik atıkların kullanılmasıdır. Bu agregalar, plastik atıklar, ambalaj atıkları, şişeler vb. tüketim malzemelerinden oluşmaktadır. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir yol malzemesi oluşturmak için, plastik atıklar toplanır, yıkanır ve parçalanarak beton yol olmaya hazır hale getirilir.
Plastik yolların en önemli faydaları arasında çevreye başıboş atılan plastik atıkları çevreye verdiği zararların azaltılması gelmektedir. Plastik atıkların azaltılmasının yanında, geleneksel asfalt ve beton yollara nazaran suya, UV ışınlarına ve aşırı sıcaklara daha dayanıklıdır.
Plastik yolların faydalarının yanında uzun vade de çevreye ne tür zararlar vereceği konusunda giderilmesi gereken endişelerde mevcuttur. Misal, plastik agregalı yolların uzun vadede nasıl tepkime ve bozulmalara uğrayarak çevreye ve ekosisteme ne tür zararlar vereceği şu anda bilinmemektedir. Plastik yolların potansiyel etkileri için daha fazla zamana ve araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz söz konusu endişelere rağmen bir çok ülke geleneksel asfalt yollara sürdürülebilir ve uygun maliyetli alternatif arayışında plastik yolların kullanılmasını araştırmaktadırlar. Bu konuda en ileri seviye araştırma ise Hindistan hükümeti tarafından yapıdı, araştırma ve deneyler sonucu olumlu sonuçlar alındığı bilinmektedir.
Plastik Atıkların Yol Yapımında Kullanımı
Plastik atıkların yol yapımında kullanımı, artan plastik kirliliği için önlem niteliğinide yenilikçi bir yaklaşımdır. Plastiğin, dayanıklı ve uzun ömürlü olması yol yapımı için ideal bir malzeme olmasına sağlamaktadır.
Plastik atıkların doğada ayrışması ve parçalanması yüzlerce yıl sürdüğü için, nehirlere, denizlere ve okyanuslara karışan plastik atıklar ekosisteme ciddi zararalar vermektedir. Plastik atıkların yol yapımında kullanılması, önemli çevre sorunlarının önüne geçerek gezegenimizin daha yaşanabilir olmasına yardımcı olabilir.
Plastik atıkların, asfalt ve beton yol malzemelerine göre daha kolay temin edilmesi ve taşıma maliyetlerinin daha düşük olması, plastik yol inşa maliyetlerinin topluluklar için daha uygun hale getirmektedir. Ayrıca, plastik atıktan yapılmış yolların aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklı olmasıda yolların bakım masrafını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olacaktır.
Şimdiye kadar plastik atıkların yol yapımında kullanılması için değişik fikirler geliştirilmiştir, bunlardan ilki plastiklerin eritilerek asfalt malzeme ile karıştırılması sonucu elde edilen homojen karışımın yol tabakası olarak kaplanmasıdır. İkinci fikir, plastik atıkların içlerinin kum, çakıl gibi malzemeler ile doldurularak yol altı temel malzemesi olarak kullanılmasıdır. Diğer bir fikir ise plastik atıklardan hazır prefabrik modüller yapılarak bu modüllerin yol yapımında kullanılması, bu şekilde hızlı, çevreci ve sürdürülebilir plastik yolların yapılabileceği gibi bir çok fikir ortaya atılmıştır ve bunların araştırmalarına devam edilmektedir.
Plastik Yolların Avantajları
- Plastik atıkların kontrolsüz çevreye atılmasını azaltarak, plastik atıkların çevreye verdiği zararları azaltır.
- Maliyetlerinin düşük olması sebebiyle küresel ekonomiye katkı sağlar.
- Çevresel etkilere karşı daha dayanıklı olması sebebiyle yolların bakım masraflarını düşürür.
- Açınmaya ve deformasyona karşı dayanıklı olması sebebiyle, bu yolları kullanan araçların bozulmuş yollarda aldığı hasarlar en aza indirilir ve özellikle uzun yollardaki yolcuların yorgunluğunu azaltır.
- Yapılacak dayanıklı plastik prefabrik modüllerin içlerinden kablo ve boruların rahatlıkla geçirilebileceği şekilde tasarlanarak, kazı ve tamirat giderleri ile topluma verilen rahtsızlıklar azalacaktır.
Plastik Yolların Dezavantajları
- Tam araştırmaları tamamlanmamış olsada, plastik atıkların birbiri ile karışması sonucu farklı reaksiyonlara sebebiyet verebileceği, bununda havaya zararlı gazlar salabileceği potansiyel bir etkidir.
- Ayrıca, klorun varlığıyla plastiklerin çevreye saldığı HCL gazının çevreye ve insan sağlığına zararları olacaktır.
Özetle
Araştırmaları tam olarak tamamlanmamış olsada beton ve asfalt gibi geleneksel yol yapım maliyetlerine nazaran daha uygun maliyetli olması, çevreye zarar verecek ve düzensiz olarak atılan plastik atıkların kullanıyor olması, çevresel şartlara daha dayanıklı olması gibi sebeplerden dolayı yakın gelecekte plastik yollara daha sık karşılaşacağa benziyoruz.
Metehan Özdemir – İnşaat Mühendisi
Plastik yollar hakkında düşüncelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşın.
Sağlığa ve çevreye zararlı olur, ayrıca buzlanma ile ilgili tehlike arz edebilir.
Plastik yol, geri dönüştürülmüş plastiğin geleneksel asfaltın kısmen yerine kullanıldığı bir yol yapım türüdür. Teknoloji, plastik atıkları eritmeyi ve daha sonra yol yüzeyini kaplamak için kullanılan sıcak agrega ile karıştırmayı içeriyor. Sonuç, sıcaklık dalgalanmalarından, yoğun trafikten ve sudan kaynaklanan hasarlara daha az eğilimli, dayanıklı ve esnek bir yoldur. Plastik yollar, atılan plastik için pratik bir kullanım sağladıkları ve çöplüklerdeki ve okyanuslardaki plastik atık miktarını azalttığı için plastik atık sorununa bir çözüm olarak selamlandı. Ayrıca geleneksel asfalt yollara göre daha uzun ömürlü oldukları ve daha az bakım gerektirdikleri söyleniyor. Plastik yollar kavramı, Hindistan, Endonezya, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde test edilmekte ve uygulanmaktadır.